Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Zadrani probili led!

Zadrani probili led!

Autor: Paulo Sarić

Na krilima momčadske igre i bolje obrane, Zadar je došao do slavlja u Skopju.

Košarkaši Zadra došli su do prve ovosezonske pobjede. U neizvjesnom susretu trećeg kola Jadranske lige bez Filipa Kraljevića svladali su na gostovanju skopski MZT rezultatom 80-85 i upisali vrlo vrijednu pobjedu pred nastavak sezone.

U izostanku Kraljevića Zadar je započeo sa Šimom Špraljom u početnoj petorci, a novost je bila i igranje Mislava Brzoje umjesto Lovre Bašića od prve minute. Već se na počeku vidjelo da su te promjene donijele plus u zadarskoj igri. Obrana je bila puno bolja, pogotovo agresivnost na vanjsku liniju suparnika, što je rezultiralo s brojnim problemima u kreaciji domaćina i posljedično samo 15 postignutih koševa u prvoj četvrtini. Susret je čitavo vrijeme bio neizvjestan te se niti jedna momčad u 40 minuta nije uspjela odvojiti na prednost veću od dva posjeda. Doduše i Zadar je bez Bašića u igri imao problema s postizanjem koševa na samom početku te su u prvih pet minuta zabili samo četiri poena, no dobitak na drugoj strani terena je taj nedostatak uspješno kompenzirao. Ubrzo se razigrao i Mislav Brzoja koji je zabio sedam koševa u prvoj četvrtini, pa je Zadar zahvaljujuću njemu i Prestonu Knowlesu na prvi odmor otišao s plus tri (15-18).

FOTO: Dragan Mitreski - Dadi (MZT)

Na otvaranju druge dionice Vuković je tricom odveo Dalmatince na u susretu najvećih plus šest, da bi ulaskom Bašića domaćin uspostavio ravnotežu i prvo anulirao zadarsku prednost, a potom tricom Stojanovskog došao i do svog vodstva od šest poena razlike (32-26). Ipak, s Brzojom na terenu gostujuća je obrana izgledala puno bolje pa se hrvatski sastav do poluvremena vratio u egal te se u svlačionice otišlo s početnih pozicija (39-39).

U nastavku smo gledali sličnu priču. Cijelo se vrijeme igralo koš na koš te se niti jedna momčad nije uspjela odvojiti na osjetniju prednost. Lalić je stvarao poteškoće zadarskoj obrani, no večeras je bio usamljen. Trener Naglić je pronašao dobitnu kombinaciju, a trio Brzoja-Knowles-Božić je nosio igru hrvatskog abaligaša na obje strane terena. Pritom su se prva dvojica posebno isticala igrom u obrani, dok je Božić u ključnim trenucima prodorima i čvrstom igrom davao agresivnost u napadu rijetko viđenu od domaćeg igrača u Donatovom gradu posljednjih godina.

FOTO: Dragan Mitreski - Dadi (MZT)

U posljednje se dvije minute ušlo s poravnatim rezultatom (78-78), a onda je nakon polaganja domaćeg kapetana Stojanovskog Špralja zabio vrlo bitnu tricu i doveo Zadrane u vodstvo. Knowles je izvrsnom obrambenom reakcijom ukrao novu, osmu (!!!) loptu i na drugoj strani terena pogodio s poludistance za plus tri 25 sekundi prije kraja. Nakon još jedne dobre obrane konačni je rezultat postavila nova zadarska zvijezda i najbolja domaća akvizicija još od Josipa Sobina – Luka Božić.

Upravo je Bjelovarčanin odigrao statistički najzaokruženiju partiju u zadarskim redovima sa 16 koševa, devet skokova, četiri asistencije i osam pretrpljenih prekršaja, sa samo dva promašaja iz igre što mu je donijelo ukupnu valorizaciju 32 i titulu igrača kola. Statistički ga je u stopu pratio Amerikanac Preston Knowles koji se istaknuo u direktnom utjecaju na igru s 25 koševa, pet skokova i čak osam ukradenih lopti, a posebno je imponiralo njegovo zalaganje u obrani rijetko viđeno od stranog igrača. Uz njih ne smije se zaboraviti niti Mislava Brzoju koji je ponovno pokazao da je najkorisniji u većoj minutaži i s loptom u rukama koji je doprinio sa 17 poena, pet skokova i tri asistencije. Makedonce je predvodio nesuđeni igrač Zadra Jure Lalić s 23 koša i četiri skoka, no uz njega je jedini vrijedan spomena bio Španjolac Eric Garcia pa je skopski sastav ostao na jednoj pobjedi u dosadašnjem tijeku ABA lige.