Hrvatska
Zadrani žele iskoristiti Cedevitin „samoubilački“ ritam

Zadrani žele iskoristiti Cedevitin „samoubilački“ ritam

Autor: Paulo Sarić

Utakmica će privući dodatnu pozornost i zbog potencijalne borbe za vrh tablice, ali i zbog oproštaja Joshue Bostica od domaće publike.

Zadar u nedjelju u derbiju 13. kola HT Premijer lige dočekuje hrvatskog prvaka Cedevitu. Susret je to druge i prve momčadi domaćeg prvenstva te kao takav nosi posebnu draž, pogotovo kada se zna kako je završila posljednja utakmica ovih protivnika. Obje su ekipe upisale poraze u posljednjim dvobojima te će sutra tražiti povratak na pobjedničke staze.

-  Utakmica s Cedevitom je važna zbog pokušaja osiguranja dvojke, potencijalno jedinice ali realno dvojke, u domaćem prvenstvu uoči doigravanja. No,  isto tako susret nam je bitan i zbog vraćanja samopouzdanja i dobrog ritma nakon pada u posljednje vrijeme. Situacija oko Bostica i poraz od Mornara, koliko god on ne bio neočekivan, odrazili su se na momčad. Igrači su sanjali, htjeli su se boriti za doigravanje te nas je to malo poremetilo – rekao je u najavi nedjeljnog ogleda Aramis Naglić.

Posljednji je susret ove dvije momčadi, prije nešto više od mjesec dana u ABA ligi, otišao u produžetak. Zadrani su se jako dobro držali cijelo vrijeme da bi na kraju presudila kvaliteta dugogodišnjeg reprezentativca Roka Lenija Ukića koji je doveo svoju momčad do pobjede.

- Liga je duga i bit će tu još puno teških utakmica i gostovanja, međutim gušt je potući se s Cedevitom. Izuzetno su kvalitetna ekipa koja ima najveći budžet u Hrvatskoj, ali isto tako znamo i da igraju „samoubilački“ ritam na tri kolosijeka i tu vidimo svoju šansu. Dolaze nam nakon utakmice s Olimpijom. Motivirani smo i želimo vratiti dobar ritam koji smo imali.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Na situaciju u momčadi posljednjih je dana utjecao rasplet pregovora s ponajboljim igračem Joshuom Bosticom. Iskusni je Amerikanac od svog dolaska podignuo Zadrane koje su zaredali s nekoliko dobrih partija, no sutrašnja će mu utakmica biti posljednja u bijelom dresu.

- Teško je predvidjeti kako će reagirati Bostic. Zadnja dva susreta nije bio potpuno unutra što je donekle i razumljivo s obzirom na to da su se oko njega vrtjele razne priče i vjerojatno je on sam bio zaokupljen dogovorima te pod utjecajima iz vani. S obzirom na golemo iskustvo stavio je momčad na svoja leđa i njegovim odlaskom definitivno gubimo, kako se to košarkaški kaže, go-to igrača. Nadam se da će se na pravi način oprostiti od navijača i pomoći nam da upišemo bodove – kazao je riječki strateg.

Nakon subotnjeg treninga koji je bio podijeljen u dvije skupine, odvojeno su trenirali visoki i niski igrači, dva su košarkaša ostala dodatno trenirati. Luka Božić i Joshua Bostic. Stoga ne treba sumnjati da će 30-godišnjak fokusiran ući u posljednju utakmicu pred zadarskom publikom.

- Naravno da ima motiv da se oprosti na pravi način, ali ima i motiv za nastavak sezone. U Zadru je odigrao utakmice kakve do sada nije pružao u karijeri. Pomogli smo jedni drugima na najbolji mogući način. Njemu je momčad sjela, a on je nama u potpunosti legao po profilu jer smo dobili igrača kakvog smo trebali. Profitirali smo i mi, rezultatski, ali i on jer je dobio jake ponude. Mislim da se radi o Dinamo Sassariju koji igra Eurokup – natuknuo je novu destinaciju Bostica trener Zadra.

FOTO: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Cedevita je posljednjih tjedana napravila znatne korekcije u momčadi. Prvo su doveli nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Damira Markotu s kojim su pojačali konkurenciju u visokoj liniji da bi nedavno otpustili jednog od svojih najubojitijih šutera Kevina Murphyja što je za sobom povuklo i pretumbavanja u petorci.

- Utakmicu protiv Lokomotiva počeli su s Nicholsom na trojci gdje je igrao dosta minuta. On je po meni njihov momentalno najkvalitetniji i najkompletniji igrač. Murphy nam je u dosadašnjim utakmicama nanosio dosta štete te mi je drago što ga nema. No, morat ćemo se prilagoditi na njihovu drugu postavu. Dosta minuta igraju s Nicholsom na četvorci i Markotom na poziciji pet, dok Stipanović ima veliku minutažu u ostatku utakmice. Na vanjskim pozicijama imaju napadačku kvalitetu te će dosta toga ovisiti o njihovoj šuterskoj večeri. Krušlin, Musa i Nichols su izuzetni tricaši i ako to uspijemo iskontrolirati mislim da smo ispunili preduvjet za dobar rezultat.

Uz sve poteškoće vezane za ostanak ili odlazak Bostica Zadrane su posljednjih tjedana mučile i ozljede. Uz rekonvalescenta Vladovića, Preston Knowles već neko vrijeme ima problema s koljenom, na što se nadovezala i situacija sa zubom te nije bio u potpunosti spreman za prošle utakmice.

- Vladović je i dalje u fazi povratka. Od njega još uvijek ne očekujemo spektakularne stvari, no bitno nam je da kroz svaku utakmicu dobije određenu minutažu jer dolazi dio sezone kada ćemo ga trebati u punom obujmu. Moramo razmišljati korak unaprijed, ne možemo razmišljati samo o trenutku u kojemu se nalazimo. Za petnaestak dana igramo završni turnir kupa što je prvi veliki ispit za našu momčad, a onda nam dolazi borba za što bolju poziciju uoči doigravanja – otkrio je smjer razmišljanja srebreni olimpijac iz Barcelone i nastavio - Preston ide na bolje. Fizički može puno više u odnosu na ono što nam daje posljednje utakmice, no s glavom je unutra te ima veliki voljni moment da odigra najbolje što može.

KK Zadar - Zvonko Kucelin

Svjestan težine izazova je i Mislav Brzoja koji je u prvom ovosezonskom dvoboju ove dvije momčadi na Višnjiku pružio dobru partiju zabivši 11 koševa za nešto više od 22 minute na parketu.

- Želimo isprati gorak okus poraza [od Mornara] pobjedom protiv Cedevite. Znamo da oni igraju utakmicu dan prije i nadamo se to biti voda na naš mlin. Promijenili su koncepciju, u zadnjim utakmicama dosta igraju sa Žganecom na četvorci te mislim da ispod koša trebamo tražiti našu priliku – izjavio je 24-godišnji košarkaš koji se dotaknuo i oproštaja Joshue Bostica od zadarske publike - radi se o korektnom profesionalcu koji ima samo riječi hvale za cijeli grad i navijače. Moramo razumjeti da je donio poslovnu odluku i da mora misliti na obitelj. Nadam se da će svoje poglavlje u Zadru zatvoriti na način na koji je igrao cijelu sezonu.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju, s početkom u 17:05 sati.