Hrvatska
Regija
Zadranima je prijetila katastrofa, vratili su se u egal i ostali prekratki

Zadranima je prijetila katastrofa, vratili su se u egal i ostali prekratki

Autor: Z.D. Photo: (Photo: MZT Skopje Aerodrom/Danail Petrovic)

Slavlje MZT-a

U 24. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju kod MZT-a u Skoplju rezultatom 84:80 (30:17, 22:22, 18:26, 14:15). 

Zadar je utakmicu izgubio zbog „crne rupe“ na prijelazu iz prve u drugu četvrtinu, kada su domaćini napravili seriju od 18 uzastopnih poena i došli u prednost od 23 poena razlike, a zatim i zbog nekoliko loših poteza u završnici, iako je u jednom trenutku imao zaostatak od samo dva poena.

Porazom je Zadar ugrozio šanse za plasman u četvrtfinale, jer će mu za to trebati najmanje pobjeda protiv Cibone u Zagrebu u subotu, a vrlo vjerojatno i protiv Partizana u posljednjem kolu na Višnjiku 17. travnja.

Izostanak bolesnog Lakića veliki je udarac za Jusupove planove, pa je tako u Skoplju izveo petorku u kojoj je najniži igrač bio 200 centimetara visoki Luka Božić. Otvorilo je to prostor za Drežnjaka, koji je u nekoliko posljednjih utakmica uvijek ulazio s klupe. Prva četvrtina pretvorila se u raspucavanje trica bez igranja ozbiljne obrane, Makedonci su imali šut za tricu 5-9 (Caffey 14 poena), Zadar 2-13, a rezultat 30:17 vjerno je oslikavao stanje na parketu.

Od 8. do 14. minute MZT je napravio seriju 18:0, poveo s nestvarnih 40:17 i zadarskom treneru preostalo je samo odlučiti hoće li trošiti najbolje igrače kako bi „sačuvao obraz“ ili će odmah krenuti s rasterećenjem momčadi i čuvanjem za dvije utakmice s Cibonom koje su na rasporedu u sljedećem tjednu. Dao je priliku Šantelju i Čampari, Sikiriću i Klarici, i kad je se već činilo kao da je sve „palo u vodu“ krenuo je s koševima Božić, Davis je pogodio dvije trice, a Klarica s dva pogotka na kraju poluvremena vratio razliku na čak podnošljivih -13 (52:39).

Dugo je Zadar nastojao napraviti dodatni korak, tonuo do zaostatka od 18 poena pa se vraćao do -11. Napokon je sve „sjelo“ u posljednjim minutama treće četvrtine, kada je Drežnjak ubacio dvije trice, a zatim Božić sa svojih pet poena doveo Zadar na samo -5 (70:65) na njezinom isteku.

Ponovno se Zadar zaljuljao na početku pa tricama Čampare i Drežnjaka vratio na 79:74 četiri minute prije kraja. Nudio se MZT u tim minutama, promašivao napade, ali opet je stao Zadar kad je najviše trebalo. Stigao je 55 sekundi prije kraja na 82:79, Ramljak je 11 sekundi prije kraja promašio tricu za izjednačenje, a Čampara promašio tri od četiri dosuđena slobodna bacanja. Caffey je pogodio oba svoja i to je označilo kraj zadarskih nada.

– Napravili su preveliki i laganu razlike u prvom poluvremenu, dok smo se malo snašli kasnije je to bilo teško stizati. Prijetili smo do samog kraja. Pala nam je koncentracija, nedostajalo je malo da se utakmica pobijedi ali što je tu je, idemo dalje, rekao je nakon utakmice trener Zadra Danijel Jusup.

– Bili smo otpisani, pa dođemo do „povratka otpisanih“, sad smo došli do „sad ili nikad“. Dovoljno sam kritičan i svjestan težine koju nosi MZT, imamo obvezu da osvojimo duplu krunu, a u ovoj ligi još dvije utakmice. Ovako rasterećeni i otpisani trudit ćemo se da zadržimo mir do kraja sezone. Zadru i mom velikom prijatelju Danijelu Jusupu želim puno sreće, zna se što mislim o dalmatinskoj košarci, koju sam pratio od djetinjstva, rekao je trener MZT Skopje Aerodroma Dragan Nikolić.

Najbolji igrač utakmice još jednom je bio Luka Božić, čija valorizacija 38 (21 p, 8 sk, 6 as, 4 uk) nije bila dovoljna za pobjedu. Solidan učinak imao je i Dario Drežnjak, koji je do 17 poena došao uz pet pogođenih trica. U domaćoj momčadi najistaknutiju ulogu imali su Caffey (21 p) i Mićović (15 p, 11 sk).