Europa i Svijet
Hrvatska
Zadranin Ivan Vraneš, košarkaški Dado Pršo. Gdje je bio do sada?  Evo gdje...

Zadranin Ivan Vraneš, košarkaški Dado Pršo. Gdje je bio do sada? Evo gdje...

Autor: B.T. Photo: Marin Sušić/HKS

Pršo je debitirao za nogometnu reprezentaciju Hrvatske s 29 godina i zabio gol u pobjedi 4:0 protiv Belgije. Ovo je njegov sugrađanin...

Hrvatska košarkaška reprezentacija je u riječkoj dvorani Zamet u drugoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2025. pobijedila Cipar s uvjerljivih 92-63

Bila je to utakmica koju je trebalo riješiti betŽZ stresa i ozljeda i u kojoj je trebalo vidjeti što mogu donijeti igrači iz drugog plana.

Tako je Roko Prkačin, koji je susret u Brestu protiv Francuske gledao tribina, bio prvo ime susreta s 24 poena i 10 skokova. Double-double učinak, gotovo identičan, ostvario je i lider ove ekipe Mario Hezonja (22 poena, 10 skokova), a ključnu rolu na otvaranju utakmice odigrao je Zadranin Ivan Vraneš, centar koji se upornim radom probio do reprezentacije i u svojoj 28. godini kao debitant pokazao zrelost i rutinu. Igrač litavskog Juventusa je u furioznom otvaranju utakmice u manje od sedam minuta zabio 10 poena uz tri skoka. Već nakon prve četvrtine utakmica je bila riješena, Hrvatska je vodila 22-8.

'Startali smo kvalitetno i agresivno, s potrebnom energijom. Takav je i bio plan utakmice. Nismo im dopustili da se razmašu sa šutevima. Imali smo malu krizu na otvaranju treće četvrtine, ali brzo smo se vratili. U napadu je lopta išla okolo, bili smo opasni sa svih pozicija što pokazuje i ovi završnih +29. Svi smo sretni i zadovoljni s ovim rezultatom. Čestitke svim dečkima i stručnom stožeru i hvala im na svemu', rekao je Vraneš koji je sjajno odgovorio na sve postavljene zadatke. Zanimljivo je da je bio dio U19 reprezentacije koja je 2015. godine na Kreti osvojila svjetsko srebro. U karijeri je osim za Zadar i aktualni klub Juventus igrao i za belgijski Kangoeroes, Jolly JBS, Goricu, Šibenku, Steauu Bukurešt, francuske drugoliaše Alliance Sport Alsace i Quimper.

Izbornik Josip Sesar je popravio svoj skor na klupi reprezentacije na 13-1 (poraz od Francuske), a nakon utakmice s Ciprom u Rijeci je poručio: 'Ove kvalifikacije ostavljamo iza sebe i okrećemo se onima za Olimpijske igre, Idemo korak po korak.' Njegova poruka je razborita jer do studenoga Hrvatska nema obveze u kvalifikacijama za Eurobasket. Tada ju očekuju, po svemu sudeći, odlučujući susreti s Bosnom i Hercegovinom na domaćem i gostujućem parketu. Fokus u međuvremenu treba prebaciti na kvalifikacije za Olimpijske igre koje su pred vratima.

Olimpijski kvalifikacijski turniri igrat će se od 2. do 7. srpnja 2024. u Grčkoj, Latviji, Španjolskoj i Portoriku, a samo će pobjednici svakog turnira osvojiti mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Hrvatska je izvukla turnir u Grčkoj i skupinu A sa Slovenijom i Novim Zelandom, a križat će se sa skupinom B u kojoj su Egipat, Grčka i Dominikanska Republika. Obje skupine igrat će se u grčkom gradu Pireju.

Osim Hrvatske, na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima sudjeluju 24 reprezentacije: Angola, Bahami, Bahrein, Brazil, Crna Gora, Dominikanska Republika, Egipat, Filipini, Finska, Gruzija, Grčka, Italija, Kamerun, Latvija, Libanon, Litva, Meksiko, Novi Zeland, Obala Bjelokosti, Poljska, Portoriko, Slovenija i Španjolska.

Na Olimpijske igre 2024 u Parizu već je direktno kvalificirana Francuska kao domaćin, a kao najbolji predstavnici svojih kontinenata sa Svjetskog prvenstva kvalificirali su se: Australija, Japan, Južni Sudan, Kanada, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Srbija.

O samoj utakmici s Ciprom Sesar je rekao:

'Dominantno smo odigrali utakmicu. Od samog starta smo imali potrebnu energiju. U trećoj četvrtini su se pojavili mali problemi u obrambenom dijelu, nismo se dobro vraćali u obranu i Ciprani su to iskoristili za svoju seriju. Bio je to najlošiji period utakmice, no ulazak u zadnju četvrtinu je bio odličan, protok lopte jako dobar i utakmica je otišla u smjeru u kojem je i trebala otići. Napravili smo večeras sjajan posao u radnom dijelu, ali moram naglasiti i 29 asistencija. To znači da je napad bio fluidan, da je lopta išla. Bilo je dosta šuteva koje nismo pogodili. To nas je u Francuskoj koštalo, danas nije. Startali smo s Ivanom Vranešom jer smo znali da ima potrebnu agresiju. Gdje je on stao, nastavio je Roko Prkačin. Dečki su stvarno napravili sjajan posao baš kao i Mario Hezonja. To što Danko Branković nije igrao ne znači ništa, takav je bio plan utakmice.'

Standings provided by Sofascore