Hrvatska
FOTO: Zadranin oduzeo finale Zadru

FOTO: Zadranin oduzeo finale Zadru

Autor: Paulo Sarić

Ante Nazor je u potpunosti nadigrao Aramisa Naglića.

Bila je to klasična zadarska utakmica. Ražanj je bio spreman, a vuk je bio u šumi. Zadrani su posljednjih tjedana pričali samo o Kupu „Krešimir Ćosić“ i finalu s Cedevitom pritom zaboravljajući da im na putu stoji opasna Cibona koju su rijetko kada u povijesti dobili četiri puta za redom. Nisu ni ove godine, pa je momčad Ante Nazora trijumfom 61-73 izborila zagrebačko finale u kojem će protiv najbolje hrvatske momčadi Cedevite odlučivati o prvom trofeju ove sezone.

Iako su cijeli tjedan pilili naopako, gosti su dobro otvorili susret. Preciznije bi bilo reći Luka Žorić koji je postigao prvih osam koševa svoje momčad i odveo Cibonu do početne prednosti koja je primorala domaćeg stratega Aramisa Naglića na ranu minutu odmora. Isti je igrač na isteku pete minute odveo Cibose na 4-15 što je ujedno bilo i prvo dvoznamenkasto vodstvo Zagrepčana. No, Nazorovi su momci do kraja četvrtine ubacili samo tri poena, tricu je zabio Marko Tomas, pa se na prvi dvominutni predah otišlo sa 16-18. Razigrao se i nedavno pristigli Steven Gray koji je s dva dalekometna šuta nagovijestio svoje dobro izdanje.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Upravo je Gray tricom i dodatnim slobodnim bacanjem odveo Zadrane do prvog vodstva nakon početnih 2-0. No, Vukovi se nisu predavali. Iako je druga dionica protekla u mahom izjednačenoj borbi Cibona je brzo vratila i većinu vremena imala rezultatsku inicijativu te je četvrtinu završila serijom 0-8 pa se u svlačionice otišlo s 30-40.

Žorić je na otvaranju nastavka pogodio prvo za plus 12, a potom i za plus 14 te je bilo vidljivo da se u domaće redove uvukla nervoza. Srećom po njih visoki je Zadranin potom zatražio izlazak iz igre, a njegova zamjena Geramipoor je odigrao u skladu sa sufiksom svog prezimena pa je Naglićeva momčad napravila seriju 9-0 i prišla na pet poena zaostatka (41-46). No, gosti su ekspresno odgovorili s 2-6 i vratili se nadomak dvoznamenkaste prednosti. Cibonu je cijelo vrijeme vukao vrlo dobri Luka Žorić koji je već do isteka treće četvrtine bio na 24 koša i osam skokova te je davao prijeko potrebnu dodanu vrijednost izvrsnoj obrani Nazorova sastava.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U odlučujućih se deset minuta ušlo s plus 13 za Vukove (43-56) te je u tim trenucima izgledalo da voda mirno teče na Cibonin mlin. No, Zagrepčani su nakon manje od tri minute iskoristili bonus i zakomplicirali si posao. Domaćini su malo po malo, većinom s linije slobodnih bacanja, topili zaostatak. Kapetan Šime Špralja je tricom započeo i završio seriju 12-2 kojom je njegova momčad četiri i pol minute prije kraja smanjila na minus četiri (57-61). Međutim, domaćini večeras nisu imali smirenosti ni kvalitete da ostvare zacrtano. Lopta je uglavnom tražila Amerikance, dok su gosti igrali smirene napade s dobrim protokom lopte pa su uzvratili serijom 0-7. Trenutak koji je prelomio utakmicu bila je trica mladog Karla Uljarevića dvije i pol minute prije kraja za 57-68 nakon čega je u idućem napadu novim dalekometnim ubačajem samo potvrdio plasman svoje momčadi u finale.

Goste je do vrijedne pobjede vodio izvrsni Luka Žorić s 30 koševa i 14 skokova, a pomoć je imao u mladom Uljareviću koji je dodao 14 poena , dok je najbolji u zadarskim redovima bio Gray s 15 koševa i pet uhvaćenih lopti.

Podsjetimo, Cibonu u finalu dočekuje Cedevita koja je u samoj završnici slomila Zabok. Susret se igra sutra, s počekom u 18 sati.