Regija
FOTO: Zadru pobjeda u Srijemskoj Mitrovici na krilima nezaustavljivog Bostica

FOTO: Zadru pobjeda u Srijemskoj Mitrovici na krilima nezaustavljivog Bostica

Autor: Teo Cilar

Košarkaši Zadra došli su do vrlo bitne pobjede, četvrte u sezoni i već treće u gostima!

Košarkaši Zadra su na krilima odličnog Joshue Bostica koji je odigrao najbolju utakmicu od dolaska u Zadar, slavili na izuzetno teškom gostovanju u Srijemskoj Mitrovici rezultatom 73:71.

Mega Bemax-Zadar 71:73 (21:24, 14:21, 19:11, 17:17)

Kompletna statistika utakmice

Zadar je u Srbiju doputovao bez Domagoja Vukovića, a Mega Bemax je susret otvorio dobro i vodi 4:0. Odgovorio je Zadar serijom 8:2 u kojoj trice postižu Joshua Bostic i Ive Ivanov. Zadar je tu preuzeo vodstvo koje je držao sve do kraja prvog poluvremena. Nakon nove trice Bostica Zadar je imao plus pet, a to je bila najviša njihova prednost u prvoj četvrtini. Prvi period završio je vodstvom Zadra 24:21, a uz osam poena raspoloženog Bostica treba spomenuti i pet asistencija preporođenog Lovre Bašića. 

Zadar je nastavio s racionalnom i pametnom igrom i u drugoj četvrtini. Nisu gubili glavu na agresivnu obranu domaćina, a to im je donijelo vodstvo 38:27. Tu su malo stali pa domaćini rade seriju 8:2 i prilaze na minus pet na nešto manje od tri minute do kraja prvog poluvremena. Trener Aramis Naglić zove pravovremenu minutu odmora koja je rezultirala serijom Zadra 5:0 do kraja poluvremena i vodstvom 45:35. Svi koji su ušli u igru za Zadar u prvom poluvremenu su odigrali dobro. Bostic je ubacio 17, a Ivanov i Kristijan Krajina po 9 koševa. Bašić je imao sedam asistencija uz samo jednu šutnutu loptu, Filip Kraljević ubacio je četiri poena uz četiri skoka i čak tri blokade.

Najlošiji period igre kod Zadra bila je treća četvrtina u kojoj su se domaćini vratili u susret serijom 11:3. Jedina tri poena u prvih par minuta bila su tri pogođena slobodna bacanja Bostica. Mega je izjednačila rezultat na 54:54 pod sam kraj četvrtine, ali do vodstva nisu došli.  Četvrtina završava s dva pogođena slobodna bacanja Luke Božića za vodstvo Zadra 56:54.

Zadar u odlučujući period ulazi serijom 5:1 u kojoj tri bacanja stavlja Bostic, a dva Božić za vodstvo 61:55. Lovre Bašić tada radi nesportsku što domaćini koriste i uz dva pogođena bacanja nakon skoka u napadu postižu dvicu i dolaze na 61:59. Božić tada stavlja tricu za plus pet Zadra, ali domaćini uzvraćaju tricama Nikole Rebića i Dylan Ennisa za prvo vodstvo još tamo od početnih 4:0. Bostic s nova dva pogođena bacanja vraća vodstvo 66:65 za Zadar, a novom tricom domaćini odlaze na 68:66. Opet je Bostic precizan s linije penala i poravnava na 68:68. Idući Zadrov napad je neuspješan, a kod domaćina Vlatko Čančar postiže jedno od dva bacanja za 69:68 domaćina. Bostic je promašio idući napad Zadra, ali odmah potom sve to vraća u obrani, krade loptu i namješta kontru za Ivanova i vodstvo Zadra 69:70. Zadar je obranio idući napad Mege, a Božić hladno pogađa oba bacanja za 69:72 na 11 sekundi do kraja. Nakon minute odmora koju je pozvao Dejan Milojević, domaćini su šutirali brzu tricu, promašili je poslije čega rade faul na Bašiću koji pogađa jedno od dva i osigurava Zadru pobjedu. Ubacio je Rebić dvicu sa zvukom sirene, ali nije više bilo važno.


Fenomenalni Bostic predvodio je Zadar s 27 poena (12/12 slobodna bacanja) šest skokova, tri asistencije, dvije osvojene lopte i osam iznuđenih prekršaja. Ivanov je ubacio 14 uz šest skokova dok je Božić postigao 11 uz pet skokova. Solidan je bio i Krajina s 10 poena i tri skoka.