Košarka u kolicima
Regija
Zagreb domaćin prvog turnira  NLB Wheel lige košarke u kolicama, evo što trebate znati i gdje gledati

Zagreb domaćin prvog turnira NLB Wheel lige košarke u kolicama, evo što trebate znati i gdje gledati

Autor: BB.hr Photo: NLB Wheel liga košarke u kolicima

Nedjelja, 5. studenoga

Pred nama je 16. sezona NLB Wheel košarkaške lige košarke u kolicama u kojoj igraju klubovi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Ove godine u ligi će biti šest ekipa, naslov brani Zmaj Gradačac. Sezona traje od studenog do svibnja, a održat će se šest turnira. 

Zlati spoznor lige je NLB d.d, srebrni sponzor lige je Bauernfeind Slovenija.

Natjecanje organizira Savez paraplegičara Slovenije.

Početak 5.11. u Zagrebu

Prvi turnir održat će se u nedjelju, 5.11. u Zagrebu. Četiri utakmice odigrat će se u Domu košarke Cedevita, Ul. Radoslava Cimermana 1, 10000, Zagreb. Prva četiri turnira predstavljaju regularni dio, peti polufinale, a šesti finale utakmice za 1., 3. i 5. mjesto.

Turnir NLB Wheel lige, 1. kolo, 5.11. - VIDEO LIVE 

KKK Singidunum Crvena zvezda - KIK Zmaj Gradačac (11.30)




Otvaranje turnira (12.45)




KKI Zagreb - KKK Singidunum Crvena zvezda (13.15)





Parasport Slovenija - KIK Zmaj Gradačac (15.00)




KKI Zagreb – Parasport Slovenija (16.45)



Datumi turnira:

5.11. Zagreb

10.12. Beograd

10.2. Podgorica

17.3. Banja Luka

20.4. Gradačac

18.5. Ljubljana

Sport je važan socijalizacijski most za osobe s invaliditetom, sport poboljšava kvalitetu života osoba s invaliditetom. Košarka u kolicima na ovim prostorima ima bogatu tradiciju. NLB Wheel košarkaška liga košarke u kolicama je ušla u 16. sezonu.

'Sretni smo što nam dolaze i košarkaši bez invaliditeta. Od samih početaka naše lige dobro surađujemo s ABA ligašem, pa će nam u nedjelju, 5. studenog u goste doći i košarkaši Cibone i Cedevite Junior. Ovo nam puno znači, daje nam neku potvrdu da je i naša košarka dio ove velike košarkaške obitelji, da smo i mi zajedno, da i mi igramo', poručuju organizatori i dodaju:

Naše utakmica također traje četiri puta po deset minuta, sude tri suca, u samoj igri postoje neke specifičnosti. Pogađamo trice, idemo u brzu kontru koju neki naši asovi maestralno završavaju. Sretni smo što se liga razvija: već treću godinu zaredom sve utakmice imamo uživo online, ove godine uvodimo i statistiku koja će biti dostupna odmah nakon utakmice.'

Prethodni prvaci NLB Wheel lige:

2008/2009 – KIK Sana

2009/2010 – KIK Sana

2010/2011 – KIK Sana

2011/2012 – KIK Sana

2012/2013 – KKK K3 Sarajevo

2013/2014 – KKI Vrbas

2014/2015 – KKI Vrbas

2015/2016 – KKI Vrbas

2016/2017 – KKI Vrbas

2017/2018 – KKI Vrbas

2018/2019 – KKI Vrbas

2019/2020 – KIK Zmaj

2020/2021 – KKI Vrbas

2021/2022 – KKI Zagreb

2022/2023 – KIK Zmaj

Predstavljanje sudionika lige:

Pripreme za EP

KKI Zagreb djeluje već 25 godina. Klub vodi Ivica Vujić koji je ujedno i glavni trener i kapetan momčadi. KKI Zagreb je 12-erostruki državni prvak Hrvatske, koji će se ove sezone natjecati iu domaćoj ligi i kupu. Zagrepčani su u klubu okupili sve najbolje hrvatske reprezentativce (nedostaje samo iskusni Ante Štimac) kojima će natjecanje Liga NLB Wheel poslužiti kao dobra priprema za Europsko prvenstvo B divizije koje će se održati sljedeće godine. godina. U momčad je ušao i iskusni Nijemac Sebastian Magenheim.

KKI ZAGREB.pdf

Ambiciozni u regiji i Europi

Ove godine KKI Vrbas, na čelu s predsjednikom Marinkom Umičevićem, obilježava 21 godinu uspješnog rada. U momčadi koja će se i ove godine predstaviti u europskom natjecanju sve se vrti oko iskusnog trojca Vlado Švraka - Ademir Demirović - Ante Štimac, a dodana su još dva talijanska košarkaša Sandra Gira i Giacomo Tosatta. tim. Trener ekipe je Goran Matić, a kapetanica Biljana Nedić.

KKI VRBAS.pdf

Prvaci su zadržali svoju jezgru

KIK Zmaj Gradačac je tradicionalno vrlo jaka ekipa, koja je svoju snagu potvrdila u maju ove godine drugim naslovom pobjednika NLB Wheel lige. Ekipu su napustili Amir Čolić i Ramo Rekanović, prošlogodišnji najbolji strijelac. No, prvaci su u ligu prijavili i francuskog košarkaša Nafiza Arnauta. Ekipu vodi trener/igrač Arnel Mulić, kapetan ekipe je Edis Imširović.

KIK ZMAJ.pdf

Nepovoljni za sve

KK Singidunum Crvena zvezda je ekipa koja je zadržala igrački stožer iz prošle sezone, sigurno će biti nepovoljni za sve ekipe. Predsjednik kluba je najiskusniji košarkaš Željko Ćirković, a trener ekipe je Vladimir Kuzmanović. Klub je osnovan 2001. godine, do danas je skupio 12 naslova državnog prvaka. Ove sezone će se natjecati i u Ligi klubova Srbije.

KKK SINGIDUNUM CZ.pdf

Ambiciozan kao nikad prije

Crnogorski Košarkaški klub OSI Paramont Podgorica počinje svoju 3. sezonu u NBL Wheel ligi. Momčad se može pohvaliti s 15 naslova državnog prvaka. Momčad koju vodi trener Vladan Nikolić, a kapetan je domaći košarkaš Nikola Mišurović, znatno se pojačala i najavila kandidaturu za visoka mjesta. Rekanović i Čolić došli su od prvaka (Zmaj Gradačac), dodali su još Matthiasa Wastiana i Mehmeta Hairlija iz Austrije.

KK OSI PARAMONT.pdf

Čak i uz talijansku moć

Parasport Slovenija u ligu ulazi ambiciozno i ponovno pod vodstvom trenera Žige Kobaševiča, a kapetan je Milan Slapničar. Ključne uloge uz kapitena će imati i Haris Koduzović i David Škorjanc. Parasport Slovenija će agresivnom obranom i brzim napadom pokušati ugroziti svoje suparnike. U nadi da će im u nastavku sezone pomoći i talijanski košarkaš Nicola Favretto. Slovenski košarkaši prošle su sezone osvojili broncu u regiji.

PARASPORT SLOVENIA.pdf