Intervjui
Zagreb nije realna opcija, imam ponude iz Italije, Španjolske i Njemačke

Zagreb nije realna opcija, imam ponude iz Italije, Španjolske i Njemačke

Autor: Teo Cilar

Prije odlaska u Kinu na turnir “Borislav Stanković“ popričali smo s ponajboljim igračem prvenstva Hrvatske u prošloj sezoni, Lukom Božićem.

Luka je u prošloj sezoni u sklopu A-1 lige prosječno postizao 22.2 poena po susretu uz 6.8 skokova i 6 asistencija, a imao je i 1.5 osvojenih lopti uz odličnu valorizaciju od 22.6 bodova. Božić će uz još 11 suigrača iz B reprezentacije ganjati četiri mjesta koja vode na pripreme A selekcije za Eurobasket 2017.

Foto: Marin Sušić - HKS 

Odradili ste kratke pripreme u Life Class termama Sveti Martin u Međimurju povodom odlaska na turnir “Borislav Stanković“ u Kinu. Iz ove B selekcije će vas izbornik Aleksandar Petrović  četiri priključiti A selekciji, velika borba vas očekuje.

- Da, svima je jasno da je to borba jednih ili drugih, mi smo prava ekipa ovdje, ali jednostavno se svi želimo nametnuti svojim igrama izborniku i priključiti se A selekciji. Mislim da će svatko dati sto posto od sebe da pokaže što zna i može te da napravimo pravi rezultat u Kini.

Niste imali dugo vremena za pripreme prije odlaska u Kinu, tek nekih desetak treninga. Koliki će vam problem biti ta svojevrsna neuigranost?

- Imali smo osam treninga, na tim smo treninzima pokušali pronaći zajedničke akcije kako bi što bolje funkcionirali. Izbornik kaže da je zadovoljan s nama i da smo sve to dobro pohvatali u tako malo vremena, da se dosta dobro razumijemo i mislim da nebi trebalo predstavljati problem to što smo imali malo vremena.

Vratili smo se malo u prošlost, na Svjetsko prvenstvo U-19 i finale u kojem je Hrvatska izgubila u produžetku od Amerikanaca. Luka je u tom finalu kod minus jedan u posljednjem napadu imao loptu odluke, a na nešto više od sekunde do kraja bio je fauliran i imao je dva bacanja koja su mogla donijeti zlato za Hrvatsku. Prvo je ušlo, drugo nažalost nije i otišlo se u produžetak u kojem su fizički nadmoćniji Amerikanci došli do pobjede. Svakakvih smo se komentara tada nagledali po društvenim mrežama, a Luku je jedan “navijač“ nazvao “chokerom“ što on definitivno nije. Poznavajući ga iz njegovih kadetskih dana gdje se u dresu Bjelovara u A-2 ligi sjever razvijao u odličnog igrača, gdje je pogađao u nekoliko navrata pobjedničke koševe sa zvukom sirene i gdje je između ostalog u jednoj utakmici protiv Koprivnice ubacio nevjerojatna 73 poena, definitivno nije “choker“.

- Situacija je bila takva da je trener na minuti odmora rekao da izađem iz dva bloka i ako uspijem šutnut da šutnem, nisam uspio šutnuti, a onda je rekao da u nastavku akcije odigram jedan na jedan. To sam i napravio, otišao sam na ulaz i bio je faul. Idealna situacija, dva bacanja, u polufinalu sam imao sto posto slobodna bacanja, cijeli turnir sam gađao preko 90 posto slobodna bacanja, tako da sam bio realna opcija. Nakon prvog pogođenog slobodnog bacanja su svi mislili da je to to kada je došlo do izjednačenja jer je uvijek prvo bacanje najteže, drugo je lakše i evo, iscurilo je. Nisam zabio i to je jednostavno bio jedan šok od kojeg se u produžecima nismo uspjeli oporaviti. Jednostavno smo potonuli i oni su tu dobili utakmicu na neku njihovu fizičku dominaciju.


Koliko ti je u sjećanju ostao treći izbor drafta ove godine Jason Tatum kojeg su uzeli Boston Celticsi, a koji je završio na posteru poslije blokade Nika Slavice u jednoj kontri.

- Ostao mi je u jako dobrom sjećanju, kao i Josh Jackson koji je bio četvrti izbor i koji me između ostalog i faulirao u tom posljednjem napadu kod prodora. Dosta ih se dobro sjećam, to su sve momci koji su izuzetni talenti, koji su to pokazali. Drago mi je da sam mogao igrati ravnopravno protiv njih. Karijere su nam otišle u različitim smjerovima, ne bih rekao da je moja otišla u krivom smjeru, njihova je otišla jednom uzlaznom putanjom jer je to Amerika i tamo su drugačiji uvjeti za rad i na meni je samo da radim i da ih probam dostići.


Prošlu si sezonu završio u dresu Zagreba gdje si bio najbolji igrač, evo ove godine vidimo da je momčad u velikim problemima te se tek u posljednji čas prijavila za nastup u Premijer ligi. Definitivno si prerastao ovo natjecanje i vrijeme je za korak više odnosno ABA ligu ili neku jaču inozemnu ligu. Kakva je tu situacija?

- U klubu je loša situacija, meni je ugovor istekao i nakon tri godine u Zagrebu, slobodan sam igrač. Kako sada stvari stoje neću potpisati za Zagreb. Situacija je takva da ne bi bilo realno da potpišem za njih. Za dalje, da li je to ABA liga, Njemačka, Italija ili Španjolska to ne znam, ali znam da će biti jači rang natjecanja nego što je bio. Moram se okušati u jačem natjecanju, kako sam išao iz A-2 lige u A-1 tako i sada. Ne želim preskakati stepenice nego idem korak po korak naprijed i prema jačim ligama. To mi je cilj, igrati u jačoj ligi, više trenirati, bolje trenirati i jednostavno napredovati.

Imaš li već nekih konkretnih ponuda?

- Imam, imam ponuda iz Italije, Njemačke i Španjolske, ali još nisam ništa potpisao i sve je tu još otvoreno, ekipe slažu rostere i nadam se da ću potpisati za dobar klub.

Koliko radiš individualno na sebi u slobodno vrijeme, vidim da stavljaš na youtube uratke nekih tvojih treninga?

- Ovo za youtube je samo zadovoljstvo, to ja i cura stavljamo videe da se malo zabavljamo, to nije košarka to je nekakav hobi kao što su boks i zgibovi. Radim individualno, prije ovih priprema, pripremao sam se, išao sam sam u dvoranu pošto je bila takva situacija da igrači nisu dolazili u dvoranu zbog kluba, svi su otišli kući. Bila je takva situacija gdje nisu imali previše volje tako da sam sam radio i bilo je dosta teško jer kada sebe sam guraš, nemaš nekog da ti pomogne da ti dodaje lopte, da te usmjerava, to je bilo teško. Morao sam to napraviti, a sada ovdje u reprezentaciji imam trenera, fizioterapeuta, sve ljudi koji hoće pomoći.


Dotaknimo se malo prošle sezone i A-1 lige u kojoj su od početka igrali naši ABA ligaši pa je i kvaliteta u startu bila puno jača. Koliko je takva liga bila jača od sezone prije?

- Mislim da je liga bila dosta jača ove godine. Igrači su sve bolji, dolazili su dobri stranci koji su vidjeli da ovdje igraju i ABA ligaši, da se mogu pokazati i pred njima, da se bolje prodaju naravno. To je dosta pomoglo. Ne znam koliko je to fer prema klubovima iz ABA lige jer su oni morali letjeti sa jedne utakmice na drugu, pa su igrali i Eurocup i Ligu prvaka. Imali su po tri utakmice tjedno, ali ne bih htio ulaziti u to koliko je to fer prema njima, ali ta liga se digla na jedan viši nivo.

Za kraj, koliko bi ti značilo da se izboriš za jedno od četiri mjesta koja vode na pripreme A selekcije gdje ćeš imati prilike trenirati uz NBA igrače Bojana Bogdanovića, Darija Šarića, Dragana Bendera, ali i ostale prekaljene igrače kao što su povratnici i imenjaci Marko Popović i Tomas?



- To bi mi jako puno značilo kao i svima ovdje iz B selekcije zato što trenirati sa jednim NBA igračem koji je trebao biti Rookie godine po mom mišljenju, zatim Bojanom Bogdanovićem koji je jako cijenjen u NBA ligi što se vidi po novom ugovoru s Indiana Pacersima, skupljati iskustvo od njih, čim više im kopkati po mozgu i vidjeti kako dišu i kako se ponašaju, kako razgovaraju sa medijima, kako se ponašaju u javnosti, trebalo bi upiti.