Time-out
Zagrebačke krađe

Zagrebačke krađe

I kad liju kiše i kad sunce sja! Nebeski koš na drugi obruč (21)

U sklopu priprema za saveznu košarkašku ligu Zadar je 8. i 9. ožujka 1958. u Zagrebu na turniru šest gradskih reprezentacija. U borbi za finale Zadar je protiv bijele momčadi Zagreba, koji je na turniru imao dvije selekcije, „najvećim dijelom igre bio u vodstvu. Za ovu utakmicu moglo bi se reći to, da su suci bili naklonjeni domaćoj reprezentaciji“. Tako je Zadar „u borbi za treće mjesto“ zaigrao s plavom momčadi Zagreba i „u određenom vremenu utakmica između Zadra i Zagreba, završila je bez pobjednika – 58:58 (34:37). Budući da su u redovitomu tijeku utakmice suci bili pristrani, to je reprezentacija Zadra napustila turnir i otputovala, pa je treće mjesto pripalo reprezentaciji Zagreba (plavi)“.

Zadrani su u obje utakmice s reprezentacijama Zagreba pokradeni, posebno teško u drugom susretu „kada je cijela prva petorka Zadra u regularnom toku morala napustiti igralište, jer su svi igrači imali po pet ličnih griješaka.  S druge strane neki najbolji igrači reprezentacije Zagreba ('plavi') igrali su utakmicu do kraja, iako su imali više od pet ličnih griješaka“. Premda je Zadar bio „ozbiljno hendikepiran povredom svog 'dvometraša' Pfendta“ i po riječima trenera Sovittija „pružio osrednju igru“, očito je i takav bio bolji od konkurencije, ali je završio tek kao četvrti.

Nikolić i Giergia puno godina kasnije

No ništa nije pokolebalo tu čudesno entuzijazijastičnu momčad iz koje je Aca Nikolić za reprezentativne pripreme za Olimpijadu u Rimu 1960. uzeo Giuseppea Giergiu i Željka Troskota. Čovjek mora ostati ganut do suza kad vidi kako su ti koji nemaju dvoranu i kojima „vrijeme, kišni dani“, nije „išlo na ruku“, “morali koristiti svaki trenutak za rad“, „a u posljednje vrijeme isključena nam je struja i voda, pa je i to ometalo pravilan rad“.

Foto: Privatna arhiva Nebojše Gunjevića