Europa i Svijet
Hrvatska
Zagrebački dvojac spasio Hrvatsku

Zagrebački dvojac spasio Hrvatsku

Autor: Paulo Sarić

Ono što nije ulazilo u petak, ušlo je danas.

Hrvatska je pred 3000 gledatelja na Višnjiku svladala Nizozemsku rezultatom 82-78 došla do prve pobjede u skupini D europskih kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Bio je to dvoboj prepun nervoze, kakav se i očekivao s obzirom na ulog, u kojem je pobjednik odlučen tek u posljednjih pet minuta.

Momčad Ivice Skelina utakmicu je otvorila savršenim učinkom za tri poena (4/4), a takva je preciznost utjecala i na unutarnju igri pa je semafor već nakon sedam minuta pokazivao 18-7 za Hrvatsku. Stvari su u tim trenucima izgledale dijametralno suprotno nego u petak. Igra u napadu s Karlom Uljarevićem na playu imala je i glavu i rep, a Nizozemci nisu imali odgovora na skupljanje domaće obrane pa je prednost uskoro narasla i na plus 15 (22-7).

Izbornik je tada ponovio pogrešku otprije tri dana te je iz igre izvadio Žorića i Perića pa su gosti u naredne četiri minute prepolovili zaostatak. Rezultiralo je to minutom odmora koja je urodila plodom pa se Hrvatska učas vratila na dvoznamenkastu prednost (29-18). Iako je domaća momčad u tim trenucima igrala bez razigravača to se nije osjetilo na rezultatu te je zahvaljujući dobroj obrani i izvrsnom šutu za tri poena mirno brodila. Trica hrvatske reprezentacije u prvom je poluvremenu bila na visokih 66.67 posto (8/12) pa se u svlačionice otišlo s 44-34.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

žStvari su dobro izgledale prve tri minute treće četvrtine, no onda je momčad Toona Van Helfterena krenula u seriju 1-10 kojom je prišla na samo minus četiri (52-48) prije nego je raspoloženi Filip Krušlin svojom trećom tricom nakratko odbio nalet gostiju. No, nije ni to pomoglo momčadi Ivice Skelina koji je većinu treće četvrtine igrao bez razigravača pa su gosti prvo izjednačili tricom Shanea Hamminka (55-55), da bi koji napad kasnije i poveli dalekometnim ubačajem kapetana Arvina Slagtera (57-58).

U posljednjih se deset minuta ušlo s poenom prednosti Oranja da bi Nick Oudendag u prvom napadu to podebljao na plus tri. Srećom gosti su počeli brzati u napadu pa je Hrvatska odgovorila serijom 7-0 i vratila se u vodstvo. Ušlo se u izjednačenih nekoliko minuta, a onda su sijevnule dvije trice. Prvu je ubacio Željko Šakić, a drugu mladi Uljarević pa se na semaforu zasvijetlilo 76-69. Bila je to prednost koju čak ni hrvatska košarkaška reprezentacija nije mogla izgubiti pa je do kraja jedino pitanje bilo može li Skelinova momčad nadoknaditi minus sedam iz prve utakmice. Nije. Iako je samo 38 sekundi prije kraja Hrvatska imala plus deset (82-72), Nizozemci su u narednih sedam sekundi ubacili pet koševa. U zraku ostaje visjeti zašto izbornik nije tada pozvao minutu odmora, no više nas ništa ne treba čuditi pa na kraju treba biti zadovoljan i pobjedom plus četiri.

Domaćine su do vrijedne pobjede vodili Željko Šakić s 22 koša i četiri skoka te Filip Krušlin koji je ubacio 17 poena uz šest asistencija i sedam uhvaćenih lopti, dok je najbolji u redovima Nizozemske bio Thomas Van der Mars s 18 koševa.