Hrvatska
Zagrebačko finale: Cedevita Junior izdominirala Split u svakom pogledu, Filipović presudio svojoj bivšoj momčadi

Zagrebačko finale: Cedevita Junior izdominirala Split u svakom pogledu, Filipović presudio svojoj bivšoj momčadi

Autor: Saša Ćirić Photo: HKS - Foto Kurti

Krešin Kup.

Cedevita Junior je svladala Split u drugom susretu polufinala Kupa Krešimira Ćosića rezultatom 86-82.

Ako ste gledali prvo polufinale između Cibone i Zadra, mogli ste u jednom trenutku osjetiti kako u utakmici Cedevite Junior i Splita vidite reprizu. Zagrebačka momčad se nametnula dalmatinskoj i u ranoj fazi utakmice izgradila visoku prednost. Razlika između Vitamina i Cibosa je bila u distribuciji lopti - momčad u narančastim dresovima je u prvoj četvrtini (pre)živjela na krilima dvojice igrača. Ivan Miličević je pogodio tri trice, dok je Filip Bundović bio nerješiva enigma Splićanima, kako s distance, tako i ispod samog koša. Srđan Subotić je brzo dao sve ovlasti u ruke Amerikanca Shannona Shortera, ali nije bio njegov dan. S druge strane, Damir Mulaomerović je dao priliku dečkima s klupe, koji su istu objeručke prihvatili. Na visokim pozicijama dobre minute su ponudili Jure Planinić i Matej Bošnjak, dok je na vanjskim pozicijama sav show ukrao mladi Vito Kučić. Perspektivni branič je u drugoj četvrtini potpuno uneredio svaku obrambenu formaciju Splita, ubacivši deset poena u manje od devet minuta igre. Ne čudi stoga visoka prednost Vitamina nakon prvih 20 minuta (50-36).

U trećoj četvrtini Split je malo ukrotio trku mlađih suparnika. No, imao je Mulaomerović odgovor na to, vrativši u igru Bundovića, koji je ekspresno izbacio iz igre Žganeca s pet prekršaja. Rezultat je plesao oko desetak poena razlike u korist Vitamina, a tek pred kraj ovog dijela igre Splitovci uspijevaju povezati nekoliko kvalitetnih šuteva. Dvije trice ubacio je Nejc Barič, dok je Shorter poene nalazio kroz izborena slobodna bacanja. U posljednjih deset minuta se ušlo s aktivnim rezultatom (64-58), a kad je Lovre Runjić pogođenim bacanjem smanjio razliku na pet poena, činilo se da je izvjesno da nas čeka neizvjesna završnica. No, na drugoj strani Goran Filipović dolazi do minimuma prostora i ubacuje šest poena u nizu za novo odvajanje na dvoznamenkastu razliku (70-59). Vrijeme prolazi, ali Splićani ne uspijevaju spustiti razliku ispod tri posjeda. Nakon zakucavanja Darka Baje dolaze na sedam poena zaostatka (72-65), ali nakon Mulaomerovićeve minute odmora Emir Šabić ubacuje tricu za novih +10. Najbolji pojedinac u redovima Vitamina Bundović je minutu i pol prije kraja ispao zbog petog prekršaja pri rezultatu 79-69, i nitko nije u tim trenucima vjerovao da do kraja može biti ikakvih komplikacija. Ali, košarka ne bi bila košarka da su takvi scenariji nemogući. Shorter veže jedno bacanje i tricu za 79-73, nakon čega pedesetak sekundi prije kraja Barič krade loptu Filipoviću prilikom prevođenja lopte, što vodi do trice Sanija Čampare uz prekršaj Roka Radovića. Čampara pogađa i dodatno bacanje, pa Splićani rade seriju 8-0 u četrdesetak sekundi nakon izlaska Bundovića iz igre. Filipović uzima loptu i trideset sekundi prije kraja se iskupljuje za izgubljenu loptu u prijašnjoj akciji pogodivši tricu s osam metara za 82-77. Split je pokušao kroz penal završnicu još jednom ući u rezultatski egal, ali nisu uspjeli.

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bili su Bundović (19, 9 skokova), Filipović i Šabić (oba 13). Split je predvodio Shorter (29, 10 skokova), a po deset poena su dodali Žganec, Runjić i Ukić (9 asistencija).