Europa i Svijet
Hrvatska
Zahvalili se Aci, on se zakačio za novu kompoziciju i dovukao ju do Kine

Zahvalili se Aci, on se zakačio za novu kompoziciju i dovukao ju do Kine

Autor: Branko Tabak

FIBA indirektno zahvalila Boscu, Škrljevu, Zaboku, Alkaru...

Završile su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će od 31. kolovoza do 15. rujna održati u Kini. 

Od Hrvata koji su nastupili na zadnjem velikom natjecanju, Eurobasketu, tamo će biti samo sadašnji izbornik Brazila Aco Petrović kojem smo se srdačno zahvalili 'na svemu što je napravio za izabranu vrstu i poželjeli mu sreću u daljnjem radu'. Otprilike!

Mi smo krenuli svojim putem ozdravljenja hrvatske košarke dajući kroz kvalifikacije priliku 37 igrača i dvojici izbornika da otpjevaju megahit grupe Majke 'Ja sam budućnost'. Uspjeli su! Svjetsko prvenstvo za nas je i dalje daleka budućnost.

A lokomotiva koju smo otkačili s naše košarkaške kompozicije zakačila se za onu brazilsku i odvela ju do Kine. Nikih problema.

Sad će neki reći kako je lakše do cilja preko Venezuele, Dominikanske Republike i Djevičanskih otoka. Isti oni koji nakon svega misle da će Nizozemska ili Rumunjska sljedeći put pobijediti sami sebe i da Poljska i Mađarska spadaju u kategoriju 'plitak potok'.

Osim Acinog Brazila (Bravo majstore!), i domaćina Kine hrvatski ljubitelji košarke će u prvoj polovici rujna imati priliku preko malih ekrana pratiti kako se raduju loptanju pod obručima sljedeće reprezentacije: Angola, Obala Bjelokosti, Nigerija, Senegal, Tunis, Argentina, Kanada, Dominikanska Republika, Portoriko, SAD, Venezuela, Australija, Iran, Japan, Jordan, Koreja, Novi Zeland, Filipini, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva, Crna Gora, Poljska, Rusija, Srbija, Španjolska i Turska.

FIBA, koja svakodnevno prima kritike s najviših instanci na račun sustava natjecanja, famoznih 'prozora', na svojim stranicama, veliča svoju umotvorinu.

Predsjednik Horacio Muratore je poput svih velikih vođa čestitao svim reprezentacijama koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo, ali i onima koje nisu. Ide sad tu par epiteta o trudu, borbi i časti. U prijevodu: Bravo Hrvatska! Bravo Slovenija!

Glavni tajnik FIBA-e Andreas Zagklis spominje nekakvu novu eru košarke širom svijeta.

- Ovi kvalifikacijski turniri, prvi takve vrste ikada, omogućili su 80 nacionalnih reprezentacija diljem svijeta da redovito igraju službene utakmice pred svojim navijačima ne bi stekle pravo natjecanje na najvećoj pozornici. To ne bismo mogli učiniti bez podrške i suradnje nacionalnih federacija, njihovih liga i klubova, stoga se za ime FIBA-e želimo zahvaliti cijeloj košarkaškoj obitelji na njihovoj ulozi u pomoći prijelaz u novu eru za košarku širom svijeta. 

U prijevodu: Bravo HKS, bravo HT Premijer liga, bravo Bosco, Alkar, Škrljevo... Hvala vam na doprinosu prijelaska košarke u novu eru!

Na putu do nove ere u kojem hrvatska drži rekord po broju igrača koji su nosili reprezentativni dres kroz kvalifikacije, prva stanica je izvlačenje skupina Svjetskog prvenstva.

Bit će ih 8 s po 4 reprezentacije, a održat će se u subotu, 16. ožujka u Shenzhenu, jednom od osam gradova domaćina natjecanja. Na velikoj fešti će sudjelovati ikona Kobe Bryant, američka pjevačka zvijezda Jason Derulo i veleposlanik Svjetskog prvenstva Yao Ming. Sustav natjecanja prve dvije reprezentacije iz svake skupine vodi u drugi krug u kojemu se formiraju četiri nove skupine s po četiri reprezentacije, a prve dvije iz tih skupina idu u četvrtfinale te se nokaut sustavom dolazi do prvaka Svijeta.

Ulaznice idu u prodaju ovih dana, pa ako ima zainteresiranih...