Europa i Svijet
Žalgiris je kriptonit za Olympiacos - treća pobjeda u sezoni za litavsku momčad nad Grcima!

Žalgiris je kriptonit za Olympiacos - treća pobjeda u sezoni za litavsku momčad nad Grcima!

Autor: Saša Ćirić

Šarunas Jasikevičius ima savršen skor protiv Ioannisa Sfariopoulosa u ovoj sezoni. Može li se grčki velikan izvući iz teške situacije?

Tamo gdje su stale u posljednjem kolu regularnog dijela sezone, ove dvije momčadi su ekspresno nastavile u prvoj utakmici doigravanja. Ponovno je za odluku o pobjedniku bilo potrebno 45 minuta, a i konačni ishod je bio isti.

Kao i prije dva tjedna, otvaranje je pripalo domaćoj momčadi. Olympiacos je, predvođen raspoloženim Vassilisom Spanoulisom, brzo došao do visokih 23-8. Ipak, do kraja četvrtine Brandon Davies i Aaron White s linije slobodnih bacanja smanjuju na 11 razlike (23-12). 

Nije se domaći strateg pretjerano uzbuđivao zbog toga, ali mu svakako nije najbolje sjelo prvih 45 sekundi druge dionice - Litvanci preko Arturasa Milaknisa i Vasilija Micića dolaze na svega -7. U tom trenutku se budi Georgios Printezis, koji uzvraća s četiri poena u idućih minutu i pol. Jasikevičius u tom trenutku iz igre izvodi Kevina Pangosa, koji je brzo zaradio drugu osobnu pogrešku. Klupa Žalgirisa je, u kombinaciji sa starterom Daviesom, odreagirala fantastično, te u završnici prvog poluvremena dolaze do izjednačenja  - 32-32. Da Olympiacos ipak na odmor ode s kakvom-takvom prednosti, pobrinuo se Spanoulis uspješnim pokušajem za tri poena.

Na startu treće četvrtine Šaras vraća Pangosa na teren, na što ovaj reagira izvrsno i s raspoloženim Daviesom polovicom perioda dovodi goste u prvo vodstvo nakon 2-4 na početku utakmice - 4:22 do kraja na semaforu svijetli 45-46. Televizijski time-out prekida nalet Žalgirisa i daje priliku Sfairopoulosu da konsolidira momčad, u čemu i uspijeva. Naime, u narednih dvije minute i nekoliko sekundi, domaći u furioznom tempu rade seriju 9-0 i odvajaju se na +8 (54-46). Rezervna postava gostiju izvlači nekoliko čudesnih akcija iz svog repertoara, pa spuštaju razliku na tri poena (56-53) te se u posljednju dionicu ulazi u potpunoj neizvjesnosti.


Kao i u drugoj četvrtini, Žalgiris s dva brza ubačaja otvara četvrtu te ponovno dolazi u minimalno vodstvo (56-57). Vangelis Mantzaris uzvraća tricom, a Brandon Davies nesportskom pogreškom otvara mogućnost domaćima da se preko linije slobodnih bacanja opet malo odvoje - što ovi ne propuštaju napraviti. Serijom 7-0 Olympiacos dolazi do rezultata 63-57 i naoko mirnije situacije. Ali Pangos i ekipa imaju devet života pa kvalitetno iznuđenim slobodnim bacanjima ponovno dolaze do vodstva (65-66) nešto više od četiri minute prije kraja. Slijedi razdoblje čvrstih obrana, pa u zadnju minutu ulazimo s rezultatom 69-69. Loptu potom uzima Kanađanin, ulazi pod koš i dodavanjem u kut pronalazi samog Milaknisa koji pogađa tricu. U idućem napadu Spanoulis izvlači jednu od njegovih karakterističnih trica van balansa, a to je ujedno i posljednji koš u četvrtoj četvrtini, koja završava rezultatom 72-72.

 U produžetku prve poene postižu domaći preko Ioannisa Papapetroua, a u preslici akcije iz završnice četvrte četvrtine Milaknis na novo Pangosovo dodavanje postiže još jednu tricu. Ključni momenti produžetka dolaze pri rezultatu 76-77, kada Pangos novom asistencijom pronalazi ljevorukog Edgarasa Ulanovasa koji pogađa iznimno tešku tricu preko ruke s istekom napada. Odmah u idućoj akciji Ulanovas potvrđuje status junaka utakmice blokadom na Spanoulisu, makar su domaći tražili prekršaj u toj situaciji. Pangos s jedne i Spanoulis s druge strane pogađaju bacanja, a Jankunas izvlači poluhorok s istekom napada za 78-84. Spanoulis potom promašuje tricu, a točku na i stavlja Davies košem i dodatnim bacanjem za konačnih 78-87.

Spanoulis je predvodio domaću momčad s 25 poena i 9 asistencija, a podršku je imao od nezaobilaznog Printezisa (12 poena, 5 skokova). Kod gostiju su maestralno odigrali Davies (21 poen, 8 skokova), Pangos (20 poena, 6 asistencija) i Milaknis (16 poena, 4 trice).

Druga utakmica četvrtfinala se igra 20. travnja u 20:15.