Europa i Svijet
Hrvatska
Žalgiris obranom došao na korak od titule

Žalgiris obranom došao na korak od titule

Autor: Paulo Sarić

Žužina momčad zabila tek 22 poena u drugom poluvremenu

Lietkabelis nije uspio obraniti domaći teren i izjednačiti rezultat u finalnoj seriji na 2-2. Žalgiris je prvom pobjedom ove sezone na gostovanju u Panevėžysu, rezultatom 59-71, došao na korak do sedme uzastopne titule prvaka Litve. Ključna je bila serija gostiju 0-16 pri rezultatu 44-42 kojom su prelomili susret i otišli na nedostižnu prednost.

Momčad pomoćnog trenera Jurice Žuže se prvih 15-ak minuta susreta vrtjela na oko pet poena prednosti, no do kraja poluvremena su postigli samo tri koša i omogućili gostima da s vodstvom odu u svlačionicu. Lietkabelis je bolje otvorio nastavak, pa se do kraja 22. minute vratio u prednost. No, tada Žalgiris podiže agresivnost u obrani i serijom 0-16 u samo četiri minute preokreće susret i praktički rješava pitanje pobjednika. Goste je predvodio izvrsni Lukas Lekavičius koji je ubacio polovicu poena svoje momčadi za vrijeme prelamanja susreta, da bi Westermann tricom u 28. minuti odveo svoju momčad na najvećih 15 poena razlike. Premda su do kraja susreta igrači domaćeg sastava prišli na sedam koševa zaostatka, nisu imali snage i preciznosti vratiti se u susret. U strahovito neefikasnoj posljednjoj dionici zabili su samo sedam koševa, a takvom igrom se nisu mogli ni nadati preokretu.

- Obrana je prelomila utakmicu. To je jasno. Uvijek govorim svojim igračima da je igra na defanzivnom kraju terena ključna i drago mi je da su me konačno poslušali – izjavio je za trener pobjedničkog sastava, Šarunas Jasikevičius, nakon završetka utakmice.

Žalgiris je od 10. minute susreta zaigrao izvrsnu obranu i limitirao svog protivnika na samo 36 poena, tek 12 po četvrtini. Sa takvim napadačkim izdanjem nemoguće je dobiti finalnu utakmicu bilo kojeg, a kamoli litavskog prvenstva.

Najefikasniji u redovima momčadi u bijelim dresovima bili su Brock Motum i Lukas Lekavičius sa po 16 poena, pri čemu je potonji bio pravi junak današnje utakmice. Za manje od 20 minuta na parketu bio je najbolji strijelac i asistent susreta, a zabio je i polovicu koševa u ključnoj seriji 0-16. Domaćine su predvodili iskusni Kšištof Lavrinovič i Lukauskis sa 16, odnosno 14 koševa.

Priliku da osvoji svoj novi naslov prvaka, Žalgiris će imati u petak na domaćem terenu, s početkom u 18 sati.