Hrvatska
Zanimljivo finale, uzbudljiva završnica - Zadar je pobjedom protiv Gorice osvojio memorijalni turnir Tomislav Knežević

Zanimljivo finale, uzbudljiva završnica - Zadar je pobjedom protiv Gorice osvojio memorijalni turnir Tomislav Knežević

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Šime Zelić

Alkar je u susretu za treće mjesto uvjerljivo slavio protiv Omiša.

Sedamnaesto izdanje memorijalnog košarkaškog turnira Tomislav Knežević je dobilo pobjednika, po prvi put otkad se na ovom natjecanju ogledaju seniori titulom pobjednika može se pohvaliti domaćin Zadar. U iznimno uzbudljivoj finalnoj utakmici slavili su nad Goricom rezultatom 82-78, dok je u susretu za treće mjesto Alkar pobijedio Omiš rezultatom 89-61.

Prve su na teren, naravno, izašle momčadi koje su u sinoćnjim polufinalima morale stisnuti ruku svojim protivnicima. Omišani su se držali u rezultatskom egalu tek do rezultata 5-5, nakon čega kreće serija Sinjana, koji su do kraja prve četvrtine stvorili prilično sigurnih +13 (24-11). Momčad Luke Bujasa je suvereno privela susret kraju, dok je Ante Nazor mogao tek pronalaziti sitna zadovoljstva u obliku povremenih kvalitetnih reakcija svojih igrača. Alkare su do pobjede predvodili sjajni Šime Lisica (22 poena, 8-10 iz igre), čvrsti Šimun Kovač (15 poena, 12 skokova) i precizni Duje Putnik (13 poena, 6-6 iz igre). Kod Omišana najbolji su bili oni najiskusniji - Ivan Rašetina (18 poena, proveo svih 40 minuta u igri!) i Ivan Mimica (11 poena, 3-8 trice).


Statistika utakmice Omiš - Alkar

U 21:00 su na teren istrčali igrači Zadra i Gorice. Gosti su nastavili gdje su stali jučer. Sjajnim trčanjem i angažiranom igrom u obrani nakon prvih deset minuta imali su na kontu zasluženih +7 (15-22). Kada su na ulazu u drugu dionicu otišli na dvoznamenkastu prednost (17-27), izgledalo je kao da će Zadar teško uspjeti razbiti razigranu družinu Braslava Turića. Ipak, do poluvremena su igrači Danijela Jusupa prepolovili zaostatak (36-41), što je ostavljalo pitanje pobjednika potpuno otvorenim. Proveli su Zadrani u svlačionici dobar dio poluvremena, tek su uspjeli odraditi nekoliko krugova zagrijavanja uoči nastavka. Razlog nije teško pogoditi - Jusup im je imao što za reći. Imalo je to učinka na domaću momčad, koja je s deset vezanih poena na ulazu u treću dionicu ubrzo prešla u vodstvo, koje je nekoliko minuta kasnije pretočila u vlastitu dvoznamenkastu prednost (57-47). Je li to to, jesu li Zadrani uspjeli slomiti Goričane? Ne! Gosti još jednom uspijevaju pronaći unutarnje rezerve i do kraja treće dionice se vraćaju u egal (61-61). Prvih pet poena u posljednjoj četvrtini otišlo je na stranu gostiju, ali tada slijedi (pokazat će se) konačni preokret. Jedan od glavnih aktera te sekvence bio je Karlo Žganec, koji je s nekoliko svojih prepoznatljivih borbenih poteza i jednom važnom tricom trasirao put do pobjede Zadra. U završnici je dobre trenutke imao i Dario Drežnjak, a neočekivani junak bio je Jurica Zagoršak, koji je jednom važnom ukradenom loptom spriječio Goricu u nastojanju da ukrade pobjedu u posljednjoj minuti.

Zadrane su do trofeja s po 19 poena predvodili Drežnjak (6 skokova) i Luka Božić (7 asistencija), dok je Žganec upisao double-double (14 poena, 11 skokova). Kod Gorice su najistaknutiji pojedinci bili Dino Cinac (18 poena, 5 skokova) i Karlo Uljarević (16 poena, 7 skokova, 7 asistencija).

Nagradu za najboljeg strijelca turnira dobio je Cinac s 42 postignuta poena u dvije utakmice.


Statistika utakmice Zadar - Gorica

Konačni poredak:

1. Zadar

2. Gorica

3. Alkar

4. Omiš