Kolumne
Zašto je Zadar maknuo Nazora, ako nije imao zamjenu koja će 'izazvati taj neki pozitivni šok'

Zašto je Zadar maknuo Nazora, ako nije imao zamjenu koja će 'izazvati taj neki pozitivni šok'

Autor: Branko Tabak

Pitanje tajminga.

Utorak je, 12.27 sati. Riskantno je ulaziti u ovaj tekst jer svaki tren se može pojaviti bijeli dim iznad Višnjika i obznaniti puku ime novog 'košarkaškog pape', trenera KK Zadar. Niti jedno radno mjesto u ovom gradu nije toliko značajno i medijski zanimljivo kao ovo. Čak ni gradonačelničko.

Zbog čega je KK Zadar uopće sebe doveo u situaciju da nema trenera tri dana uči utakmice, koja ih nakon četiri odigrana kola s jednom nogom (i drugom u iskoraku) može smjestiti u ABA 2 ligu, nema trenera?  Čija je to odluka? Sportskog direktora, direktora, Nadzornog odbora, političkih struktura? Čija god bila - pogrešna je!

Tajming uručivanja otkaza Anti Nazoru nakon neplaniranog poraza od Krke doma i katastrofalnog od Mege u Beogradu bi imao smisla da je Zadar imao spremnu zamjenu.

Kako stvari trenutno stoje rješenje se ne nazire tako brzo. Ne želimo biti okrutni, ali moramo biti realni. Zadar u ovom trenutku očajnički taži trenera. Odbijenice stižu na sve strane.

Nije Zadar tako dobra udavača kao nekada. Nered je velik i u pregovorima valja biti iskren i popustljiv. Prvenstveno prema sebi i vlastitim greškama. Rekli bi Dalmatinci da je riječ o kašeti brukava. Trener koji uskoči u igru trebao bi biti magnet koji će te brukve privući k sebi, čime bi se stvorilo dovoljno zraka za disanje onima koje se proziva s tribina. A stvari nisu bezazlene ako se proziva i vladajuću stranku.

Što je i komu Zadar ponudio ne znamo, znamo da je kontaktirano desetak imena, da su u javnosti plasirana dva (Damir Mulaomerović i Danijel Jusup) i da se s Jupom otišlo najdalje. I onda je nastao muk.

Jusup je bio na utakmici Zadar-Dubrava. Odgledao je u društvu negdašnjeg trenera Zadra i juniorske reprezentacije Hrvatske Joška Pulje (srebro na EP 2000.) prvo poluvrijeme. Na drugom ga nije bilo na tribinama. A jutros nema nikakvih informacija iz kluba.

Pregovori su teški, kompleksni i razumljivo je da su obje strane oprezne. Ali, zašto je Zadar krenuo u smjenu Nazora prije nego je imao spremljenog trenera koji će 'izazvati taj neki pozitivni šok u ekipi'?

Zbog čega, kada je to već tako, Nazor nije ostao na klupi i protiv Cibone? Kako god utakmica završila pregovaračke bi pozicije s potencijalnim kandidatima bile jasnije.

Ne smije se u startu stvoriti pritisak da je ključ ostanka novog trenera na klupi pobjeda u petak protiv ljutog rivala s dna poretka ABA lige. Cibona je ove sezone, u HT Premijer ligi, održala malu školu košarke Zadranima. Tko može jamčiti da će na Višnjiku biti drugačije?

Danas u 18 sati sastaje se Nadzorni odbor koji će donijeti 'presudu' u slučaju sportskog direktora Branimira Longina. Cibona je u petak u Krešinom domu od 20 sati! Zadar je još uvijek bez trenera. Najavljene su i promjene u igračkom kadru.  Imaju li Zadrani dovoljno vremena za razumne odluke?  Živi bili pa vidjeli!