Kolumne
Zašto nema bijelog dima? Pogledajte tko je sve odbio klupu Zadra u posljednja tri dana

Zašto nema bijelog dima? Pogledajte tko je sve odbio klupu Zadra u posljednja tri dana

Autor: Paulo Sarić

Puno zujanja, malo meda…

Odlazak trenera Ante Nazora s klupe KK Zadar rijetko je koga iznenadio. Zadar je specifična sredina u kojoj su dugoročno planiranje i rad na duge staze u pravilu tek misaoni konstrukti i gdje strpljenje kopni nakon prvih krivih poteza. A, njih je, dragi Bog zna, bilo i previše. Počevši od slaganja momčadi, preko podilaženja šačici glasnih mladića sa sklonostima šaranju po lancunima i zidovima, pa sve do ulaska u sezonu.

No, smjena trenera nakon tri kola ili 13% lige, u situaciji kada se nema spremno (kvalitetnije) rješenje, brojne tjera da se počešu po glavi.

Iste večeri nakon Pjesnikova pada počela su se spominjati imena potencijalnih nasljednika. U prvi su plan izbili Damir Mulaomerović i Danijel Jusup, no nedjeljna tišina koja se prelila u početak novog tjedna ukazivala je da će se novi trener KK Zadar biti potvrđen nakon sjednice Nadzornog odbora koja je zakazana za utorak u 18 sati.

Ipak, posljednje vijesti kažu da je konferencija za medije sazvana u srijedu u 9:30 sati.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Bijelog dima još uvijek nema.

Jednim dijelom i razumljivo, jer tko bi se pri zdravoj pameti, pobogu, uhvatio u koštac s radom s igračima koje nije sam birao, u sredini koja ne prašta krivi korak i gdje se smjene trenera događaju radi kupovine (političkog) mira?!

Momčad je složena po zanimljivim, da ne kažemo čudnim, principima, sa samo dva igrača viša od dva metra, s napadačima na poziciji razigravača i s mnoštvom, nemojmo se lagati, dobrih rotacijskih igrača.

Ali, bez nositelja igre.

Bryon Allen, solidnoj statistici unatoč, ne izgleda kao isti igrač koji je prije mjesec dana izdominirao Himki, Efes i ALBA-u.

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

U takvoj situaciji ne čudi slab interes za vruću klupu dalmatinskog abaligaša.

Prema riječima sportskog direktora u ostavci Branimira Longina i direktora Željka Žilavca u posljednjih se tri dana razmišljalo o desetak trenera, od kojih je većina i kontaktirana. Svi su, iz ovih ili onih razloga, odbili KK Zadar.

Abecednim redom: Aleksandar Petrović, Damir Mulaomerović, Ivan Tomas, Jasmin Repeša, Josip Sesar, Zare Markovski… Vjerojatno i još poneko.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Tek je Teo Čizmić bio zagrijan na prvu da dođe u Zadar, ali nije uspio dobiti izlaz iz ugovor s KK Cedevita Olimpija gdje obnaša dužnost pomoćnog trenera Slavenu Rimcu.

Dugo je vremena kao prvi kandidat figurirao Jusup koji je s dalmatinskim klubom sada već davne 2003. godine osvojio Goodyear ligu, no problemi su nastali oko kvantificiranja rezultata, odnosno oko definicije toga što je „loš rezultat“ s ekipom koju nije sam birao, te oko odabira stručnog stožera.

Dodamo li toj maglovitoj konstrukciji pritisak s tribina, jasno je da novom treneru neće biti lako.

Tko god on bio.