Hrvatska
Zašto se Zadar raspao u tako važnoj utakmici kakva je bila ova s FMP-om?

Zašto se Zadar raspao u tako važnoj utakmici kakva je bila ova s FMP-om?

Autor: Branko Tabak

Igrači, trener ili sustav?

FMP je na Višnjiku odnio dvije pobjede u jednoj utakmici, pri čemu je prezentacija beogradskih igrača bila jedva za prolaznu ocjenu. Možete misliti kako je onda izgledao Zadar.

Slavio je FMP 63-76, preskočio Zadra u broju pobjeda i kao jackpot uzeo pobjedu veću od 10 poena koliko su Zadrani slavili u Železniku.

Zadar je poveo 9-0 i tih nekoliko minuta bile su jedine u kojima je momčad Ivana Perinčića sličila na košarkašku momčad. 

Unatoč brojnim pogreškama, na samom početku susreta grogiranih i nezainteresiranih protivnika, nakon prve četvrtine domaćini nisu uspjeli ostvariti osjetniju prednost (15-10). Istina, imao je Zadar u jednom trenutku i deset poena viška, no tada je na klupu posjeo Justin Carter, a baš ni jedan od njegovih suigrača nije bio raspoložen za igru. Rezultat svega je minimalna prednost domaćina na kraju prvog poluvremena (37-36).

Već se u drugoj četvrtini vidjelo da klupa FMP-a snažnije bodri suigrače na parketu od zadarske, da Zadrani nemaju raspoloženog vanjskog šutera, da su razigravači out... Sve je došlo na naplatu u drugom poluvremenu. Beograđani su do kraja treće četvrtine poveli (56-59), a u posljednjoj samo uzeli ono što su im Zadrani ponudili. A ponudili su sve.

Lopte su ispadale iz ruku, uručivane u ruke protivnika, promašivani su ziceri, slobodna bacanja...Glave su bile pognute, a vrijeme na strani gostiju.

Sama utakmica bila je negledljiva, antireklama za košarku, igra Zadra sramotna. 

Analiza susreta će pokazati zašto je momčad zakazala u ključnom susretu sezone. Barem kada je ABA liga u pitanju. Nakon ovog poraza svaki nadolazeći će imati isti taj epitet. 

Neke stvari su jasne i prije analize. Vanja Guša na klupi FMP-a ima četiri pomoćnika. Da samo viknu 'bravo' na tricu svog igrača učinili su puno. 

Ivan Perinčić nema pomoćnika. Perinčić je, podsjetimo, jedini pomoćnik Veljku Mršiću koji je zbog silnih problema s Covidom, a prije toga i samoizolacijom zbog kontakta sa zaraženom osobom, propustio dobar dio sezone. Preuzimanjem Mršićeve uloge Perinčić je ostao sam, uz dužno poštovanje kondicijskom treneru Mariju Mandiru koji daje cijelog sebe u posao i momčad. To je improvizacija 'na najjače' koje je kumovala ovakvom raspadanju momčadi.

Da igrači mogu bolje, pokazali su više puta ove sezone. Uvjerenja smo da gore od večerašnjeg izdanja ne mogu.

Nejasno je kako je nakon svega Perinčić i dalje usamljen u pripremi i vođenju utakmica, psihološkom dizanju momčadi, donošenju odluka, komunikaciji s medijima...

Nakon susreta preuzeo je odgovornost na sebe iako je jasno da je za ovako izdanje momčadi kriv sustav.

Nikakav umor, niti ritam utakmica, niti loš dan, ni nedostatak treninga... Koji od ovih razloga je kriv što Chinanu Onuaku ne shvaća da se nakon promašaja ne ide rukom s leđa prema tijelu protivničkog igrača koji je došao u posjed lopte i licem se već okrenuo prema napadačkom košu? Zbog takvog jednog poteza umjesto 30-35 on kao nositelj igre provede na parketu 15-20 minuta. Onuakuu treba jedan dobar razgovor, ili više njih, a ne trening da ispravi ovaj detalj u svojoj igri, detalj koji nanosi silnu štetu njegovoj momčadi, rezultatu i treneru koji ga svojom izjavom štiti. 

U uređenom sustavu znalo bi se čiji je to posao. Isti taj uređeni sustav ne bi dopustio da se od početka sezone Zadar osloni na rad prve momčadi s jednim pomoćnim trenerom te bi nakon silnih Mršićevih zdravstvenih problema zaštitio Perinčića barem još jednim čovjekom u stožeru. 

U prvu ste, uređeni sustav ne bi prodavao klupske majice u lokalnom darovnom dućanu već svom fan shopu i to je odlična ilustraciju stvarnog stanja u klubu u kojem ispadne da je najveći problem kada Dominik Mavra promaši slobodno bacanje ili Martin Junaković izgubi loptu. A nije. Možda se zbog toga gube utakmice, ali ne i ugled. 

On se gubi u bezbroj drugih detalja u kojima današnji KK Zadar organizacijski nije na razini koju takva institucija zaslužuje. I to već godinama. Ali, o tome nekom drugom zgodom. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore