Europa i Svijet
Zato volim košarku: Albert Oliver, košarkaški Dorian Gray!

Zato volim košarku: Albert Oliver, košarkaški Dorian Gray!

Autor: Saša Ćirić

Život piše najčudesnije priče.

Čovjek s dva imena i bez prezimena, Albert Oliver, rođen je 4. lipnja 1978. godine. Prve seniorske korake je napravio davne 1997. godine u dresu Joventuta iz Badalone. Za usporedbu, deset dana stariji Nikola Vujčić već pet godina uživa u zasluženoj mirovini, a nije imao kratku karijeru. U više od dva desetljeća igračkog staža Oliver je igrao samo za španjolske klubove. Nakon Joventuta proveo je dvije sezone u Lleidi, pa pet u Manresi, da bi od 2006. do 2009. nastupao za Pamesu iz Valencie. Potom odlazi u Estudiantes, u kojem provodi dvije sezone. Napokon, 12 godina nakon odlaska iz Badalone, 2011. se vraća u redove matičnog kluba. Premda su mnogi mislili da će tamo završiti karijeru, Oliver u ljeto 2013. odlučuje okrenuti novu stranicu u karijeri. Potpisuje za Gran Canariju, klub čiji je i danas član. 

Tu priča postaje zanimljiva. 

Mali otočki klub (možete li zamisliti da Hrvatska ima momčad s, recimo, Hvara?) je poodavno član najvišeg razreda španjolske košarkaške lige. Nakon što su desetljećima vrludali na granici između prve i druge lige, od sezone 1994/95 se nastanjuju u ACB i od tog trenutka su se stabilizirali na tom nivou. Postizali su i međunarodne uspjehe - u sezoni 2014/15 su došli do finala Eurocupa, gdje ih je Khimki uvjerljivo pobijedio u dvije utakmice. No, do ove sezone nisu okusili slast igranja Eurolige. Da bi im to pošlo za rukom, morali su napraviti podvig epskih razmjera - u četvrtfinalu doigravanja domaćeg prvenstva morali su izbaciti aktualnog prvaka, Valenciju. Velikim iznenađenjem su ušli u krug 16 najboljih momčadi na kontinentu, a ne moramo napominjati kako je slavlje na Kanarima trajalo danima.

U cijeloj toj gunguli ispod radara je prošao Oliver. S napunjenih 40 godina, točnije 40 godina, četiri mjeseca i osam dana, postao je drugi najstariji debitant u euroligaškoj povijesti. Rekordera će biti teško srušiti s trona, s obzirom da se radi o Danu Gayu, koji je u dresu Fortituda iz Bologne prvi put istrčao na euroligaški parket s punih 45 godina (!). Rekord koji je bio realniji i dostižniji je onaj u kojem je Denis Marconato prije tri sezone s 40 godina, dva mjeseca i 26 dana postao najstariji igrač s upisanim poenima u najjačem europskom natjecanju. 

Gran Canaria je u prvom kolu otišla u goste turskom gigantu Fenerbahceu. Oliver je utakmicu počeo s klupe, a u igru je ušao sredinom prve četvrtine. Dvije minute kasnije, postao je najstariji strijelac u povijesti Eurolige. U 13 minuta igre upisao je 7 poena (1-3 iz igre, 5-5 slobodna bacanja). Čestitamo novom rekorderu, a nadamo se da mu ovo neće biti posljednji. Bravo, Alberte!