Hrvatska
Regija
Završena priča oko Williama Magarityja. Suspenzija kraća od očekivane

Završena priča oko Williama Magarityja. Suspenzija kraća od očekivane

Autor: KK Zadar/P.S.

Unatoč relativno blagoj kazni ostaje pitanje u kakvom će se stanju ponajbolji visoki igrač Zadra iz prvog dijela sezone vratiti na parket.

Točno osam dana nakon saslušanja pred antidopinškom komisijom poznata je kazna visokom igraču Zadra Williamu Magarityju. 25-godišnji Šveđanin s parketa će izbivati do kraja četvrtog mjeseca.

Podsjetimo, William Magarity suspendiran je zbog korištenja nedozvoljenih lijekova, odnosno zbog ne navođenja istih tijekom dopinške kontrole koju je Služba za antidoping HZTA 30. studenog prošle godine provela u KK Zadar prilikom čega je utvrđeno prisustvo zabranjene tvari Terbutalina iz kategorije S.3 Beta-2 agonisti s Popisa zabranjenih sredstava.

O nepovoljnom laboratorijskom nalazu služba je 19. prosinca prošle godine obavijestila Maragityja i zatražila da dostavi pisano očitovanje i eventualno postojeće terapijsko izuzeće te ga obavijestila da ima pravo zatražiti analizu B uzorka. Istog su dana o nepovoljnom laboratorijskom nalazu obaviješteni i Hrvatski košarkaški savez, Hrvatski olimpijski odbor, Međunarodni košarkaški savez i Svjetska antidopinška agencija.

Očitovanje je dostavljeno 28. prosinca te je u njemu stajalo da je Magarity neprijavljeni lijek uzeo zbog poteškoća s disanjem prouzrokovanim astmom. Kako javljaju iz KK Zadar švedski je internacionalac svoj Ventolin inhalator ostavio u svlačionici pa je umjesto njega uzeo Bricanyl kako bi ublažio simptome.

Antidopinška komisija je zaključila da ne postoji značajnija krivnja sportaša te je prihvatila obrazloženje da je lijek koji sadrži zabranjenu tvar korišten isključivo da ublaži simptome astme, a ne zbog utjecaja na sportski rezultat. Stoga je određena kazna od četiri mjeseca, samo mjesec dulje od minimalne propisane kazne.

Magarity bi se na parket trebao vratiti početkom svibnja.

Detaljnu odluku kao i izvješće Stegovnog vijeća Službe za antidoping možete pročitati na linku – Izvještaj Stegovnog vijeća Službe za antidoping