Hrvatska
Zbog čega je Antonio Črnjević dobio tehničku koja je presudila pobjednika?

Zbog čega je Antonio Črnjević dobio tehničku koja je presudila pobjednika?

Novo pravilo!

U petom kolu HT Premijer lige Cedevita je u Domu sportova pobijedila Zabok 80:77. Trener Ivan Kapov danas je poštedio Tonija Katića. Zagrepčani su konstantno vodili od druge četvrtine, a onda su sve zakomplicirali u završnici.

Kad je u 36. minuti Antonio Jordano povezao dvije trice za prednost Zagrepčana 75:61, trener Zaboka Ivan Tomas pozvao je timeout. Zagorci su tada u obrani stisnuli, domaćini su počeli raditi greške i na 25.5 sekundi do kraja Aljoša Šarac je pogodio tricu za zaostatak Zaboka 75:76.

Na 4.2 sekunde do završetka Patrik Jambrović pogodio je s četiri metra za izjednačenje 77:77, a onda su suci dosudili Antoniju Črnjeviću tehničku. Posljedica je to novog pravila koje kaže kako  će se kažnjavat igrači u obrani koji namjerno prelaze liniju kod izvođenja lopte kako bi usporili pokretanje napada protivnika. Za takav grijeh igrač će dobiti tehničku pogrešku. Črnjević je napravio upravo to.

Nje taj trenutak i presudilo jer je Cedevita otišla u prednost preko Domagoja Bošnjaka i Jordana s linije slobodnih bacanja, a u posljednjem napadu Roko Galić nije zabio tricu za produžetak.

U dresu Cedevite Ćorić je upisao 12 poena i pet skokova, a Bošnjak 11 poena i šest skokova, dok je Zabočane predvodio Krešimir Radovčić s 20 poena, pet skokova i tri asistencije.

Cedevita – Zabok kompletna statistika

Vodstvo koje nije ispustila do 40. minute (Zabočani su tada izjednačili) Cedevita je preuzela serijom 9-0, u kojoj je Andrija Ćorić zabio pet poena. Zagrepčani su tom serijom u 18. minuti utakmice poveli 28:22, a na poluvrijeme su naposljetku otišli s prednošću 34:27.

Cedevita je u prvom poluvremenu iz igre šutirala 16/31, a Zabok samo 11/40, no gosti su se u igri držali zahvaljujući 11 napadačkih skokova.

U trećoj četvrtini Zabočani su došli na zaostatak 34:38, no Bošnjak je u tom trenutku zabio tricu. Darko Bajo je nešto kasnije na 7:15 min. do kraja spomenute četvrtine Cedeviti s linije slobodnih bacanja donio prvo dvocifreno vodstvo na utakmici (44:34), a u posljednjih 10 minuta ušlo se s 59:50 za Cedevitu.

IZJAVE NAKON UTAKMICE

Ivan Kapov, trener Cedevite: "Ovakve stvari nam se ne smiju događati. Čestitam mojim momcima, koji su ipak uspjeli izdržati. Zabok je odigrao čvrsto i hrabro i čestitam im na odličnoj igri. Mislim da smo trebali ranije prelomiti i zbog nesmotrenih pogrešaka doveli smo u pitanje sve ono što smo radili 40 minuta."

Domagoj Bošnjak, bek Cedevite: "Svaka čast Zaboku na odličnoj utakmici. Imali smo uspona i padova. No, treba dobiti ovakvu utakmicu i ovo će nas samo ojačati. Mladoj ekipi je bitno dobiti na tako težak način."

Ivan Tomas, trener Zaboka: "Mislim da smo utakmicu izgubili s dosta plašljivim prvim poluvremenom. Tu mislim na napad, koji smo igrali dosta kukavički, sve nešto u grču. U drugom poluvremenu počeli smo igrati prirodnije, bilo je više probijanja, automatski je bolje išla lopta i otvarale su se pozicije. Obrana u drugom poluvremenu nije funkcionirala najbolje i radili smo glupe greške. Na kraju smo okrenuli 'va bank' i ostali kratki."