Hrvatska
Zbog koronavirusa Zadrani ostaju - doma?

Zbog koronavirusa Zadrani ostaju - doma?

Autor: HKS/P.S.

Situacija je daleko od bezopasne.

Broj zaraženih koronavirusom raste iz dana u dan, a s porastom oboljelih povećavaju se i mjere predostrožnosti koje države propisuju građanima. Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je izdao preporuke u kojima stoji da se radi sprječavanja širenja koronavirusa obustavljaju sva javna događanja na kojima se očekuje više od 1000 gledatelja.

Nije to stvorilo probleme većini košarkaških klubova u Hrvatskoj, ali jest KK Zadar. Dalmatinci su uoči početka sezone prodali sedamstotinjak godišnjih pretplata, čemu treba dodati i određeni broj sponzorskih ulaznica i akreditacija za novinare i eto nas blizu granice.

Stoga su u zadarskom klubu, iako službene potvrde još uvijek nema, u maniri odgovornog gospodara odlučili obustaviti prodaju karata za susret 22. kola HT Premijer lige protiv Zaboka koji se u petak s početkom u 19 sati igra u dvorani „Krešimir Ćosić“.

Obrani od širenja koronavirusa pridružio se Hrvatski košarkaški savez koji je županijskim savezima i klubovima uputio molbu da se pridržavaju naputaka Stožera za civilnu zaštitu.

Odgoda utakmica za sada nema, ali klubovima se savjetuje ograničiti broj gledatelja na maksimalnih 1000.

Priopćenje HKS-a prenosimo u cijelosti:

„Stožer Civilne zaštite donio je jučer, 9. ožujka 2020. mjere vezane uz korona virus (COVID-19). Mjere možete naći na poveznici OVDJE.

Vezano uz sportska natjecanja Hrvatski košarkaški savez upućuje molbu županijskim savezima i klubovima da se pridržavaju uputa Stožera za civilnu zaštitu. HKS će pratiti daljnja uputstva Stožera civilne zaštite. Za sada neće biti odgoda utakmica, već se klubovima preporučuje ograničiti broj gledatelja na utakmicama na najviše 1000, uz sve dolje navedene mjere:

MJERE VEZANE ZA ODGODU ILI OGRANIČAVANJE ORGANIZIRANIH SKUPOVA

  1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.
  2. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:

Jasno istaknute sljedeće upute:

– Plakat za javne prostore (niže)

– Upute za pranje ruku (niže)

  • Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
  • Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
  • Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije
  • Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute.“