Hrvatska
Zbog upada navijača Dinama kažnjena ekipa Furnira

Zbog upada navijača Dinama kažnjena ekipa Furnira

Autor: Branko Tabak

Propozicije su nemilosrdne.

KK Furnir je kažnjen s 25 000 kn zbog incidenta koji je obilježio uzvratnu utakmicu doigravanja za popunu HT Premijer lige odigranu u Dubravi protiv Dinama.

Razlog je nasilni upad navijača Dinama na susret kojemu je organizator bila momčad Furnira.

Rječnikom pravilnika kojim se određuje visina kazne to izgleda ovako:

- Zbog privremenog prekida utakmice kažnjava se organizator KK “Furnir” prema čl.72.B.9, Propozicija natjecanja s 20.000,00 kn.
- Zbog slabog rada redarske službe kažnjava se organizator KK “Furnir” prema čl.72.A.7. Propozicija natjecanja s 5.000,00 kn.

Nije prvi puta da zbog grijeha gostujućih navijača kazne plaćaju domaćini, no u  nekim 'prednovonormalnim' vremenima kada se na tribine smjelo. Tako su, onako iz rukava, kaznu zbog ponašanja zbog zadarskog Tornada plaćali Škrljevo i Ribola, zbog šibenskih Funcuta Sonik Puntamika i Gorica...

Ovdje je pak riječ o događaju u kojem je nazočnost publike bila zabranjena zbog epidemioloških mjera Nacionalnog stožera i kojem se nitko nije nadao nasilnom ulasku navijača Dinama na tribine. A tko to u ovim teškim financijskim vremenima može za susret bez navijača angažirati vojsku redara da održavaju mir?

Nejasna je ovdje krivica organizatora, jer ako su oni morali znati za plan nasilnog upada, morala je i policija i Civilna zaštita i Covid redari. A nisu? Hoće li njih netko novčano kazniti? Propozicije su propozicije, pa hajde, moraju se ispoštovati. No javlja se jedna opasnost. 

Ovo je obrazac koji se može koristiti u budućnosti i koji će klubove baciti u novi trošak, a i ovako većina nema ni 'za papar'. Ili će morati izdvajati veliki novac za redarsku službu najčešće bez potrebe, ili riskirati novi upad navijača protivničkog ili vlastitog kluba za kojeg, čini se, jedini na svijetu moraju znati baš oni.