Europa i Svijet
Hrvatska
Zdenka Zrilić: Vjerujemo u nastavak turnira

Zdenka Zrilić: Vjerujemo u nastavak turnira

Autor: R.I. R.i.

Optimizam u Zadru.

Zadar Basketball Tournament s razlogom je prepoznat kao najjači europski pripremni turnir koji željno očekuje novo izdanje čim to prilike u svijetu dopuste. Tijekom šest godina ovaj je turnir na parket dvorane Krešimir Ćosić doveo višestruke europske prvake, košarkaške zvijezde i legendarne trenere. Ususret sedmom izdanju prisjećamo se nekih od imena koja su obilježila turnir i upisala ga na košarkašku kartu svijeta.

 Na ZDBT-u su nastupila čak četiri MVP-a Eurolige i pravi europski košarkaški divovi: Vasilis Spanoulis, Sergio Rodriguez, Nando de Colo i Jan Vesely. Svoje vještine pokazali su i najbolji strijelci finala Eurolige posljednje tri godine, a to su Shane Larkin, Nicolo Melli, Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić. Zaigrali su i brojni drugi ljubiteljima košarke poznati igrači kao što su bivši igrač Golden State Warriorsa Jonas Jerebko, dvostruki prvak Španjolske K.C. Rivers, dvostruki izraelski prvak Deni Avdija, dvostruki njemački prvak Stefan Jović te igrač nekoliko NBA ekipa Ekpe Udoh. Ne smijemo zaboraviti ni hrvatske reprezentativce Roka Lenija Ukića, Krunoslava Simona i Luku Žorića.

Dovesti sve ove zvijezde na turnir na prvi se pogled čini kao nemoguć zadatak. No, upravo je ovakav  turnir u njezinom rodnom gradu bio san organizatorice ZDBT-a Zdenke Zrilić: 

“Ovih smo dana u razmišljanjima o budućnosti turnira. Nažalost, koronavirus je pogodio cijeli svijet i pitanje je kako će se situacija u svijetu sporta i općenito razvijati. U stalnom smo kontaktu s vodećim klubovima Europe i vjerujemo u nastavak turnira u nekom obliku koji će biti prihvatljiv i odgovoran prema situaciji u kojoj se nalazimo. Kada? Znat ćemo uskoro!”


Košarkaške zvijezde prošlih su se godina našle i uz parket. Prvi je među njima legendarni srpski strateg Željko Obradović, trener Fenerbahcea kojeg dovoljno opisuje podatak da je čak devet puta osvojio titulu prvaka Europe te nekoliko puta ZDBT. Na klupi CSKA Moskva, koji je nekoliko puta bio na tuniru sjedi Dimitrios Itoudis koji je upravo prošle godine s ruskim klubom osvojio titulu prvaka Europe. Bili su tu još i Georgios Bartzokas s Himkijem, Andrea Trinchieri na klupi Brose Bamberga, Neven Spahijs Tel Avivom te brojni drugi poznati treneri koje hrvatska publika nema priliku često vidjeti uživo.

Dolazak poznatih zvijezda europske košarke na zadarski turnir te, što je još važnije, njihov ponovni dolazak, potvrda su da se u Zadru radi dobar posao. Uz igračku, turnir svake godine podiže razinu kvalitete tehničke organizacije te se prenosi u sve veći broj europskih zemalja što je dodatna potvrda kvalitete koju prepoznaje košarkaška javnost diljem svijeta. Slika Zadra i turnira prošlih je godina obišla gotovo cijeli svijet, od Kine, preko Azije, do Europe i Amerike.