Hrvatska
Regija
Zdovc: I ja bih napravio isto kao Aramis!

Zdovc: I ja bih napravio isto kao Aramis!

Autor: Paulo Sarić

U Zagrebu se očekuje agresivniji Zadar i drugačija utakmica.

Treneri Zadra i Cedevite bili su u dijametralno suprotnom raspoloženju nakon večerašnje utakmice. Očekivano, s obzirom na prikazano na parketu. Domaći je strateg uzroke poraza pronašao u lošem otvaranju susreta u kojemu Zadrani nisu pokazali potrebnu razinu agresivnosti prema kvalitetnijem protivniku.

- Primili smo previše lakih poena u prvoj četvrtini. Čak i ako stavimo na stranu vrhunsku šutersku večer koju je Cedevita imala, nismo ni mogli ništa očekivati samo sa jednim napravljenim prekršajem u prvoj dionici. Oni su jedna od najjačih momčadi u Jadranskoj ligi i toga moramo biti svjesni – kazao je Naglić.

Ono što je od početka bilo očito jest namjera da se Willu Cherryju ide ispod bloka ne bi li ga se spriječilo u prodorima i razigravanju suigrača. Rizik se na koncu nije isplatio jer se američki playmaker od samog početka razigrao i s dvije trice započeo kanonadu Cedevite. Novinare je zanimalo je li to bila taktička namjera i svjesna odluka?

- Jeste. To se pokazalo lošim. Cherry inače ima 20-ak posto šuta za tri poena pa smo se odlučili za rizik. Time smo ujedno pokušali sakriti nedostatke koje smo pokazali pri obrani picka kada smo išli preko bloka. Pokušali smo ih iznenaditi, ali su nas odmah kazniti s dvije trice. Kasnije smo se vratili na konvencionalnu obranu, ali već smo ih bili razigrali. Ne mogu biti zadovoljan utakmicom jer sam stekao dojam da su igrači pri kraju utakmice počeli igrali za svoju statistiku, a ja želim da budemo tim. Na tome moramo još puno raditi. No, činjenica je da mi s ovakvim rosterom ne možemo puno bolje od ovoga.

Već za dva dana je nova utakmica istih suparnika. Što može Zadar na otvaranju Premijer lige?

- Za Zagreb moramo promijeniti pristup. Žao mi je zbog navijača što smo pali bez ispaljenog metka. Bez obzira na kvalitetu protivnika. Zadra uvijek mora krasiti borbenost. Bez toga to nije Zadar. Na tome moramo raditi – zaključio je domaći trener.

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Za razliku od njega Slovenac na klupi Cedevite Jurij Zdovc bio je zadovoljan prikazanim.

- Čestitam svojim momcima. Znali smo da će utakmica biti teška. Zadar nam je dobrom partijom u Podgorici pomogao jer nas je osvijestio da nećemo lako doći do pobjede. Zbog toga smo bili oprezniji i koncentriraniji u pripremi utakmice. Znali smo odakle vreba opasnost, znali smo da moramo biti strpljivi u napadu i igrati obranu od prve minute, a ne od šeste, sedme kao protiv FMP-a. U tome smo i uspjeli. U napadu smo imali dobar protok lopte, tražili smo slobodnog igrača i radi toga je postotak šuta bio visok – započeo je trener Cedevite.

I njemu je bilo upućeno pitanje vezano za obranu razigravača njegove momčadi Willa Cherryja. Iako je taktika legitimna, brojne je iznenadila jer Cherry nije baš toliko loš šuter da mu se na samom otvaranju susreta da toliko mjesta.

- Znali smo da će se Zadar tako postaviti. To je klasična zamisao trenera kada igraju protiv Willa. On je nešto lošiji šuter, više voli ići na prodore. Doduše, ima korektan šut iz lijevog driblinga i to je odmah pokazao na otvaranju utakmice. Ono što je najbitnije je da nakon svakog treninga ostane dodatno raditi na šutu, a onaj tko to radi kod mene ima puno pravo da uzme svaki šut kad je slobodan. Aramisova zamisao me nije iznenadila, ona je bila sasvim normalna i mislim da bih i sam isto napravio – poentirao je strateg Vitamina.

Unatoč laganoj pobjedi, pogled prema Zagrebu i novom susretu istih suparnika za samo dva dana prepun je opreza i respekta prema košarkašima Zadra.

- Nama je sad malo teže jer će igrači Zadra biti motivirani da nam vrate za večerašnji poraz. Na meni je da psihološki pripremim momčad i da ih regeneriram kako bismo došli do pobjede. No, unatoč večerašnjem izdanju neće biti lako. Zadar nije loša ekipa. Kada sam ih gledao nisam primijetio neke posebno šuplje točke. Imaju kvalitetu i mogu te dobiti, pogotovo ako im to dozvoliš. Na nama je da im ne dozvolimo. Bit će to novi dan i nova utakmica – oprezno je zaključio Zdovc.