Kolumne
Zdovc, Ukić, pa gas do daske

Zdovc, Ukić, pa gas do daske

Trvtko Puljić u novoj kolumni o Cedeviti u novoj sezoni.

Koliko god vam živaca odnijela sportska politika Cedevite, bez obzira jeste li navijač ili ne, ajmo uzeti da vam je samo HR košarka na srcu, jedno društvu s Velesajma čovjek na kraju dana mora priznati. I ostavimo pri tome po strani floskule tipa, "to je njihov novac, mogu raditi što s njim to hoće", jer što to znači? Da bi svi trebali šutjeti o tome kakva je nula od vlasnika New Yorka Knicksa James Dolan, recimo.

Ipak, ima nade. Emil Tedeschi i Mladen Veber, za razliku od Dolana, učili su na svojim greškama. Ide to težim putem, ali na koncu dana, oni su ovdje tek 11 godina, što je jedno simbolično razdoblje za ideju koja je postala jedini ozbiljan košarkaški klub na ovim prostorima. Ozbiljan, jer iza njih ne stoji državni bankomat.

Shvatili su na Velesajmu s godinama i kako se klub ne može isključivo voditi kao tvrtka, shvatili su da nema smisla imati puno ideja od puno ljudi, shvatili su onda i da nije dobro imati samo jednu istinu, a shvatili su i da su prijateljstva za privatna druženja. Ako želite biti ozbiljni, onda je voditi klub nešto sasvim drugo.

OK, ima još toga što će tek shvatiti, i mi svi skupa s njima, ali dolazak Jureta Zdovca ovoga ljeta učinio se kao dobar potez.

On je svakako ozbiljan trener, ali i trener kojemu se neće moći suflirati, trener koji će biti svoj i pravocrtan, s kojim će se novinari voljeti i mrziti, ali koji će na kraju dana imati velik motiv.

On kroz Cedevitu traži prvu ligu europskih trenera, a klub traži Euroligu. 16 velikih. I tu je cilj zajednički. Put do njega bit će ispravan ukoliko će svatko raditi svoj posao. A ne tuđi. Ne čini mi se Zdovc kao čovjek koji bi mogao krenuti raditi posao kluba, a sasvim sam siguran da će svatko iz kluba kad dobije ideju da bi mogao raditi Zdovčev posao vrlo brzo odustati.  

I to je dobro za početak.

Druga velika Cedevitina dobra stvar ovoga ljeta je povezana s prvom. Ali i s konstatacijom da su na Velesajmu naučili iz grešaka.

Iskreno, nije mi bilo jasno zašto Roko Ukić nije ostao u Cedeviti kad su ga potpisali prije tri sezone. Čuo sam svašta, pa čak i da im nije sjeo, jer Ukić je pomalo svoj, on nije tip za 'frendli' druženja s Upravom, što je tamo jako važno. No, Roko Ukić je danas bolji košarkaš nego je to bio prije deset godina. I to je jedino važno.

To je jasno njemu, to je jasno izborniku Aci Petroviću i svim suigračima u reprezentaciji, a to je jasno i svakome tko je naučio košarku gledati, a ne čitati statistiku. I kao takav, premda su mu 33 godine, on je još uvijek najbolji dostupni bek s hrvatskim papirima za naše klubove. Jer to, budimo na čistu, svakako nije Bojan Bogdanović, a s obzirom na godišnju plaću koji je dobio od Efesa, niti Kruno Simon.

Jure Zdovc je tražio Ukića i Ukića je dobio. Ukić ima istu želju koju je imao kad je ovdje bio pred tri sezone. Osvojiti ABA ligu. Sada je tu i još jedna želja. Skinuti Zvezdu. I igrati Euroligu dogodine.  

Za tako što, međutim, sada klub treba pokazati kako je klub. A to znači, kako treba muški stisnuti nogu na gas. Prvi konkurent, a riječ je o Zvezdi - naravno da nije riječ o nikome u Hrvatskoj - kašljuca. Prodala je Zvezda ovoga ljeta sve što je mogla prodati, čak i Boldena koji je bio njihov, ali je igrao u FMP-u, natukla je ukupno dva milijuna eura od odšteta, a taj novac neće utući samo u novu momčad. Jer treba platiti i dugove od lani. Nemaju u Zvezdi više niti Dejana Radonjića na klupi, sada je tamo trener 31-godišnji Dušan Alimpijević. Koji je vodio FMP pred kraj sezone. Ili Filip Must Play. Filip je Čović, sin Nebojše. A trener u FMP-u je onaj koji Čovića uvijek drži u igri.

Zvezda će, međutim, biti pristojna. Ubacit će oni u brzinu više, pregovaraju s Jacobom Pullenom, navodno i s Dejanom Muslijem, pa i Coltonom Iversonom, ostat će Dangubić, Lazić, taj mali Dobrić je dobar, ali sve to skupa, za sada u skici, izgleda prilično lošije od Cedevite. Ako na Velesajmu, pa i zbog Zvezdinih muka, ne ubace u ler. I opet time otvore Zvezdi šansu...

A to ne smiju.

Doduše, Luka Babić i Marko Arapović su ozlijeđeni, prvi i bez ugovora. Kako čujem trenutačno se istražuju imena stranaca, mogla bi ih Cedevita imati i četiri, a velika uzdanica za novu sezonu trebao bi biti konačni iskorak petog stranca, Džanana Muse. I čekati će se što će biti s Mirom Bilanom i Markom Tomasom. Obojica su slobodni otići, ali za sada još nisu ništa potpisali.

Bit će to jedna, sasvim je sigurno, nova Cedevita. Kojoj će kriterij, a nadam se i da se to u međuvremenu shvatilo, biti isključivo Zvezda. Jer to je jedini konkurent za Euroligu. Naime, ne znam gdje bi Budućnost igrala kad bi istu Euroligu i izborila. A ostali?

Nema ostalih, budimo realni.      

Ovo je prelomnica. Ljeto u kojemu Cedevita može zadati smrtonosni udarac Zvezdi. Nakon što je pokorila Hrvatsku.

A radila je to s puno strasti. Vrijeme je da tu strast pokaže i u regiji.