Europa i Svijet
Hrvatska
Žižić dobio dva nova konkurenta

Žižić dobio dva nova konkurenta

Autor: Paulo Sarić

Prije dva tjedna pod obručima Bostona nije bilo gotovo nikog, a sada se već stvara gužva.

Mladi hrvatski centar Ante Toni Žižić dobio je novu konkurenciju u Boston Celticsima. Nakon što je najuspješnija franšiza u povijesti NBA lige prije desetak dana dovela snažnog Australca kojega je i naša publika imala prilike gledati u regionalnoj ligi, Arona Bayesa, prije dva dana zeleni su dres obukla još dvojica visokih igrača.

Novi Europljani u Bostonu su Guerschon Yabusele i Daniel Theis. Za obojicu se dugo šuškalo da su u planovima Dannyja Aingea za novu sezonu, no nisu potpisali ugovore sve dok nije riješeno pitanje dolaska ovoljetnog pojačanja Gordona Haywarda.

Mladi Francuz Yabusele izabran je 16. odabirom na lanjskom draftu. Karijeru je započeo u Chorale Roanneu, prije nego je prešao u prvoligaški Rouen. U potonjem je dobio veliku minutažu koju je na najbolji način iskoristio te je sezonu završio s 11.5 koševa i 6.8 skokova u prosjeku uz tricu od 42.6 posto. Upravo su izvrsne igre u Pro A ligi privukle interes brojnih NBA klubova, a najskloniji riziku bio je Boston koji ga je odabrao visokim pickom i odlučio ostaviti da stiče igračko iskustvo u nekom drugom klubu. Iako se očekivalo da će ostati u Europi, Plešući medvjed, kako mu je nadimak, zaputio se u Kinu. Pametan potez iz više aspekata. Sam je nekoliko puta kazao da liga nije pretjerano naporna i da je imao dosta vremena za individualni trening, a tempo igre i nekvaliteta suparnika pomogle su mu dodatno izgraditi napadačko samopouzdanje. Pritom, naravno, ne treba zanemariti ni financijske aspekte koji su u današnjem dobu jednako bitni. Kinesku je avanturu završio s 21.5 poena i 9.5 skokova u prosjeku. Završnicu prošle sezone odradio je u Razvojnoj ligi gdje je imao dvostruko-dvocifreni učinak, a ovogodišnju Ljetnu ligu je propustio zbog oporavka od operacije na koju je pošao ne bi li u potpunosti spreman dočekao svoju prvu NBA sezonu.


Iako više četvorka nego petica, poznavajući sustav Brada Stevensa treba istaknuti da bi njegova minutaža mogla rezultirati serijom rošada koje bi Horforda više gurnule na peticu, a ne bi trebalo iznenaditi ni da Francuz i sam u pojedinim trenucima zaigra ispod koša u sustavu jedan razigravač, tri krila i jedan visoki igrač.

Istog je dana ugovor s Bostonom potpisao i njemački reprezentativni centar Daniel Theis. 25-godišnjak koji je prije sedam sezona debitirao u Bundesligi, protekle je tri godine proveo u perjanici nacionalne košarke Brose Bambergu u kojemu je osvojio isto toliko naslova. Protekle je sezone u 30 utakmica Eurolige prosječno bilježio 9.6 koševa uz 4.6 skokova po susretu.

Oba će igrača, s obzirom da igraju na visokim pozicijama, predstavljati konkurenciju bivšem Cibosu Anti Toniju Žižiću. Ostaje nam nadati se da će naš mladi košarkaš konkurenciju iskoristiti kao motivaciju za daljnji rad i napredak u svojoj igri. Za vjerovati je da će činjenica da je stručni stožer Celticsa Žižića, za razliku od ostalih novopridošlih konkurenata, imao priliku vidjeti u utakmicama Ljetne lige pozitivno utjecati na status našeg mladića.

Uz to, ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da Boston trenutno ima 19 igrača pod ugovorom što ne bi bio problem da se natječe u Premijer ligi. No, NBA ima ograničenje od maksimalno 15 igrača na rosteru uoči početka sezone te će biti zanimljivo tko će na koncu dočekati početak sezone u zelenom dresu.