Europa i Svijet
Hrvatska
Žižić dobiva konkurenciju pod obručima

Žižić dobiva konkurenciju pod obručima

Autor: Paulo Sarić

Centar s NBA prstenom trebao bi potpisati jednogodišnji ugovor s Bostonom.

Boston Celticsi našega Ante Tonija Žižića nastavljaju pojačavati centarsku poziciju. Nakon što je ovo ljeto uz našeg košarkaša dovela i Nijemca Daniela Theisa najuspješnija franšiza u povijesti NBA lige prije nekoliko je dana dogovorila angažman snažnog Australca Arona Baynesa.

Potpis je i dalje nepotvrđen, pošto se ne može dogoditi prije nekolicine ostalih poteza, koji uključuju potpisivanje Gordona Haywarda, no s obzirom na vjerodostojnost izvora u njega ne treba sumnjati. Baynes je rođen na Novom Zelandu, a nakon završetka sveučilišne karijere na Washington Stateu profesionalnu je košarku počeo igrati u Europi. Započeo je u Lietuvos Rytasu, a nakon dvije godine u Njemačkoj i Grčkoj potpisao je za ljubljansku Olimpiju. U redovima Zmajčeka je odigrao 16 utakmica u regionalnoj ligi, s polovičnim učinkom, a tijekom njih je prosječno zabijao 12.4 koša uz 6.8 skokova. Nakon dobih igara u Sloveniji zaputio se prema najjačoj ligi svijeta te je potpisao ugovor sa San Antonio Spursima. Tijekom dvije sezone u Teksasu dvaput je došao do finala, a 2014. je i osvojio naslov NBA prvaka. Protekle je dvije godine proveo u Detroitu, a ovo je odbio garantiranih 6.5 milijuna od Pistonsa u nadi da će potpisati višegodišnju ugovor. No, izgleda da se preračunao i trebao bi se pridružiti prvacima Istočne konferencije. Jednogodišnji ugovor 30-godišnjaka s Bostonom trebao bi vrijediti 4.3 milijuna dolara.

Žižić će ovim potezom dobiti konkurenciju pod obručima, a Celticsi će kratkoročno zakrpati rupu nastalu odlaskom Amira Johnsona i Kellyja Olynyka. Po svemu sudeći bivši igrač Olimpije neće biti jedina konkurencija hrvatskom centru pošto se sve glasnije govori da će Boston uskoro potpisati i 16. izbor lanjskoga drafta, Francuza Guerschona Yabuselea. 

Premda visok tek dva metra, mladić koji je prošlu sezonu proveo u kineskoj CBA ligi igra na centarskim pozicijama. Iako ne bi trebao biti konkurencija isključivo našem centru, svakako će ojačati borbu za minute pod obručima i možda pomaknuti Horforda više prema petici.