Europa i Svijet
Hrvatska
Žižić iz utakmice u utakmicu sve bolji

Žižić iz utakmice u utakmicu sve bolji

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski je centar bio treći strijelac, drugi skakač i prvi bloker svoje momčadi.

Ante Toni Žižić porazom je zatvorio Ljetnu ligu u Salt Lake Cityju. U susretu igranom u Jon M. Huntsman Centeru uvjetno rečeno domaći sastav je slavio s tijesnih 68-65 i time ostao jedina neporažena momčad u drugom dijelu Ljetne lige.

Boston je jako dobro otvorio utakmicu te je vodio praktički od prve minute. Sredinom druge četvrtine otišao je na dvoznamenkastu prednost, no u susretu na jako maleni broj poena to nije puno značilo. U dvoboju neuigranih postava obrane su, očekivano, bile kvalitetnije od napada pa su obje momčadi imale jako loše postotke šuta iz igre – ispod 40 posto. Ono što veseli jest podatak da su Celticsi ponovno nadskakali svoje suparnike i time napravili makar maleni korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu tijekom koje im je upravo skok bio najveći problem. Ne treba smetnuti s uma da je riječ tek o Ljetnoj ligi i jako malom uzorku od tri utakmice, ali daje nadu da bi naš visoki igrač mogao zaslužiti minute i nakon što sezona počne.

Žižić je odigrao statistički najbolju partiju te je zabio devet koševa uz sedam skokova i tri blokade za 23 minute provedene na parketu. U momentima je izgledao prespor za tempo s kojim se igralo, no to je klasičan problem ne samo mladih europskih igrača nakon odlaska u SAD, već i svih centara općenito u Ljetnoj ligi. Ono u čemu se ponovno iskazao jest građenje skoka, što daje optimizam da će naći svoje mjesto u momčadi Bostona.

Utah se u četvrtoj četvrtini prišuljala s osam koševa zaostatka i nakon izlaska bivšeg centra Cibone iz igre preokrenula utakmicu. Pri izjednačenom rezultatu 60-60 Boston je promašio sedam od narednih osam šuteva što su domaćini iskoristili i otišli na dva posjeda prednosti. Prvo je Mitchell lijepo asistirao Wrightu, da bi potom Exum s dva vezana ubačaja odveo svoju momčad do pobjede.

Oba tima se danas sele južnije, u Las Vegas gdje noćas počinje tamošnji dio Ljetne lige. Boston svoj prvi susret igra u noći sa subote na nedjelju protiv Los Angeles Lakersa kada ćemo moći gledati obračun dvojice mladih hrvatskih košarkaša koji su odlučili ljeto iskoristiti za individualni rad i preskočili ovogodišnje reprezentativno okupljanje.