Europa i Svijet
Hrvatska
Žižić sve bolji, solidna partija Bendera

Žižić sve bolji, solidna partija Bendera

Autor: Paulo Sarić

Bivši igrač Cibone je pružio ponajbolju partiju otkad je otišao preko Atlantika, dok je Bender nastavio s prosječnim izdanjima.

Noćas su u akciji u NBA Ljetnoj ligi bila tri hrvatska košarkaša. Jedan reprezentativac, jedan potencijalni reprezentativac i Duje Dukan.

Najbolju je partiju odigrao Ante Toni Žižić koji je, za razliku od jučerašnjih deset, noćas na parketu proveo 27 minuta i ostao za poen kratak da ostvari dvostruko dvocifreni učinak. Susret je završio s devet poena, deset skokova i četiri blokade. Premda potonje na prvu ostavlja najjači utisak, ono čime je impresionirao jest hvatanje skokova. Većina od 11 uhvaćenih lopti su bile ničije lopte za koje se trebalo i potruditi, što nikada nije bilo upitno kod mladoga Žižića, ali prvenstveno imati sposobnost uhvatiti ih i zadržati u svome posjedu. 

A to je kvaliteta koja je Bostonu nasušno potrebna znajući da im je kontrola skoka bila jedna od najvećih boljki. U susretu na jako mali broj poena Celticsi su zadržali Portland na manje od 30 posto šuta iz igre, a velikim dijelom zahvaljujući Žižiću su i nadskakali svoje suparnike, a zahvaljujući kombinaciji tih dvaju faktora došli su do pobjede 70-64. Najefikasniji u redovima zelenih bio je Jaylen Brown s 13 koševa i osam skokova, dok je Jayson Tatum dodao 11, uz sedam uhvaćenih lopti.


Bender je na terenu proveo punih pola sata i za to vrijeme zabio deset koševa uz sedam skokova i dvije asistencije. Nažalost, šut mu je bio za visokog igrača dosta slabih 3-11, za što treba kriviti čak šest promašenih trica. U nekoliko je navrata pokazao sposobnost da na otvorenom terenu može spustiti loptu na parket, no u igri 5 na 5 to nije radio već se pretežito orijentirao na šuteve za tri poena. Kao i tijekom lanjskog izdanja Ljetne lige. Ono u čemu je ponovno bio vrlo dobar jest igra u obrani i sposobnost da isprati i zatvori igrača na preuzimanju. Ipak, njegova je momčad poražena od Dallas Mavericksa, koje je predvodio izvrsni strijelac Dennis Smith Jr. s 25 koševa, osam skokova, četiri asistencije i četiri izgubljene lopte, rezultatom 77-88.


Treći Hrvat koji je noćas izašao na parket bio je bivši igrač Sacramento Kingsa i hrvatskog prvaka Cedevite Duje Dukan. Na terenu je proveo sedam minuta tijekom kojih je uhvatio samo jedan skok i promašio dva šuta u pobjedi svoje momčadi, Atlanta Hawksa, nad New Orleans Pelicansima rezultatom 82-84. Dukan će novu priliku za dokazivanje imati već večeras protiv Chicago Bullsa.

Osim njega na teren će ponovno izaći i Dragan Bender koji će pola sata kasnije odmjeriti snage protiv Houston Rocketsa, dok će noć hrvatskih predstavnika zaključiti Ivica Zubac u 4.30h protiv Sacramento Kingsa.