Time-out
Zlatna vremena kada su Zadrani Splićanima posuđivali tenisice veličine 45 i 46, samo tko?

Zlatna vremena kada su Zadrani Splićanima posuđivali tenisice veličine 45 i 46, samo tko?

Autor: Vedran Frakin

Još jedna zanimljiva priča 'sa smetlišta' .

U posjedu smo dopisa/prizanice predsjednika KK Jugoplastika Branka Gudića, koji je potpisao tada poznati splitski novinar i kasnije trener Emil Vuković prema KK Zadru 6. veljače 1968. godine, a sve radi košarkaških tenisica branda Superga.

Superga je naime starijima ljubiteljima košarke poznati brand sportske obuće osnovan u Njemačkoj 1911. godine, a 1951. godine spojen je s talijanskom tvrtkom Pirelli.

Splićani, koji su sezonu 1967/1968 završili na šestom mjestu u prvenstvu Jugoslavije, imali su potrebu za jednim parom tenisica broj 45 i za dva para broja 46 pa su poslali dopis KK Zadru priznanicu za posudbu.

Za KK Jugoplastiku su tada nastupali Petar Vladanović, Mihovil Gojsalić, Božidar Murgić, Zoran Grašo, Siniša Depolo, Zdenko Prug, Petar Skansi, Ivo Orlandini, Zoran Antonini, Borut Oblak, Joško Novak, Slaven Luštica,  Ivo Škarić, Nediljko Zubčić i Gordan Grgin te braća Rato, Dražen i Lovre Tvrdić.  Trener momčadi je bio Branko Radović.

Zanimljivo je da je tada za KK Jugoplastiku igrao Joško Novak koji je jedan od najzaslužnijih za dovođenje Stojka Vrankovića iz Drniša u Zadar.

Trener KK Zadra iz 1967. godine Đorđo Zdrilić nam je za ovu prigodu izjavio da oni koji tada sigurno nisu mogli posuditi tenisice su Giuseppe Pino Gjerga koji je tada nosio broj 44, te Đuro Stipčević (nosio  broj 50) i Krešimir Ćosić (nosio broj 51).

 Pitanje na kolje možda netko od vas zna ili može saznati odgovor glasi: Tko je iz tadašnje šampionske generacije KK Zadra 1967. mogao posuditi Splićanima patike Superga broj 45 i 46?

 Prilozi:

1. Dopsi KK Jugoplastika upućen KK Zadar
2. Fotografija KK jugoplastika  iz 1967 (iz knjige Vinka Bajrovića i Milorada Bibića 'Od Starog placa do krova Europe')
3. Fotografija KK Zadar iz sezone 1967/68 - Zadarski list