Hrvatska
Zlatni reprezentativci predvode plejadu košarkaških bisera koji će narednih dana okupirati Zadar

Zlatni reprezentativci predvode plejadu košarkaških bisera koji će narednih dana okupirati Zadar

Autor: Paulo Sarić

U Zadru u petak počinje 21. izdanje memorijalnog turnira „Denis Špika“ koji će u 'Grad košarke' dovesti najbolje mlade hrvatske košarkaše. Narednih nas dana u Zadru očekuje prava fešta košarke!

Paralelno s petim izdanjem Zadar Basketball Tournamenta u Donatovom se gradu održava i 21. izdanje memorijalnog košarkaškog turnira „Denis Špika“ koji na jednom mjestu okuplja najbolje što hrvatska košarka ima u mlađim kategorijama. Hrabra je to izjava, no znajući da će se uoči početka nove sezone na jednom mjestu susresti mladići iz Cedevite, Cibone, Splita, Šibenika i Zadra – teško je dobiti drugačiji zaključak.

- Drago mi je da su se i ove godine odazvali naši dugogodišnji sportski prijatelji. Sa sportske strane novitet je nastup slovenskog prvaka Petrol Olimpije – rekao je čelni čovjek KK Sonik Puntamika Mirko Jošić koji je jedan od najzaslužnijih za okupljanje najboljih hrvatskih mladića na jednom mjestu.

I to kakvom – u kultnim zadarskim Jazinama, 'Hramu košarke' u kojemu su stasale brojne generacije vrhunskih igrača.

- Turnir se igra izvan službenih HKS-ovih termina te zasigurno spada među najjače u Hrvatskoj. Sudionici nam se već godinama rado vraćaju te uoči početka sezone prvo provjere u kojem će se terminu turnir održati, a onda po tome slažu ostatak rasporeda – kazao je Jošić i dodao - svi sudionici turnira su naši gosti kojima su pokriveni troškovi sudjelovanja. Moram se zahvaliti Gradu Zadru koji već dugo godina prepoznaje ovaj turnir kao lijepu košarkašku priču, kao i Zadarskoj županiji, ali i svim ostalim sponzorima koji podržavaju natjecanje.


Natjecanje koje će na jednom mjestu okupiti po osam kadetskih i juniorskih momčadi uključujući lanjske finaliste u obje konkurencije starta u petak u 19 sati, a trajat će do nedjelje kada su na rasporedu finalni susreti. Igrat će se u tri dvorane – dvorani Mocire, dvorani Jazine i dvorani „Krešimir Ćosić“.

- Ove godine imamo i poseban novitet u odnosu na prethodna izdanja. Ostvarili smo poveznicu sa Zadar Basketball Tournamentom te bih se ovom prilikom zahvalio gospođi Zdenki Zrilić koja je našim sudionicima omogućila da nakon svojih kadetskih i juniorskih momčadi pogledaju ponajbolje momčadi Europe. Igrači će imati priliku vidjeti ponajbolje što ovaj sport nudi, izuzev NBA-a. Radi toga se turnir ove godine igra u nešto kasnijem terminu kako bismo dobili kompletan festival košarke.

No, nije samo poveznica sa Zadar Basketball Tournamentom ono što ovogodišnje izdanje turnira Denis Špika izdvaja od prethodnih. U Zadru će se krajem tjedna okupiti i stručni stožer kadetske reprezentacije. Bit će tu treneri Milan Karakaš i Stipe Kuliš, kao i gro zlatne novosadske reprezentacije. Stoga su iz organizatora KK Sonik Puntamika svojim gostima pripremili i malo iznenađenje.

- Pošto će gotovo svi doći u Zadar na turnir Denis Špika, pripremili smo svojevrsno iznenađenje našim europskim prvacima. Prilikom zatvaranja održat ćemo malu svečanost tijekom koje ćemo ih prigodno nagraditi za ostvareni rezultat.

FOTO: KK Split

Uistinu je rijetkost na jednom mjestu vidjeti takvu silu mladih talentiranih igrača i njihovih trenera. Jedino, možda, na HKS-ovoj jedinstvenoj završnici za mlađe kategorije.

- Ovo je korak naprijed u odnosu na prethodna izdanja, a za budućnost imamo ambiciozne planove te postoji mogućnost dizanja čitave priče na još višu razinu – zaključio je Jošić zagolicavši maštu zadarskim ljubiteljima košarke koji će narednih dana u svom gradu moći gledati najbolje što Europa ima u seniorskoj, ali i najbolje što Hrvatska ima u omladinskim kategorijama.

Jazine ili dvorana „Krešimir Ćosić“? Zašto ne oboje?!


KADETI: KK Sonik Puntamika, KK Zadar, KK Split, KK Cedevita, KK ABC Zadar, KK Dražen Petrović, KK Cibona, KK Dubrava.

JUNIORI: KK Sonik Puntamika, KK Zadar, KK Triglav Kranj, KK Petrol Olimpija, KK Pazin, KK Cedevita, KK Cibona, KK Split.