Europa i Svijet
Hrvatska
Znatno jača Hrvatska kreće na pretkvalifikacije za OI

Znatno jača Hrvatska kreće na pretkvalifikacije za OI

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Zubac, Šarić, Hezonja, Smith...

Po povratku iz Luksemburga reprezentaciji su se priključili Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja i Jaleen Smith, a već sutra, 11. kolovoza reprezentacija putuje za Tursku, stoga je danas dio treninga bio otvoren za predstavnike medija.

Izbornik Josip Sesar otkriva tijek tranzicije s jednog na drugo natjecanje: "Pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo smo odigrali na visokom nivou i pokazali da nam tu nije mjesto. Sad smo se okrenuli Istanbulu i olimpijskim pretkvalifikacijama. Pokušavamo što prije i što bolje uključiti četiri igrača koji su se priključili: Smith, Hezonja, Zubac i Šarić. To su igrači koji svojom ekstra individualnom kvalitetom mogu doprinijeti razinu više timskoj igri i nadam se da ćemo to uspjeti u ovom kratkom vremenu. Ne možemo reći da ćemo ih uspjeti 100% involvirati u sustav, no to su inteligentni igrači i smatram da će sve dobro pohvatati. 

Josip Sesar

Što misli o prvim protivnicima u Turskoj?
"U belgijskoj je reprezentaciji naš trener Dario Gjergja, jedan od top pet hrvatskih trenera i sigurno je da će tu biti teže jer on zna naš mentalitet, poznaje naše igrače jako dobro i sigurno će se dobro pripremiti. No, ova momčad ima zaista puno talenta i uz dobru pripremu i poštivanjem sustava koji smo uspostavili te uz malo sreće možemo napraviti dobar rezultat. Za tu smo prvu utakmicu već počeli pripreme, radimo na njihovim akcijama, ali usporedo radimo i na našima jer pristiglu četvoricu treba uklopiti u sustav, tako da to ide iz dana u dan i iz svakog treninga u trening je sve bolje i bolje. Hoće li to biti dovoljno - pa ja bih bio najsretniji da to ovisi samo o nama, vidjet ćemo kada dođemo tamo."

Dario Šarić koji je nedavno potpisao za čuvene Golden State Warriorse je ujedno preuzeo i kapetansku traku. Kako doživljava odgovornost 'frontmena' reprezentacije?
"Uvijek mi je bila čast igrati i čast mi je sada biti kapetan reprezentacije. Ipak je to u sportu najveći uspjeh što se tiče nacionalne vrste i baš sam sretan zbog toga. Malo je drugačija situacija kad si kapetan, osjetljiv je to teren, no pokušat ću pomoći igračima ako bude trebalo savjetom, toplom riječju, sve da budemo što bolji. Nemamo mnogo vremena za uigravanje, svatko bi u datom trenutku trebao funkcionirati dobro, da se nitko ne boji šutnuti loptu ako je sam, da se ne boji izvršiti akciju i zato je tu kapetan, kao podrška igračima."

Sprema li se reprezentacija za skorašnje protivnike?
"Najviše smo se bazirali na našoj igri, kako ćemo izgledati i igrati, kako se brzo rješavati lopte, a gledanje videa ostalih reprezentacija tek slijedi. Fokus je nama, mi moramo biti pravi u oba smjera, posebno obrambeno. Svi su jednako važni, od prvog do dvanaestog igrača. Netko će možda imati bolji dan od mene, bez obzira gdje ja igram. Bitno je da se svi osjećaju komforno i da svi mogu uzeti šut na sebe ako su na otvorenom."

Pretkvalifikacijski turniri daju mogućnost reprezentacijama koje se nisu plasirale na Svjetsko prvenstvo 2023. da se i dalje bore za odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Olimpijskih igara.

Hrvatska je izvučena u skupinu D s Nizozemskom, Belgijom i Švedskom, križat će se sa skupinom C (Turska, Ukrajina, Bugarska, Island), a obje skupine igrat će se u Istanbulu. Poljska i Estonija su domaćini skupinama A i B, s time da će se završnica igrati u Poljskoj. Zaključno, od šesnaest europskih zemalja samo će dvije osvojiti mjesto u sljedećem vlaku za OI: Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

SUSTAV NATJECANJA

Osam ekipa će se ždrijebom rasporediti u dvije skupine po četiri ekipe te će se igrati po sustavu “svatko sa svakim” (ukupno tri utakmice). Prvo i drugo plasirana ekipa svake skupine igrat će polufinale (2B-1A i 1B-2A), dok treće i četvrtoplasirana ekipa putuju kući. Pobjednici polufinala igraju finale, a tek je pobjednik svakog turnira rezervirao mjesto na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

  • SKUPINA A: Češka, S. Makedonija, Izrael, Estonija
  • SKUPINA B: Portugal, Poljska, Mađarska, Bosna i Hercegovina
  • SKUPINA C: Turska, Bugarska, Ukrajina, Island
  • SKUPINA D: Nizozemska, Hrvatska, Belgija, Švedska

Raspored turnira, kao i druge podrobnije informacije mogu se naći na službenoj mrežnoj stranici turnira: