Regija
Zrinjski nije uspio. Mazalinovi Sparsi bolji u bosanskohercegovačkom derbiju

Zrinjski nije uspio. Mazalinovi Sparsi bolji u bosanskohercegovačkom derbiju

Autor: Paulo Sarić

Loš početak sezone za zadarskog stručnjaka na klupi Plemića.

Mostarski Zrinjski upisao je i svoj četvrti poraz u Drugoj ABA ligi. Bolji od momčadi Hrvoja Vlašića večeras su, nakon dodatnih pet minuta igre, bili sarajevski Sparsi rezultatom 75-73. Ključ pobjede ekipe Marka Trbića ležao je u ofenzivnom skoku odakle su Sarajlije dobile čak 13 napada više od svog suparnika, a među ostalim i ključni napad 25 sekundi prije kraja.

Prva je četvrtina protekla u dosta čudnoj igri. Mostarci su puno bolje otvorili susret i poveli 0-11, no domaćinima nije trebalo dugo, tek četiri minute, da uzvrate istom mjerom i vrate stvari na početak. U chi-fa-meno košarci koju smo gledali na otvaranju dvoboja bolje su se snalazili Vlašićevi momci koji su zahvaljujući dobroj obrani i samo 16 primljenih poena u prvih 14 minuta vrlo brzo otišli na plus 13 (16-29), no završnica je druge dionice pripala Sarajlijama koji su zahvaljujući seriji 9-0 na odmor otišli s minimalnim zaostatkom (36-37).

FOTO: Sahir Cakar (OKK Spars)

Sličnu priču kao u prve dvije vidjeli smo i u trećoj četvrtini. Zrinjski je puno bolje otvorio poluvrijeme i ponovno se odvojio na ugodnu razliku, ovaj put plus devet (36-45), no Sparsi su se ponovno vratili u igru i s posjednom zaostatka ušli u, očekivalo se, posljednju dionicu.

Scenarij već znate… Plemići su bolje krenuli, poveli sedam razlike, da bi se Trbićevi igrači u završnici vratili u igru.

Albijanić je minutu i 49 sekundi prije kraja zatvorio seriju 8-0 i doveo svoju momčad na poen prednosti (59-58), no Todorović i Sokolović s linije su slobodnih bacanja vratili mostarski sastav u vodstvo. Domaćini su griješili u napadu, gubili lopte i promašivali trice te se činilo da će Hrvoje Vlašić konačno doći do prve ovosezonske pobjede u Drugoj ABA ligi. Posebno kad je Aleksandar Sokolović pri rezultatu 59-61 dvije sekunde prije kraja stao na liniju slobodnih bacanja. No, iskusni je Srbin promašio oba, da bi Todorović u preostalom vremenu napravio osobnu pogrešku i dao Grubeliču šansu da izbori produžetak.

Mladi je Slovenac bio mirne ruke i omogućio 'popravni' Sparsima.

FOTO: Sahir Cakar (OKK Spars)

Završnica osnovnog dijela susreta šokantno je djelovala na Mostarce koji su dobar dio dodatnih pet minuta djelovali van sebe, pogotovo na defenzivnom dijelu terena, što su domaćini iskoristili da se odvoje na sedam razlike (71-64) i, činilo se, trasiraju put pobjedi.

No, bez drame nije moglo.

Aleksandar Todorović i Sven Smajlagić s dvije su vezane trice dali nadu svojoj momčadi, no na koncu je presudio ofenzivni skok domaćina, točnije Ibrahima Durma, ukupno 15. na susretu, koji je odveo Sparse na plus tri (73-70), a kada je Marko Ramljak napad kasnije izgubio loptu - pobjednik je bio riješen.

Najbolji u domaćim redovima bili su Draško Albijanić sa 16 koševa i deset skokova i Ibrahim Durmo s 14 poena, 11 uhvaćenih lopti i četiri asistencije, dok je aktualnog prvaka Bosne i Hercegovine predvodio Aleksandar Todorović s 18 koševa i šest skokova.