Europa i Svijet
Hrvatska
Zubac odnio pobjedu nad Žižićem, Celticsi nad Lakersima

Zubac odnio pobjedu nad Žižićem, Celticsi nad Lakersima

Autor: Paulo Sarić

Dvoboj hrvatski centara ostao u sjeni triple-doublea Lonza Balla i izvrsne predstave Jaysona Tatuma.

Noćašnji susret Ljetne lige u Las Vegasu između LA Lakersa i Boston Celticsa zasigurno je privlačio najviše pozornosti od svih dosad odigranih. Tome svjedoči podatak da se utakmica igrala u rasprodanoj dvorani pred više od 15 000 gledatelja. Amerikancima i globalnim ljubiteljima košarke meč je bio pod povećalom zbog dvoboja dviju najvećih franšiza u povijesti NBA košarke, ali prvenstveno zbog duela drugog i trećeg odabira na ovogodišnjem draftu Lonza Balla i Jaysona Tatuma. Dok je potonji već odigrao tri utakmice u Salt Lake Cityju u kojima je pokazao da navijači momčadi s Istočne obale imaju razloga biti optimistični, Ball je u debiju pružio dosta skromnu partiju, prvenstvenom u obrambenom i šuterskom dijelu.

No, Hrvatima je susret bio zanimljiv i zbog još jednog razloga. Noćas smo mogli svjedočiti dvoboju mladih centara Ivica Zupca i Ante Tonija Žižića. Bivši igrači Cibone, koja nije uspjela adekvatno pretočiti njihov talent u sportski rezultat, bili su starteri u svojim momčadima, ali su na parketu proveli tek 16, odnosno deset minuta. Većinom čuvajući jedan drugoga. Iskusniji Zubac se napadački bolje snašao, a premda su obojica pokazala pokoji napadački bljesak jasno je da će morati još dosta raditi na defanzivnoj strani terena. Glavna im je boljka, pogotovo u izuzetno brzoj košarci kakva se igra u Ljetnoj ligi gdje je centrima jako teško doći do izražaja, to što su – nedovoljno brzi.

Žižić je na parketu proveo tek deset minuta, gotovo isključivo dok je Zubac bio u igri, što je iskoristio za dva poena, ali je za vrijeme njegovog boravka na parketu kalifornijska momčad napravila najveću razliku, dok je Zubac za 16 minuta u igri zabio sedam koševa i uhvatio dva skoka. Žižiću kao olakotnu okolnost treba uzeti ne samo privikavanje na NBA košarku, već i činjenicu da Boston čitavu Ljetnu ligu igra bez pravog razigravača što se osjeti na protoku lopte, a zbog čega najviše prate upravo visoki igrači koji ne mogu sami sebi kreirati priliku poput Žižića.


Sredinom treće četvrtine momčad u zelenim dresovima je odlučila iskoristiti prisustvo Zupca na terenu te su u tri napada u manje od jedne minute zaigrali pick and pop što im je donijelo tri otvorena šuta i na koncu – tri trice. Morat će hrvatski centar kvalitetnije braniti visoke igrače s vanjskim šutem ukoliko se želi etablirati kao igrač koji neće biti taktički rizik. Pogotovo u suvremenoj NBA ligi. Ubrzo nakon toga mladi je Mostarac izašao iz igre i više se nije vraćao na parket.

Lakersi su vodili većim dijelom susreta, no Boston je krajem treće četvrtine preokrenuo rezultat i više nije ispuštao prednost. Uz dvoboj naših potencijalnih reprezentativaca najzanimljivije je bilo pratiti Lonza Balla i Jaysona Tatuma. Pogotovo prvoga koji je pokazao da posjeduje kvaku za dodavanja te će zasigurno biti jedan od najatraktivnijih igrača lige za pratiti. Koliko će to u globalu doprinijeti njegovoj momčadi, s obzirom na nekonvencionalan šut i igru u obrani tek treba vidjeti, no svakako će postati jedan od onih o kojima se najviše priča. I koje se rado gleda. Tatum je, s druge strane, pokazao zavidan repertoar napadačkih poteza s krila te je vjerojatno igrač koji je najviše pokazao u dosadašnjem tijeku Ljetne lige.

Na koncu je Ball upisao trostruko dvocifreni učinak, s brojkom 11 u rubrici poeni, skokovi i dodavanja, dok je Tatum bio najbolji strijelac susreta s 27 koševa, čemu je dodao i 11 skokova.

Žižić će novu priliku za dokazivanje imati već noćas u 2.30h po srednjeeuropskom vremenu protiv Portlanda, dok će Zubac na parket u noći s ponedjeljka na utorak kada će odmjeriti snage protiv Sacramento Kingsa.