Hrvatska
Zula je bivši

Zula je bivši

Autor: Branko Tabak

Ozljede i duga putovanja slomile su se tamo gdje se u sportu obično prelamaju stvari - ne trenerkoj klupi.

Vladimir Anzulović nije više trener KK Split. Zula mlađi je posljednji trening s ekipom odradio u utorak navečer, a u večerašnjoj utakmici Druge ABA lige na Gripama protiv Zrinjskog momčad će voditi njegovi dosadašnji pomoćnik Ante Grgurović. Zula i klub razišli su se sporazumno.

- Žalimo što je došlo do prekida suradnje s Anzulovićem, koji je odradio kvalitetan posao u ovih sedam-osam mjeseci na Gripama, ali nedostajalo je i sreće, a uz razvoj mladih igrača, rezultat je jedna od stavki po kojoj se mjeri učinak. Idemo dalje, svatko svojim putem, Anzuloviću želimo sreću u nastavku karijere. Do kraja sezone momčad će voditi naš legendarni igrač Ante Grgurević, koji ima punu podršku vodstva kluba i još jednom se stavio na raspolaganje kada je to bilo potrebno KK Splitu - rekao je direktor KK Splita Edo Blažević

Anzulović i Split se rastaju bez repova. 

- Žalim što nisam dovršio započeto na Gripama, ali svjestan sam svih zamki, koje nosi trenerski posao. Vjerujem da sam ostavio kvalitetne temelje, iskreno i ja sam rezultatski očekivao više, ali niz okolnosti, u prvom redu mislim na ozljede, dovele su nas do ove situacije u kojoj smo se razišli. U svakom slučaju, dani na Gripama ostat će mi u iznimno ugodnom sjećanju, KK Splitu i mom nasljedniku želim sve najbolje u daljnjem radu. Hvala upravi, suradnicima, a najveća zahvala ide igračima, prolazili smo kroz intenzivnih osam mjeseci, bilo je kvalitetnijih i nekvalitetnijih predstava, ali nitko nam ne može oduzeti da smo izgledali i disalo kao jedan organizam - kazao je Anzulović. 

Vladimir Anzulović - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

Grgurević, jedan od simbola rada, reda i poštenog odnosa KK Splita u kojem je kao igrač i trener proveo više od dvadeset godina, krajem 2018. godine postao je i šefom omladinskog pogona, a sada će se okušati na klupi prve momčadi. 

- Nema tu prevelikih priča, idemo raditi, prebroditi ovaj period, jednostavno sport je takav da se čest ne zna što donosi sutra. Stavio sam se na raspolaganje klubu, koji je iznad svih nas, i tako uvijek mora biti. Anzuloviću hvala na svemu što je odradio, uz mene će na klupi biti Ante Marović i Hrvoje Radanović - rekao je 43-godišnji Grgurević.

Ante Grgurović - Foto: KK Split 

Podsjetimo, Anzulović je na Gripe stigao s Baldekina. I prije nego je prošla sezona privedena kraju svijet interneta (Wikipedia) je otkrio tajnu skrivenu u hodnicima Gripa. Bivši izbornik Ivica Skelin je, svjestan da mu je zamjena spremna, morao odraditi sezonu do kraja. I bio je u tomu vrlo uspješan. Doveo je Splićane do polufinala doigravanja za naslov prvaka Hrvatske i tamo u jednom susretu pobijedio Cedevitu.

Istovremeno je na putu do polufinala nadigrao Šibenika i svog nasljednika na klupi Žutih Vladimira Anzulovića. Bila je to zadnja Zulina utakmica na klupi Šibenika. Sudbina je htjela da susret Šibenika i Splita i u ovoj sezoni bude oproštajni za Anzulovića. Nakon prvenstvenog poraza od Šibenika predvođenog njegovim negdašnjim pomoćnikom Mirom Jurićem na Baldekinu Zula je opet postao bivši.

Je li ovaj potez bio nužan najbolje znaju čelni ljudi Splita koji su još na završnici Kupa Krešimira Ćosića bili pod unakrsnom paljbom navijača koji su tražili Anzulovićev odlazak.

Teško je navijačima pao poraz od Gorice, no valja znati da je u tom trenutku Josip Sesar imao potentniju momčad od, ozljedama desetkovane i dugim i napornim putovanjima iscrpljene, momčadi Splita.

Zula je sjajno krenuo u sezonu, zagospodario ABA 2 ligom, a onda su momčad i rezultat načele ozljede. Kako je vrijeme odmicalo vidjelo se da okupljeni sastav nema iskustvo dugoročnog igranja na dva kolosijeka, a putovanja do krajnjeg odredišta su trajala i po 14 sati da bi se nakon svega tamo dogodio nes(p)retni poraz na jedan posjed, kao u Čačku primjerice. Jedna je lopta mogla promijeniti Zulinu sudbinu na klupi Splita i od gubitnika napraviti pobjednika. Ali nije… Jukić, Morris, Kovačević, Kedžo, Marčinković… Ozljeda, prijelom, istegnuće, fibra…Zamjene nisu stigle. Nisu to mogle izdržati Gripe. Ni Zula.

Upućeni tvrde da je ljubav pukla zbog 'splitske dice' kojoj Anzulović nije davao dovoljno prostora u igri i koje bi valjalo pripremiti za sljedeću sezonu, kada je ova već po pitanju viših rezultatskih ciljeva, otišla u nepovrat. nameće se pitanje u kojem je trenutku sezona postala izgubljena i kada je 'plan B' trebao postai 'plan A', jer Split je u ovom trenutku s obje noge čvrsto među četiri najbolje momčadi Hrvatske. 

Zula napušta klupu Splita bogatiji za iskustvo igranja regionalnog natjecanja i, premda su ga okolnosti i rezultati stajali glave, kao nimalo lošiji trener od onog koji je preuzeo Žute. Dapače! Ovo mu je škola!