Time-out
Zvezda i Slavnić u Zadru: Sjećanje na božićne pjesme i svijeće u Jazinama

Zvezda i Slavnić u Zadru: Sjećanje na božićne pjesme i svijeće u Jazinama

Autor: Branko Tabak

Crvena zvezda na Višnjiku, u Jazinama Pino Giergia, Ivo Daneu, Moka Slavnić...

Ovaj tjedan grad košarke disat će košarku punim plućima. Već danas s početkom u 18 sati započinje košarkaška poslastica. U dvoranu Krešimira Ćosića stiže Crvena zvezda. Utakmica je to koja u Zadru uvijek budi posebno zanimanje, kako sada, tako i u starim vremenima.

Gotovo po pravilu u vrijeme bivše države utakmice Zadra i Crvene zvezde (ili Partizana) igrale su se oko Božića ili na sam blagdan. Bile su to utakmice u kojima su navijači Zadra plamenom zapaljenih svijeća i božićnim pjesmama slavili košarku, ali i svoju nacionalnu i vjersku pripadnost.

O tome govori i jedan dio video zapisa autora Bernarda Kotlara nazvan 'Zadarska košarka piše svoju priču'.

U filmu se pojavljuje i Giuseppe Pino Giergia, legenda zadarske košarke koja će 24. studenoga napuniti 80. rođendan.

Njemu u čast Veterani KK Zadar organiziraju feštu u Jazina 22. studenoga s početkom u 18 sati kada će se u košarkaškom spektaklu ogledati veterani Zadra i Union Olimpije predvođeni Ivom Daneuom.

Među brojnim uzvanicima naći će se i legenda Crvene zvezde Zoran Moka Slavnić. Dan kasnije u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u 11 sati održat će se prezentacija fotomonografije 'Stvranost i mit' posvećene Giuseppeu Giergii.

Urednik fotomonografije je upravo i autor priloženog videozapisa - Bernard Kotlar, dok su njeni autori zadarski sportski novinari Dražen Žura i Bernard Paleka.