Hrvatska
Regija
Zvezda s drugog planeta

Zvezda s drugog planeta

Autor: Paulo Sarić

Konačan rezultat ne daje ni približno realnu sliku događanja na parketu.

Trebao je to biti derbi. Neizvjestan susret koji će pokazati odnos snaga najvećih favorita za osvajanje regionalne lige. Budućnosti unatoč. Neizvjestan svakako nije bio, a ako je pokazao realan odnos snaga zagrebačke i beogradske momčadi onda se vodstvo hrvatskog kluba treba dobro zabrinuti. Crvena zvezda je od prve do posljednje minute kontrolirala utakmicu i pred 6345 gledatelja u dvorani Aleksandar Nikolić svladala Cedevitu rezultatom 82-66.

Dok je obrana Vitamina funkcionirala, dvoboj je bio unutar jednog posjeda. No, čim je na klupu sjeo Andrija Stipanović hrvatska se momčad defenzivno raspala. Zvezda je 70 sekundi napravila seriju 9-2 i odvojila se na prvu osjetniju prednost, da bi polaganjem Mathiasa Lessorta u devetoj minuti otišla na prvu dvoznamenkastu razliku (21-10). Pritom se razigrao i opaki šuter James Feldeine i nagovijestio da će ovo biti njegova večer.

Cedevita nije igrala dobro te je teško dolazila do poena, pa je prva četvrtina završena s 26-13 za momčad Dušana Alimpijevića. Povukli su na početku druge dionice Karlo Žganec i Demetris Nichols i smanjili na minus devet iz zagrebačke perspektive, no uslijedila je serija domaćih 14-2 kojom su crveno-bijeli otišli na plus 21 (45-24). Napad hrvatskog prvaka bio je jalov, glavni igrači Zdovčeve momčadi bili su zaustavljeni, pa je dugo vremena najbolji strijelac Cedevite bio Žganec. A to, svoj igračkoj kvaliteti visokog Zagrepčanina unatoč, teško može biti dobar znak.

FOTO: Crvena zvezda mts

Ipak, jedna je stvar bila gora od napada zagrebačke momčadi. Obrana. Cedevita je do odmora primila 54 koša, što dovoljno govori samo po sebi. Raspucan je bio Feldeine koji je ubacio 20 poena, uz šest trica iz sedam pokušaja, no  svi su Beograđani šetali kroz obranu gostiju kao kroz Tkalču. A tako se ne može do pobjede u glavnom gradu Srbije.

Iako igrači Zvezde u drugom poluvremenu nisu izgledali za klasu ili dvije bolji od Cedevitinih - brži, viši, jači, skočniji… hrvatski sastav nije imao ni najmanju šansu da se vrati u utakmicu. Milko Bjelica je u 23. minuti odveo domaćine na 58-29, velikih plus 29, ili ako hoćete dvostruko više koševa od Zagrepčana, da bi Feldeine košem i dodatnim slobodnim bacanjem koji napad kasnije povisio i na 30 poena prednosti. Do kraja je trener Alimpijević dao priliku igračima s klupe, pa je ritam opao što je momčad Jurja Zdovca iskoristila da ublaži poraz. Iz zadnje četvrtine vrijedi istaknuti seriju gostiju 2-18 kojom su makar donekle zamaskirali lošu igru iz prvih pola sata i uistinu atraktivno zakucavanje Lessorta u zadnjoj minuti.

FOTO: Crvena zvezda mts

Crveno-bijeli su se pokazali kao neusporedivo bolja momčad. Ipak, pozitivna je stvar da je otrježnjenje došlo na vrijeme. Do idućeg međusobnog dvoboja hrvatskog i srbijanskog prvaka ima još najmanje dva mjeseca što je i više nego dovoljno vremena da se situacija promijeni na bolje. Ne treba zaboraviti ni da bi se do tada trebao oporaviti i reprezentativni dvojac Krušlin-Ramljak.

Zvezdu su do pobjede vodili James Feldeine s 27 koševa te Taylor Rochestie s 15 poena i devet asistencija, dok je najefikasniji u redovima Cedevite bio Demetris Nichols s 13 koševa.