Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Zvezda zaradila 500 000 eura na igraču koji nije odigrao ni sekunde u Crveno-bijelom dresu!

Zvezda zaradila 500 000 eura na igraču koji nije odigrao ni sekunde u Crveno-bijelom dresu!

Autor: Paulo Sarić

Bolden je trebao predstavljati veliko pojačanje beogradskog sastava na terenu, no umjesto toga ojačao je financijsku sliku kluba s Malog Kalemegdana.

Mladi i talentirani australski krilni centar napustio je aktualnoj regionalnog prvaka bez da je odigrao iti jednu utakmicu za njega. Predstavljen kao prvo, i veliko, pojačanje srbijanskog euroligaša Jonah Bolden je nakon manje od dva mjeseca napustio Crvenu zvezdu i prešao kod našega Nevena Spahije u Maccabi.

Mladi je košarkaš još tijekom srednjoškolskog obrazovanja preselio u SAD. Nakon dvije godine na sveučilištu UCLA, nezadovoljan statusom u momčadi, odlučio je prekinuti amatersku karijeru i okušati se u Europi. Tijekom jedine igračke sezone u Kaliforniji, pošto je prvu morao prosjediti zbog pravila NCAA lige, Bolden je ostvarivao loše napadačke brojke od 4.6 koševa i  4.8 skokova, što ga je nagnalo da sreću potraži drugdje smatrajući da je podcijenjen.

Odlučio je karijeru nastaviti u Srbiji, u redovima FMP-a. Da je donio pravu odluku moglo se vidjeti već u prvom kolu ABA lige u Višnjiku gdje je odigrao jako dobru utakmicu u svome profesionalnom debiju i zaradio pljesak zadarske publike. Iz utakmice u utakmicu je rastao te je regionalnu sezonu na koncu završio s 12.9 poena i 7.2 skoka, uz izvrstan postotak trice za visokog igrača od gotovo 42 posto, što mu je donijelo nagradu za najboljeg mladog igrača lige. S dobrim je igrama nastavio i u srbijanskom prvenstvu te je pomogao svojoj momčadi dokopati se finala kojeg je, sukladno prethodnom dogovoru s klubom, propustio radi priprema za NBA ligu.

Ponovno je donio dobru odluku pošto su ga na draftu 36. pickom izabrali Philadelphia 76si koje je zadivila njegova kombinacija atelticizma, šuta za tri poena i sposobnosti da štiti reket. Nakon solidnih izdanja u Ljetnoj ligi preporučeno mu je da još sezonu, ili dvije, provede u europskoj košarci i dodatno unaprijedi svoje vještine te pritom sačeka da se smanji gužva na visokim pozicijama u momčadi s one strane Atlantika. Mladi se Australac nije odlučio vratiti u Beograd, već je u dogovoru s Crvenom zvezdom prešao u redove Ponosa Izraela.

- Jonah je vrlo talentirani mladi igrač. Veliki je potencijal. Radi se o atletskom krilu koje ima jako dobar šut s distance. Izvrstan je i poslušan mladić koji obožava naporno raditi i vjerujemo da će se razviti u fantastičnog igrača – kratko je za službene stranice kluba prokomentirao svoju novu akviziciju bivši hrvatski izbornik.


U cijeloj je priči financijski izvrsno prošao i srbijanski prvak. Iako je ostala bez velikog pojačanja za narednu sezonu, Zvezda će za samo mjesec dana, de facto papirologije, zaraditi pola milijuna eura.

- Na uloženih 40 hiljada [eura] dobili smo 540 hiljada – potvrdio je konkretne brojke predsjednik Crvene zvezde tijekom jučerašnjeg obraćanja javnosti.

Bolden je s izraelskim klubom potpisao trogodišnji ugovor, s opcijom odlaska u NBA nakon svake sezone.