Regija
Zvezdi vraćen bod i smanjena kazna, Beograđani najavili 'nastavak borbe za regularnost lige'

Zvezdi vraćen bod i smanjena kazna, Beograđani najavili 'nastavak borbe za regularnost lige'

Autor: R.I. Photo: Mega Bemax

Crvena zvezda na braniku pravičnosti, regularnosti i legitimiteta ABA lige. Poznato?

Žalbeno vijeće ABA lige promijenilo je uvjetnu kaznu disciplinskog suca Saše Pavličića Bekića izrečenu Crvenoj zvezdi zbog nedolaska na utakmicu 13.kola ABA lige protiv Budućnosti u Podgorici.

Prema novoj, ali i dalje uvjetnoj kazni, naglašavaju u beogradskom klubu, Zvezdi se vraća oduzeti bod, smanjuje novčana kazna na 15.001 euro, a klub nije dužan plaćati troškove organizacije neodigrane utakmice 13.kola.

- Žalbeno vijeće kao drugostupanjski organ osim ovih odluka potvrdilo je da će konačnu odluku o ponovnom odigravanju utakmice donijeti Predsjedništvo ABA lige, koje je u odsustvu sportskog direktora lige (koji je uvjetno postavljen na prethodnoj Skupštini) jedino mjerodavno tijelo, koje nije na vrijeme donijelo odluku o odlaganju utakmice, piše između ostalog u priopćenju Crvene zvezde, U njemu nadalje stoji: 

- Predjsedništvo ABA lige je svojim neodlučivanjem nanijelo štetu KK Crvena zvezda mts zbog čega će naš klub pokrenuti odgovarajući sudski krivični postupak, ukoliko Predjsedništvo ne ispravi svoj evidentni propust!

Ova odluka žalbenog vijeća po kojoj se našem klubu u svakom slučaju bilo kakve odluke Predjsedništva vraća neopravdano oduzeti bod, smanjuje novčana kazna, predstavlja veliku pobedu KK Crvena zvezda mts. Naš klub ne snosi nikakvu odgovornost za kaznu od 15.001 evro, već je to odgovornost Predsjedništva ABA lige koje nije donijelo nikakvu odluku! Borba KK Crvena zvezda za regularnost i legitimitet lige ovdje ne završava, već se nastavlja punim kapacitetom! Kao klub smatramo da smo se u cjelokupnoj situaciji od 27.12.2019. godine ponašali odgovorno i u skladu sa svim propozcijama i propisima ABA lige, i to u vremenima u kojima je sporan legitimitet mnogih organa, pa i cijele asocijacije – ABA lige. KK Crvena zvezda mts nastavit će i u nadolazećim danima sa svojim pravnim timom brojne aktivnosti kako bi predsjedništvo ABA što prije donijelo  jedinu moguću odluku, a to je odigravanje nove utakmice, ali i oko ostalih važnih pitanja poput legitimiteta ove asocijacije u kojoj postoje brojne manjkavosti koje nisu slučajnost i nanose veliku štetu svim klubovima ABA lige!