Hrvatska
Zvonimir Ridl: Carter je iznenadio i svog agenta, čekat će do petka...

Zvonimir Ridl: Carter je iznenadio i svog agenta, čekat će do petka...

Autor: Branko Tabak Photo: Šime Zelić/KK Zadar

Ovakve stvari u Zadru će, dok se ne usaglase politički stavovi, biti uobičajena pojava. Ovo je slijed događanja...

Justin Carter, alfa i omega KK Zadar, odlučio je svoje probleme rješavati javno. Preko duštvene mreže Twitter poručio je navijačima da voli klub i grad, ali da neće igrati besplatno. Razlog je kašnjenje jedne plaće

Nema kraja problemima u KK Zadar. Nakon što su ostali bez usluga jednog od važnih igrača u rotaciji, Domagoja Vukovića, koji je zbog puknuća Ahilove tetive završio na operacijsko stolu čime je sezona za njega i službeno završila, pomoćni trener Srđan Helbich, glavnog Vladimira Anzulovića nema zbog zdravstvenih problema, mogao bi ostati bez usluga alfe i omege momčadi.

Ovoga puta razlog nije zdravstvene prirode. Amerikanac Justin Carter drugi puta u kratkom vremenu traži ono što ga pripada, plaću za svoj rad.

Prvi puta vatrogasna mjera je ugasila požar. Naravno da je taj njegov slučaj u kojem odlučuje 'staviti ugovor u stanje mirovanja dok ne dobije plaću' zapalio političku scena u Donatovom gradu, u kojem prvi puta u povijesti Hrvatske HDZ u Gradskom vijeću nema većinu.

Kako je klub snažno naslonjen na gradski proračun logično je da je slučaj Carter izazvao oštru borbu i optuživanja na relaciji direktor kluba i HDZ s jedne strane i novi članovi Nadzornog odbora kao gradski vijećnici drugih političkih opcija, koji za uzvrat podršci intervencija na proračun i odobravanje kredita za saniranje stanja u klubu, traže provođenje revizije.

U ovome trenutku Ante Rubeša, kao gradski vijećnik Akcije mladih i predsjednik Nadzornog odbora, te Enio Meštrović, kao gradski vijećnik s vlastite nezavisne liste i klupski nadzornik, nemaju legitimitet djelovanja jer je broj članova Nadzornog odbora nedovoljan za donošenje odluka. Zato stvari rješavaju tamo gdje im je ostavljen manevarski prostor, na političkoj sceni gdje ih se itekako ima što pitati. Bez njihovih ruku u zraku klub je u konopcima, točnije oni koji njime upravljaju.

Direktor kluba Željko Žilavec i gradonačelnik Zadra Branko Dukić (HDZ) istovremeno su prstom uprli u ovaj dvojac proglasivši ih glavnim krivcima za ono što će se dogodili ne ispoštuje li klub nov.ane obveze iz predstečajne nagodbe, a to je dakako stečaj.

Na ovo zaoštravanje retorike Rubeša i Meštrović su zatražili ostavku direktora Žilavca, reviziju kluba i poništenje natječaja za sportskog direktora, jer prema njihovim navodima nije ispoštovana dogovorena procedura.

Također su iznijeli podatke vezane uz sumnju u financijske neispravnosti u vođenju kluba zbog čega zadnji dana klupske knjige češlja DORH.

U međuvremenu klub se suočio s činjenicom da ponovno nema novca u blagajni za podmirenja obveza prema igračima na što je prvi reagirao Justin Carter. Poslao je jasnu poruku prema javnosti putem društvene mreže Twitter kako neće igrati besplatno.


'Navijači Zadra, volim klub i grad, ali nažalost, ne mogu igrati besplatno', napisao je Carter. 

Novi sportski direktor Zvonimir Ridl odmah je kontaktirao Carterovog menadžera Obrada Fimića koji nije znao za igračevu objavu. 

'Gospodin Fimić je također bio iznenađen. Rekao sam mu kako bi za dan, dva novac trebao biti spreman za isplatu i kako nema razloga za eskalacije problema. Zadnji sedam, osam godina KK Zadar redovito plaća sve igrače, platili smo svih, platit ćemo i Cartera i cijelu ovosezonsku ekipu. Fimić je pokazao razumijevanje i potvrdio korektnost kluba u komunikaciji i odnosima te obećao da će porazgovarati s Carterom. Rezultat svega je odgovor da je Justin spreman čekati uplatu do petka', rekao je Ridl za tportal

Carteru kasni jedna plaća i ako bude uplaćena sljedećih dana dugovanje bi bilo sanirano. Istina za nekoliko dana na red dolazi sljedeća plaća, no daleko je to od kašnjenja koja su ne tako davno bila i po pet, šest mjeseci. Činjenica je da je Carter nakon prošle sezone ostao u Zadru što ukazuje da je bio redovito plaćan te kako je posve jasno da su promjene na političkoj sceni doveli do previranja koju su se odrazila i na KK Zadar. 

Carter je zadnja osoba koju bi za takvo što trebalo biti briga, njegov motiv je novac, iako bi u idealnom scenariju to mogao biti i sportski uspjeh. 

Zadar čvrsto drži poziciju broj jedan u HT Premijer ligi i s Carterom ima realne izglede za naslov prvaka. Istina, ne i jamstvo da će naslov obraniti. Bilo bi šteta sada odustati. Ne samo za Zadar, već i hrvatsku košarku u cjelini, jer u pitanju je košarkaški majstor kakvih nema previše na hrvatskim parketima.

Standings provided by SofaScore LiveScore