Europa i Svijet
Hrvatska
Bilan, Rudež i Banić u četvrtfinalu Lige prvaka

Bilan, Rudež i Banić u četvrtfinalu Lige prvaka

Autor: Branko Tabak

Pune dvorane, kvalitetna košarka...

Na dramatičan način češki je Nymburk ispao iz daljnjeg natjecanja FIBA-ine lige prvaka. U uzvratnoj utakmici osmine finala klub našeg Borisa Barača je poražen na domaćem terenu od grčkog AEK-a 93-82. U prvoj utakmici Česi su slavili 10 razlike (98-88) pa su tako ispali na 'pola koša'. Ni ovoga puta Boris Barać, koji je prošle godine bio nositelj igre u KK Zadar, nije ulazio u igru.

Protivnik Nymburku u četvrtfinalu bit će Strasbourg koji je nakon produžetka nadoknadio zaostatak od pet poena (68-73) za litvanskim Neptunasom te se s pobjedom 88-78 probio u četvrtfinale.

Neptunas, u kojem je pomoćni trener Hrvat Jurica Žuža je veći dio utakmice s jednom nogom bio u sljedećoj fazi natjecanja, no na kraju su morali stisnuti ruku Francuzima čestitati im na pobjedi. Bilan je u pobjedu Strasbourga ugradio 12 poena i 3 skoka.

Dalje ide i drugi francuski klub s bivšim i nesuđenim hrvatskim reprezentativcem Damjanom Rudežom. Monaco je s 90-60 isprašio Zielonu Goru i s ukupnih +32 otišao dalje. Rudežov učinak bio je 7 poena, 1 skok i 1 asistencija.

S ukupnih +6 protiv PAOK-a četvrtfinale je izborila turska Karsiyaka. Nakon minus 6 u prvom susretu (68-74) na svom parketu u urnebesnoj atmosferi Marko Banić i suigrači su slavili 79-67. Banić je u pobjedi sudjelovao s 2 poena i 4 skoka.

Oldenburg hrvatskog trenera Mladena Drijenčića je na gostovanju pobijedio Ludwigsburg 74-86, no težak poraz u prvom susretu (88-63) stajao je njegovu momčad prolaska u sljedeći krug natjecanja odnosno četvrtfinale.

Nije zgorega napisati kako su već u ovoj fazi natjecanja dvorane u FIBA-inim natjecanjima (koje hrvatskih klubovi izbjegavaju) pune i kako je kvaliteta utakmica na visokoj razini. Nakon najnovijih odluka Skupštine ABA lige i novog sustava natjecanja koji je potpuno devalvirao nacionalna prvenstva valjalo bi bez predrasuda zaviriti u FIBA-ino dvorište i razmisliti o budućnosti hrvatske košarke. Pola hrvatske reprezentacije igra za klubove koji su sudionici FIBA Europa kupa i FIBA-ine lige prvaka.

Je li došlo vrijeme da se povuku odlučniji potezi prema privatnoj regionalnoj ligi? Ili je ono davno prošlo?