Europa i Svijet
Bivši igrač Partizana potopio Francuze

Bivši igrač Partizana potopio Francuze

Autor: Paulo Sarić

Finci su na domaćem terenu pred ispunjenim tribinama došli do velikog trijumfa.

U posljednjem susretu skupine A Europskog prvenstva Finska je na domaćem terenu nakon produžetka svladala favoriziranu Francusku rezultatom 84-86. Domaćine je do trijumfa predvodio izvrsni sedmi odabir ovogodišnjeg drafta Lauri Markkanen koji je ubacio 22 koša čemu je dodao i sedam skokova.

Iako je Huertel bacio prve poene na utakmici, Finska je bolje otvorili susret. Većinu prve dionice imali su rezultatsku inicijativu, a prvi su period završili na najbolji mogući način. Trima pogođenim bacanjima razigravača Jamara Wilsona koji je zaključio seriju 7-0 svoje momčadi i odveo domaćine na respektabilnu prednost. U nastavku smo ipak gledali drugu priču. Francuzi su zaigrali izvrsnu obranu zahvaljujući kojoj su se vratili u susret. Sve do posljednje minute četvrtine primili su samo jedan koš iz igre, tricu Koivista, što ih je u jednom trenutku dovelo i do plus sedam. Iako je tada izgledalo da bi se kvalitetnija momčad mogla odvojiti i na dvoznamenkastu razliku Sasu Salin se nije složio te je s četiri vezana koša na samom kraju poluvremena vratio stvari gotovo na početak.

Finska je ponovno bolje izišla iz svlačionice i s 8-0 otvorila nastavak. Tada na scenu stupa Nando De Colo koji ubacuje 11 poena u vrlo kratkom vremenskom razdoblju i vlastoručno preokreće rezultat. Izvrsni igrač moskovske momčadi zabio je 14 koševa u trećoj četvrtini te je gotovo sam zaslužan za vodstvo Francuske od četiri poena na ulasku u posljednju dionicu. Dugo je vremena momčad u bijelim dresovima održavala prednost, a nakon što se u igru vratio De Colo i lijepim šutem nakon driblinga te asistencijom za Fourniera odveo svoju momčad na plus osam manje od dvije i pol minute prije kraja, izgledalo je da je utakmica zaplovila vodama izvjesnog ishoda. No, domaćini se nisu složili.

Foto: FIBA.com

Prvo je mladi Lauri Markkanen zakucavanjem i tricom doveo svoju momčad na jedan posjed zaostatka, a tada Sasu Salin tricom s gotovo istoga mjesta kao njegov reprezentativni kolega napad prije poravnava rezultat. Fournier je floaterom odveo Francusku na plus dva, da bi Wilson lijepim prodorom izborio produžetak. Prve tri minute produžetka igralo se koš na koš, no tada Markkanen i Wilson odvode svoju momčad na velikih plus pet. Taman u trenucima kada se domaća publika počela pripremati za slavlje iskusni Diaw i Fournier su s pet vezanih poena izjednačili susret. Ostalo je 25 sekundi do kraja, a nakon minute odmora loptu je u svoje ruke uzeo Jamar Wilson koji se zabio u francusku obranu i – pogodio za veliko slavlje domaćina. De Colo je imao zadnju priliku za pobjedu, no nije bio precizan.

Uz apsolutnog junaka susreta Jamara Wilsona, Fince je predvodio mladi igrač Chicago Bullsa Lauri Markkanen s 22 koša čemu je dodao sedam skokova, dok je najbolji kod Francuza bio suigrač našeg Maria Hezonje iz Orlanda Evan Forurnier koji je zabio 25 poena.

Nakon što su završene sve tri utakmice skupine A na čelu ljestvice nalazi se Grčka koja je uvjerljivo svladala Island, ispred Slovenije koja je na otvaranju prvenstva pobijedila Poljsku, dok su domaćini zbog koš-razlike na trećem mjestu.