Europa i Svijet
Bivši igrač Zadra potpisao za turski klub

Bivši igrač Zadra potpisao za turski klub

Autor: Paulo Sarić

U Gaziantepu je prošle sezone nastupao i iskusni Tomislav Ružić.

Nekadašnji igrač Zadra i jedan od najboljih igrača koje je tijekom svog višegodišnjeg mandata doveo sportski direktor Branko Skroče, Mark Lyons, trebao bi se pridružiti turskom prvoligašu Gaziantepu, prenosi Eurobasket.

Rođeni Njujorčanin već je u mladim danima zavolio košarku. Kao i većina klinaca počeo je igrati na jednom od mnogih vanjskih terena u Velikoj jabuci, da bi tijekom srednje škole odlučio da je upravo košarka ono čime se želi baviti u životu. Nakon sveučilišne karijere koju je odradio na Xavieru i Arizoni izišao je na NBA draft, no nije bio izabran pa je svoj košarkaški put odlučio graditi preko Europe. Jedna od prvih postaja bio je Zadar. Nakon nekoliko mjeseci u francuskom Chorale Roanneu sredinom veljače potpisao je ugovor s dalmatinskim abaligašem do kraja sezone.


U Zadru je odigrao 21 utakmicu u kojima je prosječno zabijao 16 koševa uz tri asistencije te je pomogao klubu da u dramatičnom susretu posljednjeg kola Jadranske lige na domaćem terenu svlada Union Olimpiju i osigura ostanak u regionalnoj ligi. A s obzirom na situaciju, možda i opstanak kluba. U domaćem je prvenstvu čak i popravio te brojke no u polufinalu doigravanja nije imao pravu pomoć suigrača da izbaci tadašnjeg regionalnog šampiona Cibonu predvođenu Jerelom Blassingameom i Darijom Šarićem.

Iako je bilo jasno da bi njegov ostanak trebao biti ključan za ambicije hrvatskog sastava Lyons je nakon završetka sezone napustio Zadar i karijeru nastavio u Izraelu u kojemu je proveo naredne dvije godine. Svaka je bila izuzetno uspješna pošto je prve bio najbolji strijelac lige, a u drugoj je iznenađujuće došao i do naslova nacionalnog prvaka. Uslijedio je prvi odlazak u Tursku, no tamo se zadržao tek nekoliko mjeseci prije nego se krajem godine vratio u Izrael, ovaj put u redove Hapoel Tel Aviva u čijem je dresu došao do druge nagrade za najboljeg strijelca lige.


Premda je prije mjesec dana potpisao za kineski Guizhou, vrlo se brzo predomislio i priključio turskom sastavu koji će naredne sezone nastupati u košarkaškoj Ligi prvaka.