Hrvatska
Ženska košarka
Borba za trofej: Požega i Ragusa u finalu

Borba za trofej: Požega i Ragusa u finalu

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Mijo Jozić

Kup Ružice Meglaj Rimac

ŽKK PLAMEN POŽEGA – ŽKK ŠIBENIK 79:63 (25-19, 20-18, 19-15, 15-11)


Prvu polufinalnu utakmicu u Požegi otvorile su Šibenčanke tricom Lucije Skorić, Plamen Požega je to brzo kaznila serijom od 10 poena, a trener Šibenika Stipe Bralić bio je primoran pozvati prvu minutu odmora. Šibenik se potom stabilizirao, no brzina i dalje nije bila dovoljna da bi se nadoknadilo iskustvo Požege predvođene Emilijom Podrug, Jelenom Ivezić i Leom Miletić.

U drugu dionicu ulazi se pri rezultatu od 25:19 za domaćina turnira. Vanjska igra Šibenika urodila je plodom početkom druge četvrtine kada je Mihaela Dobrić, praktički tek zakoračivši na parket, ubacila tricu za izjednačenje pri 28:28.  Više od dvije minute igre ostalo je bez koša pri 34:33 za Požegu, no krajem četvrtine Požega ponovno stvara seriju 9 poena za opipljivu razliku i vodstvo od 43:33, a na veliki odmor odlazi se pri 45:37. Šibenskoj uzdanici, inače i reprezentativki Tihani Stojsavljević dosuđene su prije kraja prvog dijela tri osobne pogreške, u drugom dijelu i četvrta, što je uvelike uzdrmalo obranu ekipe Stipe Bralića.

Sredinom treće dionice Požega se vraća u dvoznamenkasto vodstvo skok šutom Nevene Vučković za 54:43. Požega odlazi i na +18, Šibenik se pokušava vratiti vezanim koševima i slobodnim bacanjima Tihane Stojsavljević, no dvije znamenke požeške prednosti i dalje ostaju sve do još jedne trice Dobrić za 64:57 osam minuta do kraja utakmice. Ipak, koš za košem, a posebno se u posljednjim minutama istaknula Jelena Zorić, Požežanke uvjerljivo povećavaju vodstvo i zasluženo slave ulazak u finale Kupa Ružice Meglaj-Rimac rezultatom 79:63.

Emilija Podrug je za Požegu ubacila velika 23 poena uz 17 skokova i 7 asistencija, Nevena Vućković je ubacila 18, a Kira Lowery 12 poena. Kod Šibenika je najefikasnija bila Tihana Stojsavljević s 22 poena i 12 skokova, a pratila ju je Lucija Skorić sa 17 poena te Amanda Mobley s 13.

  • Plamen Požega: Ivezić 9, Lowery 12, Vučković 18, Miletić 8, Podrug 23, Berger A, Bašić, Kešeljević, Uzelman , Zorić 9, Benić, Berger M.
  • Šibenik: Skorić 17, Baban, Stojsavljević 22, Džafić, Mobley 13, Dragović, Dobrić 8, Milković, Vlaić, Šarić 3, Branisavljević

Vladimir Englman, trener ŽKK Požega: “I prije utakmice smo znali da ovo neće biti lagana utakmica. Bez obzira na stanje na tablici, ovog trenutka oni su odlična ekipa. S Tihanom Stojsavljević su dobili ono što im je bilo potrebno pod košem. Napravila je rano ove četiri osobne, što je sa svojim iskustvom maksimalno iskoristila. Mislim da je bila dobra, gledljiva utakmica. Čestitam Šibeniku na ovoj utakmici, na fer i korektnoj igri. Bojao sam se, da budem iskren, ove utakmice s obzirom na ozljede mojih igračica, ali korektno su odigrale protivnice, zahvaljujem im. Želimo osvojiti pehar, bit će teško sutra, mi smo starija ekipa što se tiče igračica koje nam nose igru. Koliko će se oporaviti do sutra vidjet ćemo, sutra je utakmica relativno rano, u 15 sati, ali ja se nadam da će izvući koji atom snage da odigraju na ovom nivou.”

Stipe Bralić, trener ŽKK Šibenik: “Bilo je očekivano da domaća ekipa uđe dobro u utakmicu. Mi smo prvih 15 minuta igrali izuzetno dobro, bili u egalu, no nakon četiri osobne naše najbolje igračice Tihane Stojisavljević primili smo puno laganih poena i tu je utakmica bila gotova. Probudili smo se pred kraj, ali oni imaju puno veći fond niskih igračica u rotaciji i iskustvo Emilije Podrug, Jelene Ivezić i Lee Miletić koja je reprezentativka Hrvatske. One imaju iskustvo velikog broja međunarodnih utakmice Eurolige i reprezentacije, a zbog tog iskustva su znale i kako zatvoriti utakmicu. Oni imaju i četiri strankinje. Naše dvije najbolje igračice od 15. minute nisu više mogle igrati obranu i zbog velikog broja osobnih grešaka utakmica je bila završena. Možda bi bili u finalu da su nam se igračice malo sačuvale i dale još bolji otpor, ali ne mogu im ništa zamjeriti, trudile su se maksimalno, igrale su najbolje koliko su mogle. Zbog neiskustva i umora su promašile neke zicere i šuteve. Iskreno, pobijedila je bolja ekipa i želim im sutra sreću.”

Nevena Vučković, igračica ŽKK Plamen Požega: “Čestitam mojoj ekipi na velikoj pobjedi, također i ekipi Šibenika na fer i korektnoj borbi. Znali smo da neće biti lako. Ovo je prvi trofej u sezoni. Cijele sezone radite za ovo, tako da smo dale sve od sebe. Ipak, ekipa Šibenika se nije predala. Stigli su nas, bio je egal, međutim skupili smo malo redove i utakmicu priveli kraju. Sjajno je igrati pred domaćom publikom, znate kako igrači kažu, ova publika je šesti igrač. Ona nam mnogo znači, posebno što tu ima mladih dama koje će nas, nadam se, jednog dana naslijediti. To je značajno za njih, a naravno i za nas.”

Lucija Skorić, igračica ŽKK Šibenik: “Prvo da čestitam curama iz Požege. Stvarno su zaslužile da pobijede s tolikom razlikom. Nas su koštali ti faulovi i ulazi u reket koje nismo smjele dopustiti, ali utakmica je stvarno bila zanimljiva. Bila je ugodna za gledati. Dobra je to škola za mlade igračice, dobro iskustvo, dosta je cura bilo na terenu.”

ŽKK MEDVEŠČAK – ŽKK RAGUSA 53:59 (12-18, 13-9, 19-12, 9-20)

Utakmica je započela, i nastavila se, čvrstim obranama s obje strane pa polovinom prve četvrtine na semaforu stoji tek 6:5. Ipak, iskustvo Raguse suprotstavljeno mladosti Medveščaka donosi seriju od 10 poena i prvo dvoznamenkasto vodstvo Dubrovčanki pri 6:16. No, tu za Medveščak iskače Katarina Sekulić koja s dva koša i dva slobodna bacanja smanjuje opasnu prednost Raguse na 12:16.

U drugu četvrtinu se ulazi pri 12:18, rezultat koji, što zbog i dalje čvrstih i dobro pripremljenih obrana, što zbog pokojeg odskoka lopte s obruča, na semaforu stoji pune dvije i pol minute igre. Medveščak nastoji utakmicu vratiti u egal, a nakon polaganja i slobodnog bacanja Ivone Jakovljević koja se ekipi vratila nakon ozljede, hvata priključak pri 21:23. Sa sličnim se rezultatom, 25:27, odlazi i na veliki odmor.

Polovicom treće dionice Medveščak dolazi do značajne prednosti od 39:29 nakon nekolicine dosuđenih slobodnih bacanja te polaganja Jakovljević i Grizelj. Na ulasku u posljednjih 10 minuta na semaforu stoji 44:39 za Medveščak.

Prodor i koš kapetanice Carmen Miloglav pa polaganje iskusne Ive Todorić za Ragusu vraćaju utakmicu u egal pri 44:44, a Miloglav odvodi Ragusu i na +5 pri 46:51. Dubrovčanke u posljednjim minutama nalaze novu energiju, dobro iskorištavaju napadačku krizu Medveščaka, a trica Line Strilić tri minute do kraja utakmice odvodi ih na +10 (47:57). Pri rezultatu 53:59 Ragusa je proslavila ulazak u finale Kupa Ružica Meglaj-Rimac.

U dresu Raguse najefikasnija je bila kapetanica Miloglav s 19 poena, a uz bok joj je stala Iva Todorić s 13 poena, 15 skokova i 6 asistencija. Lina Strilić i Lea Hajdin dodale su po 10 poena. Za Medveščak je najviše, 16 poena, ubacila Vivien Nejašmić, dok su po 10 upisale Gabriela Grizelj i Ivona Jakovljević.

  • Medveščak: Sekulić 7, Nejašmić 16, Soldo 2, Mamić 4, Grizelj 10, Medić, Budimir, Bilić-Prcić, Brkičić, Maršić 4, Jakovljević 10, Mateković
  • Ragusa: Strilić 10, Miloglav 19, Hajdin 10, Todorić 13, Fleischer 2, Perić 5, Milat, Tokić, Rozić, Šarotić, Majstorović

Iva Borović Gregov, trenerica Medveščaka: “Žao mi je što smo nekako olako ostavile utakmicu jer je 13 minuta do kraja bilo 44:34, no preiskusne su one, sve što smo trenirali i sve napade koje smo potencirali jednostavno nismo uspjeli realizirati. Stale smo igrati kad smo došle do 10 razlike, a one su igrale kao da one vode i nisu se predavale ni u jednom trenutku. Sa samo tri pogođena šuta izvana i to su dva pala u zadnjem trenutku, bilo je jako teško parirati ekipi Raguse koja je pokrivala sve naše prodore, naše extra passove. Možda to nije naše najjače oružje, ali za pobijediti ekipu Raguse u polufinalu Kupa sigurno trebaš pogoditi bar 7-8 trica da bi bio konkurentan. Mi smo bili konkurentni skoro do pet minuta prije kraja. Jednostavno nismo mogli pogoditi ništa. Pogodili smo samo tri koša do zadnjih 30 sekundi i to je jednostavno bilo premalo za polufinale.
Mi smo ovdje daleko najmlađa ekipa. Moje cure nikad nisu bile na završnom turniru, osim Nejašmić, tako da će izvući neke pouke. Ne mogu ništa reći, hrabro su se borile. Okrećemo se prvenstvu i ponovno se susrećemo s Ragusom u subotu u Gospinom Polju.”

Cvetana Matić, trenerica Raguse: “Očekivala sam tešku utakmicu. Zaista su nas dobro namučile. Da li je to bio neki grč, ali šut nas nikako nije služio. Previše smo se bazirali na šutu, nismo ulazili unutra, probijali se, radili faulove, slobodna bacanja, nismo imali uopće kontru, ali eto na kraju su one izvukle pobjedu ipak nekako iz sebe. Nadam se da će to biti dovoljno za brzu regeneraciju za sutrašnju utakmicu, to ćemo još vidjeti. Nisu nam dali niti malo da predahnemo, da se opustimo, vidjeli ste na kraju utakmice, kad smo već i mislili da je gotovo, mali predah bio je dovoljan da se otkriju dvije trice.
Sutra će biti vrlo teško. Plamen Požega ima i malo dulji roster nego mi, s izmjenama iskustva i sigurnosti. Možda imaju i poseban šarm koji daje Podrug, ali mi im sigurno nećemo pustiti. Idemo naravno na što bolju igru. Bit će teško sigurno, ali pobijedit će biti mirniji, staloženiji. Ja se nadam da će nam sutra proraditi šut pa će sve biti lakše, lakše će se disati.”

Gabriela Grizelj, igračica Medveščaka: “Malo smo loše ušle, s puno pogrešaka i s malo koševa u prvom poluvremenu. U trećoj četvrtini smo se digle, ali možemo reći da je iskustvo presudilo. Na kraju ta dva šuta, možda da smo prije koji zabili do kraja bi bili u egalu. Mi smo mlada ekipa, nadamo se da će nas ovo samo dići. Idemo dalje jako u prvenstvo.”

Carmen Miloglav, kapetanica Raguse: “Ja znam da Medveščak stvarno igra svoje utakmice, nismo ih podcijenili, dapače znali smo da će oni biti odličan protivnik. Na Ivi Todorić i meni je odgovornost najveća što se tiče godina i staža. Ima cura koje nisu bile u finalu, a koje jesu odigrale ove polufinalne utakmice, tako da treba i njima dati da malo razbiju tremu.
Što se tiče finala, ne znam što je s tim terminom, neka se malo to u budućnosti promijeni, Požega je imala više vremena za odmor, ali Bože moj, ovo se igra nekad jednom u životu, a nama zaredom u par godina. Potrudit ćemo se dati sve od sebe, da se dobro odmorimo i naspavamo, i s velikim očekivanjem ćemo odigrati finale.”

U finalu će se sukobiti domaća Plamen Požega i braniteljice naslova, ekipa Raguse. Ako niste u mogućnosti svratiti do dvorane ‘Tomislav Pirc’ u Požegi, prijenos od 15 sati možete pratiti uživo na Sportskoj televiziji.