Hrvatska
Borovu prva pobjeda unatoč 40 poena Josipovića, Kvarneru drama nakon dva produžetka

Borovu prva pobjeda unatoč 40 poena Josipovića, Kvarneru drama nakon dva produžetka

Autor: Teo Cilar

Bosco se provukao u Puli koja je ostala usamljena na dnu ljestvice, Podravac namučio domaći Rudeš, Grafičar upisao drugu pobjedu.

Sedmo kolo Prve muške lige bilo je možda i najzanimljivije do sada. O derbiju kola dvije vodeće momčadi bez poraza već smo pisali, a sada se osvrnimo i na ostatak odigranih utakmica. Definitivno najluđe bilo je u Rijeci gdje je Kvarner 2010 u lokalnom derbiju bio bolji od Istraunija nakon dva produžetka. Borovo je konačno došao do prve pobjede i to na gostovanju u Karlovcu pa je tako Pula 1981 nakon tijesnog poraza od trećeplasiranog Bosca ostala sama na dnu ljestvice bez i jedne pobjede. Podravac je namučio Rudeš u gostima, ali nije uspio iznenaditi dok je Grafičar upisao drugu pobjedu i iznenadio favorizirani Universitas.


Kvarner 2010-Istrauni 113:111 (19:17, 24:21, 27:22, 16:26)

Kompletna statistika utakmice

Pravu ljepoticu kola odigrali su Kvarner i Istrauni u Rijeci. Pobjednik je odlučen tek nakon dva produžetka, a nije izgledalo da će biti tako, posebno nakon što je Kvarner imao vodstvo 78:66 u 34. minuti utakmice. Studenti iz Pule se ne predaju i rade seriju 14:0 u samo dvije minute te dolaze do vodstva Saša Gligorović. Do kraja utakmice vidjeli smo još tri promjene vodstva, a na 40-ak sekundi do kraja gosti preko Kristijana Andabake poravnavaju na 86:86. Domaćini ne koriste idući napad, a Saša Gligorović promašuje polaganje u posljednjim sekundama koje je moglo donijeti pobjedu gostima. Gligorović je zato pogodio tricu pod kraj prvog produžetka te donio svojoj momčadi poravnanje na 95:95, a Dino Šamanić promašuje tricu koja je mogla donijeti slavlje Kvarneru pa susret odlazi u novi produžetak. Kvarner u drugom produžetku ima 106:99 i loptu na 40 sekundi do kraja, ali gosti se ne predaju i dolaze na 111:110 sedam sekundi prije kraja. Ivo Ćavar je tada oba puta precizan s linije slobodnih bacanja i donosi Kvarneru 113:110. Domaćini su išli raditi brzi faul, Marko Milekić pogađa prvo, namjerno promašuje drugo bacanje, ali gosti nisu uspjeli doći do skoka u napadu i pobjeda ostaje u Rijeci. 

Ivan Kučan ubacio je 30 poena uz šest skokova i pet asista dok je Mate Vucić ubacio 21 uz sedam skokova za Kvarner. Milekić je za Istrauni ubacio 31 uz 14 skokova, tri asista, ali i sedam izgubljenih lopti dok je Teo Šimović ubacio 24, uhvatio pet skokova i tri je puta uspješno asistirao. 


Šanac-Borovo 77:83 (21:21, 18:21, 21:26, 17:15)

Kompletna statistika utakmice

Stručni stožer Borova podcrtao je ovu utakmicu kao jednu od ključnih u borbi za ostanak u ligi. Taktika je bila igrati čim brže jer domaćinima više odgovara sporiji ritam igre gdje se više igra na postavljeni napad. To se i dogodilo - Karlovčani su se sporo vraćali u obranu, Borovo je kroz kontru tražilo „lake koševe“, no „ubijao“ ih je Branimir Josipović koji je u prvoj četvrtini zabio pet trica iz šest pokušaja. Početkom treće četvrtine Borovo odlazi na desetak koševa razlike, što domaćin niti uz raspoloženog Josipovića nije uspio preokrenuti. Raspoložen i raznovrstan napad gostiju predvodioje Juraj Boras sa 18 koševa, a svakako treba spomenuti Ljubomira Miljanića koji je uz 14 koševa imao 13 skokova i 5 blokada. Nakon što su ostvarili ovu važnu pobjedu koja im je donijela priključak sa „sigurnom zonom“, Borovčane idućeg vikenda očekuje susret na domaćem terenu protiv ekipe Istrauni. Kod domaćina najbolji Josipović s 40 poena, 7 skokova i dvije asistencije dok je Matija Češković ubacio 12 uz 6 skokova, pet asistencija, ali imao je i šest izgubljenih lopti.  


Pula 1981-Bosco 70:72 (19:14, 24:17, 10:23, 17:18)

Kompletna statistika utakmice

Košarkaši Pule poraženi su u tijesnoj završnici od trećeplasiranog Bosca. Domaći su košarkaši odigrali vrlo dobro prvo poluvrijeme nakon kojeg su imali 12 poena prednosti. Smiješila se prva pobjeda domaćinima, ali tada su odigrali vrlo lošu treću četvrtinu koju gosti dobivaju s 13 poena razlike i u posljednju dionicu ulaze s poenom prednosti. Na minutu i 17 sekundi do kraja Bosco vodi 70:75, a Pula nakon dva pogođena slobodna bacanja Dina Rakića 20 sekundi do kraja dolazi na 69:70. Mate Mandić tada gubi loptu na 16 sekundi do kraja te Pula dobiva napad za pobjedu kojeg ne koriste jer Kyron Anderson gubi loptu na šest sekundi do kraja, a Ante Bubalo polaže za 69:72 vodstvo Bosca. Gosti su odlučili raditi faul na Andersonu kako bi izbjegli možebitnu tricu za produžetak. Anderson je pogodio prvo, namjerno promašio drugo, ali do skoka u napadu domaćini nisu došli te je pobjeda otišla Boscu.

Domaćine je na kraju pobjede stajao loš šut za tri poena (1/9) kao i izgubljena lopta Andersona na samom kraju, bila je to njegova peta na susretu. Unatoč tome, Anderson je bio najbolji u redovima poraženih s 24 poena, četiri oasvojene lopte te po tri skoka i asista. Marko Dojkić ubacio je 18 uz 9 skokova, ali je imao upisao i četiri izgubljene lopte. Kod Bosca najbolji Jakša Milatić s 19 poena, pet skokova i isto toliko asista, ali je imao i čak sedam izgubljenih lopti. Filip Tušek ubacio je 13 uz sedam skokova. 


Rudeš-Podravac 88:80 (15:23, 25:16, 20:24, 28:17)

Kompletna statistika utakmice

Podravac je odigrao odličnu prvu četvrtinu u kojoj je došao do vodstva 21:8. Domaćini su u posljednje tri minute četvrtine zaigrali puno bolje i taj period zaključuju serijom 7:2. Podravac je svejedno imao lijepu prednost od osam poena prednosti. Držao je Podravac vodstvo sve do sredine druge četvrtine kada Tomislav Maslić postiže dvicu za vodstvo gostiju 24:33. Nepuna minuta bila je potrebna domaćinima da naprave seriju 7:0 i dođu na samo dva poena zaostatka. Do kraja četvrtine domaćini preuzimaju minimalno vodstvo, na odmor se odlazi rezultatom 40:39. 

Momčadi su se u trećoj četvrtini izmjenjivale u vodstvu, ali Podravac je na kraju bio spretniji i nakon tog perioda vodi 60:63. Odmah na početku posljednje četvrtine nakon trice Danijela Katavića i dvice Julijana Zadravca Podravac odlazi na 60:68. Tu prednost održavali su iduće dvije minute, ali već sredinom četvrtine domaćini dolaze do vodstva 74:73, poslije toga gosti više nisu uspjeli doći do vodstva, a Rudeš pred sam kraj utakmice ima i deset poena razlike te na kraju zasluženo slavi.

Ivan Nakić-Vojnović ubacio je 17 uz sedam skokova, Marko Jurič ubacio je također 17 uz tri skoka i tri asista, a 15 uz 8 skokova i tri asista zabilježio je Tomislav Cvitković u redovima pobjedničke momčadi. Kod Podravca najbolji braća Zadravec. Stefan je ubacio 25 uz sedam asista, četiri skoka, tri osvojene, ali i sedam izgubljenih lopti. Julijan je ubacio 17 uz sedam skokova, dvije asistencije i dvije osvojene lopte. 


Grafičar-Universitas 83:75 (17:20, 23:13, 18:22, 25:20)

Kompletna statistika utakmice 

Domaći su košarkaši bolje otvorili susret i došli do vodstva 9:4. Tek tada kreću gosti iz Splita koji serijom 13:1 dolaze do vodstva 10:17. Grafičar smanjuje do kraja prvog perioda na minus tri. Odlična druga četvrtina za Grafičar u kojoj su gostima dopustili samo 13 postignutih poena i do kraja prvog poluvremena otišli na plus sedam. Splićani nisu popuštali i u trećem periodu nakon što su bili u zaostatku 51:38, odličnom igrom dolaze na 56:55, ali posljednje koševe u četvrtini postiže Matija Novak za 58:55 uoči odlučujućih deset minuta. Universitas je na početku posljednje dionice preko Gabriela Marića i Maria Rajčića došao do vodstva 58:60. Grafičar odgovara na krilima Manuela Novaka i serije 8:0 Grafičara za vodstvo 66:60. Na tri minute do kraja poslije trice Ivana Perasovića rezultat je izjednačen na 73:73, ali tu su gosti posljednji puta zaprijetili jer Grafičar preko Kristijana Šamarije, Manuela i Matije Novaka radi seriju 10:2 i na kraju zasluženo slavi s 83:75. 

Šamarija je predvodio Grafičar s 19 poena i sedam skokova, Manuel Novak postigao je 18 poena uz četiri skoka, a Matija 14 poena uz devet skokova, tri asista i dvije osvojene lopte. Treba spomenuti i svestranog Luku Prprovića koji je zabio 11 poena uz 9 skokova i 6 asistencija. Bio je ovo Grafičar na međimursko-zadarski pogon. Kod gostiju Gabriel Marić 21 poen, Ante Kokan ubacio je 16 uz sedam skokova i tri asistencije, a treba spomenuti i Brunu Rebića s 11 poena, 10 skokova i pet asistencija.