Europa i Svijet
Hrvatska
Cedevita ostala za dlaku prekratka

Cedevita ostala za dlaku prekratka

Autor: Paulo Sarić

Cherry prokockao priliku za pobjedu.

Aktualni hrvatski prvak u izuzetno je neizvjesnom dvoboju na otvaranju europske sezone poražen od moćnog torinskog FIAT-a rezultatom 83-86. Nakon vrlo dobrog prvog poluvremena došlo je do pada u igri Cedevite što su gosti iskoristili i zahvaljujući kvalitetnoj obrani u trećoj četvrtini vratili se u utakmicu, da bi u samoj završnici pokazali više koncentracije i došli do pobjede na otvaranju skupine A 7DAYS EuroCupa.

Na otvaranju utakmice svjedočili smo izjednačenoj igri. Prvu mini-seriju napravili su gosti. Zahvaljujući sedam vezanih koševa sredinom prve dionice odvojili su se na 7-13, da bi Cedevita odgovorila na bosanskohercegovački pogon. Prvo je Musa zabio tricu, a zatim i Stipanović koš i dodatno slobodno bacanje čime se hrvatski prvak učas vratio u susret. Krajem prve dionice u narančastom je dresu debitirao i Chris Johnson kojemu je trebalo manje od minute da se upiše u strijelce i dovede Cedevitu do izjednačenja. U drugoj je dionici proradio šut Vitamina. Iza linije 6.75 pogađali su Murphy, Ukić i Krušlin, a nakon što je tricu ubacio i Nichols Zdovčeva se momčad odvojila na prvu dvoznamenkastu prednost (37-25). Krušlin je ubrzo dodao još jednu za u susretu najvećih plus 13 (40-27). Ipak, Talijani su do odmora uspjeli smanjiti na jednoznamenkastu zaostatak i zadržati utakmicu zanimljivom.

FOTO: KK Cedevita Facebook

U nastavku druga priča. Šut Cedevite je stao, a gosti su bili ti koji su obranom davali ritam dvoboju. Torinezima nije dugo trebalo da vrate stvari na početak. Zahvaljujući samo pet primljenih koševa u razdoblju od 21. do 28. minute, ne samo da su vratili utakmicu u egal, već su došli i do vodstva. Nezaustavljiv je bio Mbakwe, a hrvatskom je prvaku posebne probleme stvarao bivši igrač Zagreba Diante Garrett koji je probijao prvi red obrane Cedevite i stvarao višak koji su njegovi suigrači lakoćom realizirali. Napadačku je sušu Zagrepčana prekinuo Džanan Musa, da bi Roko Leni Ukić tricom pred kraj četvrtine vratio svoju momčad na minimalni zaostatak (61-62).

U posljednjoj se dionici dugo vremena igralo koš na koš i bilo je jasno da će momčad s više koncentracije doći do pobjede. Nažalost po Cedevitu, bio je to FIAT. Prvi su problemi za domaćina počeli nakon četvrte osobne Andrije Stipanovića kada su gosti iskoristili boravak Žganeca na parketu da dođu do nekoliko laganih poena, no sve do dvije minute prije kraja susret je bio unutar jednog posjeda. Tada su se gosti nakratko odvojili na plus četiri, no hrvatski je prvak strpljivom igrom u napadu i dobrom obranom uspio doći po posljednje prilike.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Desetak sekundi prije kraja lopta je došla do Cherryja koji je povukao napad za poravnanje ili čak i pobjedu Cedevite. Ipak, nesmotreno je napravio prekršaj u napadu odgurnuvši rukom igrača Torina čime je prokockao posljednju šansu Vitamina. Pobjedu je s linije slobodnih bacanja potvrdio večeras samozatajni Saša Vujačić.

Talijane je do pobjede predvodio Trevor Mbakwe s 20 koševa i pet skokova, a istaknuo se i bivši igrač Zagreba Diante Garrett koji je ubacio 17 poena uz pet asistencija i četiri uhvaćene lopte. Domaćine je predvodio Demetris Nichols sa 17 koševa, dok je Stipanović dodao 15 poena.