Europa i Svijet
Cedeviti interesantni Talijani doveli nova pojačanja

Cedeviti interesantni Talijani doveli nova pojačanja

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski prvak upravo protiv FIAT-a otvara iduću sezonu EuroCupa.

FIAT Torino, protivnik Cedevite u skupini A EuroCupa danas je doveo dva strana pojačanja. Riječ je o Trevoru Mbakweu i Andreu Jonesu.

Prvi je, rano ujutro, potpisao Mbakwe koji bi trebao pojačati konkurenciju pod obručima. Visoki Amerikanac nigerijskog podrijetla sveučilišnu je karijeru proveo na tri koledža. Započeo je na Marquetteu, da bi preko Miami Dade Collegea došao do University of Minnesota gdje se udomaćio i proveo tri godine. Već je tijekom amaterske karijere pokazao da je izvrstan skakač, što je dodatno potvrdio u Europi. Prvo profesionalno iskustvo stekao je u Italiji gdje je nosio dres Acea Rome. Dobre igre, prvenstveno na defanzivnom dijelu terena privukle su interes Brose Bamberga u kojemu je proveo narednu sezonu i bilježio najbolje prosjeke u dosadašnjem dijelu karijere. Uslijedio je transfer  u Izrael, u redove Maccabija s kojim je prvi put zaigrao u Euroligi gdje je zabijao sedam koševa uz osam skokova u prosjeku. Iako je potpisao trogodišnji ugovor nakon samo jedne sezone je napustio klub i zaputio se prema Unicaji. No, u Španjolskoj nije prošao liječničke testove pa je lanjsku sezonu proveo u Sankt-Peterburgu gdje je imao ulogu igrača s klupe. Za 13 minuta u prosjeku u VTB ligi je zabijao nešto manje od pet koševa uz 3.8 skokova po utakmici.

- Zadovoljni smo što smo uspjeli postići dogovor s Trevorom i uvjereni smo da smo ojačali igrački kadar potpisom kvalitetnog centra poput Mbakwea koji ima pregršt međunarodnog iskustva – kazao izvršni podpredsjednik FIAT-a Francesco Forni u izjavi za službene stranice kluba.


Nedugo potom na sjever Italije je sletio i Andre Jones, američki bek šuter sa slovačkim dokumentima. Vanjskog igrača koji može igrati na obje bekovske pozicije odlikuje vrlo kvalitetan šut na temelju kojega je izgradio profesionalnu karijeru. Nakon završetka amaterske karijere na sveučilištu Winthorp pokušao se probiti do NBA lige preko dresa Erie BayHawksa gdje mu je suigrač bio nekadašnji igrač Zadra Micah Downs. Prvo profesionalno iskustvo u Europi stekao je u Finskoj gdje je nastupao za drugoligaša Nokiju. Uslijedili su angažmani u britanskoj, gruzijskoj i meksičkoj ligi, da bi prošle sezone stigao u Prievidžu. U dresu momčadi iz samog srca Slovačke odigrao je najbolju sezonu u karijeri te je bio izabran za najkorisnijeg igrača domaćeg prvenstva u kojemu je bilježio 16 poena, gotovo pet skokova i 3.1 asistenciju u prosjeku. Dobre je igre pružao i u FIBA Europe Cupu gdje je u 12 utakmica imao prosjeke od 14 koševa, te po četiri skoka i asistencije u prosjeku.


Američki duo su četvrto i peto pojačanje momčadi sa sjevera Italije, a prije njih potpisali su Antonio Iannuzzi, Durand Scott, te bivši igrač KK Zagreb Diante Garrett. Naš prvak natjecanje u EuroCupu otvara na domaćem terenu upravo protiv FIAT Torina 11. listopada.