Europa i Svijet
Regija
Cedevitin dvojac predvodio BiH do velike pobjede nad Rusijom

Cedevitin dvojac predvodio BiH do velike pobjede nad Rusijom

Autor: Branko Tabak

Zmajevi odradili zmajevski posao.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila veliku pobjedu na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Džanan Musa, Andrija Stipanović i društvo nadigrali su četvrtoplasiranu momčad s ovogodišnjeg Eurobasketa Rusiju 81-76.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila veliku pobjedu na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U prvoj četvrtini BiH je stalno bila u vodstvu, sve do zadnjeg šuta Kulagina koji tricom zatvara četvrtinu za 20-21.

U drugoj četvrtini Rusi bježe na +6 (27-33), nakon čega Duško Vujošević poziva minutu odmora i zaustavlja nalet gostiju. Zmajevi izjednačavaju na 35-35. Uslijedio je izjednačeni dio utakmice sve do završnice treće četvrtine kada Gordić prvo zabija tricu, a potom krade loptu i polaže loptu kroz obruč za vodstvo Bosne i Hercegovine 57-53. Rusija se više nije uspjela vratiti u vodstvo, štoviše, domaćini su preko Stipanovića pobjegli i na +9 (71-62).

Imali su Zmajevi nakon toga nekoliko prilika za zatvaranje utakmice, no dopustili su da se Rusi tricom Fridzona deset sekundi prije kraja približe na 78-76. Brzim prekršajem isti igrač stavlja na liniju slobodnih bacanja Gegića koji pogađa prvo, ali promašuje drugo bacanje na nešto više od 4 sekunde prije kraja.

Lazić je u skoku bio najuspješniji, fauliran je te s dva pogođenja bacanja potvrđuje zasluženu pobjedu Bosne i Hercegovine.

Veliki doprinos pobjedi dali su Cedevitini igrači. Musa je postigao 18 poena uz 7 skokova, a Stipanović 13 poena uz 4 skoka.