Europa i Svijet
Hrvatska
Cibona izgubila još jednog talenta

Cibona izgubila još jednog talenta

Autor: Paulo Sarić

Mladi reprezentativac napustio je Vukove i potpisao za njemačkog prvoligaša.

Ono o čemu se dugo vremena pričalo konačno je postalo službeno. Mladi hrvatski reprezentativac Krešimir Nikić napustio je redove Cibone i potpisao za berlinsku ALBA-u, potvrđeno je službenim stranicama njemačkog kluba.

Nikić je već dugo vremena bio na izlaznim vratima zagrebačkog kluba, a radi toga je i zatražio dopuštenje da se kasnije priključi pripremama U-18 reprezentacije koju vodi izbornik Vladimir Anzulović. Ključna osoba pri njegovom odlasku u Berlin bio je bivši trener omladinskih kategorija Cibone Josef Dulibić koji je prije mjesec dana prešao u njemački klub. Dulibića i Nikića veže dugogodišnja suradnja te je visoki igrač upravo pod vodstvom bivšeg trenera u omladinskom pogonu Vukova došao do naslova državnog prvaka u kategorijama do 12, do 14 i do 16 godina.

Nikić je ovim potezom nastavio niz mladih i talentiranih igrača koji su napustili redove Cibone bez da su dobili pravu priliku u seniorskom sastavu. Većina ih je otišla nezadovoljna minutažom, što je u kombinaciji s neredovitim plaćanjem rezultiralo osipanjem vjerojatno najtalentiranije skupine mladih igrača koju je neki hrvatski klub imao u posljednjih par godina. Podsjetimo, Cibona je u jednom momentu u svojim redovima imala Darija Šarića, Lovru Mazalina, Lovru Buljevića, Ivicu Zupca, Nika Slavicu i brojne druge na što je kasnije dodala Dominika Mavru i Antu Tonija Žižića, no tek su prvi i posljednji ostavili značajniji trag u nekadašnjem prvaku Europe.


Brojni stručnjaci visokog Nikića, koji je nekoliko godina uz košarku trenirao i plivanje u kojemu je bio i viceprvak Hrvatske, smatraju jednim od najtalentiranijih europskih igrača svoga godišta. Pozornost domaće košarkaške javnosti privukao je prije tri godine kada je u utakmici protiv gradskog rivala Cedevite ubacio 50 koševa, uz 24 skoka i devet blokada.


- Mnogi europski klubovi su bili zainteresirani za Krešimira Nikića, no zahvaljujući našem paketu potpore, infrastrukture, trenera i uključenosti u profesionalnu momčad uspjeli smo ga uvjeriti da dođe u ALBA-u. Ima veliki talent kojeg ćemo dodatno izbrusiti u narednim godinama i uvesti ga u prvu momčad – kazao je sportski direktor berlinskog kluba Himar Ojeda.


Ugovor s berlinskim klubom je potpisan na pet godina, a prvu sezonu će provesti na posudbi u ProB ligi u redovima Lokomotive Bernaua, a uz to će paralelno trenirati s prvim sastavom.